Nordnet vs Avanza – i den här artikeln ställer vi de två stora nätmäklarna mot varandra, för att du ska kunna välja det alternativ som matchar dina sparande- och investeringsbehov bäst.
Avanza eller Nordnet? Det är frågan som många ställer sig, särskilt vad gäller nya investerare som ska ta sina första steg ut på marknaden. Här ger vi dig svar på vilken nätmäklare du ska välja, Nordnet eller Avanza, genom att gå igenom fördelar och nackdelar med de två alternativen.
Båda företagen har etablerat sig som ledande aktörer på den svenska finansmarknaden och erbjuder en rad tjänster för sparande, investeringar och handel. I vår analys granskar vi flera aspekter av deras tjänster för att ge insikt i vad varje mäklare erbjuder och hur de skiljer sig från varandra.
Avanza eller Nordnet: Nätmäklarnas tjänsteutbud
När du ska bestämma huruvida du ska välja Nordnet eller Avanza är ett av de första stegen att jämföra de två mäklarnas tjänsteutbud. Dessa är två av de mest framstående nätmäklarna i Sverige och båda är kända för sitt breda utbud av ekonomitjänster. De erbjuder sina kunder en mängd olika investeringsmöjligheter, vilket gör dem till populära val för både nybörjare och erfarna investerare.
Sparkonton
Vilka erbjuder bäst sparkonto, Avanza eller Nordnet? Nedan jämför vi de olika alternativen för sparkonto, för att du ska förstå vilket som passar dig bäst.
- Nordnet har ett sparkonto med en attraktiv ränta från den allra första kronan, för både privatpersoner och företag. En fördel med detta sparkonto är den totala avsaknaden av avgifter och att det går att göra ett obegränsat antal överföringar och uttag.
- Avanza erbjuder olika sparkontoalternativ med olika räntor beroende på bindningstid. Deras Sparkonto+ är ett samarbete med externa institut och erbjuder olika räntesatser och bindningstider. Avanzas eget sparkonto är obundet och möjliggör interna överföringar. Båda erbjuder insättningsgaranti och månatlig ränteutbetalning.
En av de viktigaste delarna för många som ska välja sparkonto är vilken ränta som erbjuds. För aktuella räntesatser, besök de två aktörernas webbplatser.
Investeringssparkonto (ISK)
Investeringssparkonto (ISK) är en populär metod för att investera i aktier och fonder. ISK är ett bra alternativ för investerare som vill undvika att deklarera för sina vinster och förluster, vilka i stället ersätts av en årlig schablonskatt. Vad gäller Nordnet vs Avanza erbjuder de båda sina egna versioner av dessa konton, men med vissa skillnader. Dessa går vi igenom nedan.
- Nordnet tillhandahåller courtagefri handel upp till 50 000 kr för nya kunder, för handel på Stockholmsbörsen och inkluderar återbetalning av alla fondavgifter tills det sammanlagda sparandet når 50 000 kr. Det finns inga avgifter för att öppna eller ha detta konto.
- Även Avanza erbjuder kostnadsfritt ISK utan kontoavgifter, med fördelar som ett stort sparutbud och användarvänliga verktyg, vilket passar väl för privatpersoner. Båda plattformarna ger smidiga och skatteeffektiva sparalternativ för investerare.
Fonder och aktiehandel
För trading- och aktieintresserade som jämför Nordnet vs Avanza är det viktigt att känna till att båda erbjuder omfattande möjligheter som täcker ett brett spektrum av marknader, inklusive Stockholmsbörsen, NASDAQ och NYSE. Här är en jämförelse av deras erbjudanden inom trading och aktiehandel.
Nordnet
- En framstående fördel med Nordnets aktie- och fonddepå är att det inte tas ut några depåavgifter, vilket gör det kostnadseffektivt för investerare.
- Du betalar endast courtage när du utför en aktieaffär, och det finns möjlighet att handla courtagefritt på Stockholmsbörsen som ny kund.
- Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och har ett investerarskydd.
- Det finns även möjlighet att ansöka om belåning på kontot, vilket ger dig hävstång på ditt sparande till en låg ränta.
- Du erbjuds ett urval av indexfonder som ger dig möjlighet att investera i olika marknadssegment och få exponering mot olika aktie- och obligationsindex.
Avanza
- Avanza erbjuder ett aktie- och fondkonto som är helt gratis att öppna och inneha, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för några löpande kontoavgifter.
- Även här betalar du enbart courtage när du gör en affär.
- Ett intressant alternativ är möjligheten att samäga kontot med flera delägare.
- Även detta konto omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket ger extra säkerhet för ditt sparande.
- Avanza Zero är en indexfond som erbjuds här. Det är en avgiftsfri aktiefond som följer utvecklingen av Stockholmsbörsens OMXS30-index och ger investerarna möjlighet att enkelt investera i svenska storbolag.
- Avanza Auto riktar sig till investerare som vill förenkla sitt sparande genom att låta Avanza hantera investeringarna åt dem, utifrån valt mål och tolerans för risk.
Nordnet vs Avanza: Optioner
Både Avanza och Nordnet erbjuder möjligheter för investerare att handla optioner och certifikat, vilka kan vara kraftfulla verktyg för att diversifiera portföljen och hantera risk. Optioner ger dig möjlighet att tjäna pengar oavsett om marknaden stiger, faller eller står stilla. Du kan använda olika strategier för att öka eller minska risken beroende på dina marknadsförväntningar.
Med optioner kan du också säkra din portfölj och skydda dig mot potentiella förluster.
Det är viktigt att notera att optioner innebär risker, inklusive möjligheten till stor förlust om marknaden rör sig kraftigt. Det är nödvändigt att förstå hävstångseffekten i optioner innan man handlar dem.
Nordnet möjliggör köp och försäljning av index- och aktieoptioner, samt terminer. Dessa handelsmöjligheter finns tillgängliga inom aktie- och fonddepå, investeringssparkonto och till och med sparkonto.
För att handla optioner hos Avanza krävs godkänd värdepapperskredit på ditt konto. När du har fått godkänt värdepapperskredit kan du enkelt ansöka om avtal för optionshandel och signera det med BankID. Du måste ha kredit på AF-kontot för att inneha korta positioner eftersom det inte är tillåtet på ISK. Aktielån tas vid behov upp via AF-kontot.
Andra finansiella instrument
Vad gäller Avanza vs Nordnet sett till tjänsteutbud finns, utöver de tidigare diskuterade finansiella produkterna, en rad andra instrument som investerare kan dra nytta av. Här är en översikt över några av dessa instrument.
- Obligationer: Båda aktörer erbjuder en bred variation av obligationer, inklusive företagsobligationer och statsobligationer.
- ETF:er (Exchange-Traded Funds): Båda ger tillgång till ett omfattande utbud av ETF:er som representerar olika tillgångsslag och geografiska områden. De möjliggör diversifiering genom att representera olika tillgångsslag och marknader.
- Certifikat: Investera i olika typer av certifikat, inklusive indexcertifikat och råvarucertifikat, för att exponera dig för olika marknader och tillgångar.
- Warranter: Båda erbjuder även warranter som ger möjlighet att spekulera i prisrörelser på underliggande tillgångar som aktier eller index.
Varken Avanza eller Nordnet erbjuder någon direkt handel med kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum på samma sätt som de gör med traditionella finansiella instrument som aktier och fonder. I stället kan du som investerare använda båda dessa plattformar för att handla med kryptovalutarelaterade produkter och investeringsfonder.
Avanza eller Nordnet: Användarvänlighet
När du bestämmer huruvida du ska välja Nordnet eller Avanza är det viktigt att ta användervänligheten i beaktning. Här finns vissa skillnader som framgår i utformningen av deras plattformar och hur man navigerar.
Avanza, med sitt intuitiva och användarvänliga gränssnitt, har ofta varit det föredragna valet för nybörjare och de som söker enklare navigering och tillgång till grundläggande handelsfunktioner. Deras plattform är utformad med tanke på användarvänlighet, vilket gör det lätt för nybörjare att förstå och komma i gång.
Avanzas webbplats och mobilapp kännetecknas av en ren och enkel design, vilket gör det lätt att hitta viktig information som aktiekurser, fondalternativ och utbildningsresurser. Detta, i kombination med deras pedagogiska innehåll och kundsupport, gör dem till ett bra alternativ för de som är nya på aktiemarknaden.
Nordnet brukar, å andra sidan, locka en mer erfaren publik. Deras plattform är känd för att erbjuda mer avancerade verktyg och funktioner som tilltalar erfarna handlare. Det kan vara fördelaktigt för de som vill ha djupare analytiska resurser och vill ägna sig åt mer omfattande handel, men kan kännas överväldigande för nybörjare. Nordnets gränssnitt är mer detaljrikt och innehåller en mängd funktioner och information som kan kräva en större förståelse för aktiehandel.
Nordnet har Shareville
Shareville är en social investeringsplattform som Nordnet erbjuder kostnadsfritt till sina användare. Den skapades för att låta investerarna dela sina strategier, idéer och portföljer med andra användare. Det är som ett socialt nätverk för investerare, där de kan dela och diskutera sina investeringsbeslut. Detta ger användarna möjlighet att lära av andra investerares erfarenheter och strategier.
Man kan se hur bra ens egna portföljer presterar jämfört med andra och använda denna information för att fatta investeringsbeslut. Shareville är dessutom integrerad med Nordnets handelsplattform, vilket gör det enkelt att koppla sitt konto till Shareville och utföra investeringar direkt från plattformen.
Courtage och avgifter
Courtage och avgifter är en viktig faktor när det gäller val av nätmäklare. Båda nätmäklarna har identisk struktur på sina courtage-klasser, vilket visas av tabellen nedan. Klassernas namn skiljer sig dock och därför har vi här valt att endast kalla dem ”1” – ”5”.
Stockholmsbörsen |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Affärsstorlek (kr) |
Totalt på kontot < 50 000 |
< 15 600 |
15 600 – 46 000 |
46 000 – ca 143 500 |
> ca 143 500 |
Rörligt courtage |
0 % |
0,25 % |
0,15 % |
0,069 % |
– |
Minimicourtage |
0 SEK |
1 SEK |
39 SEK |
69 SEK |
99 SEK |
Båda aktörer erbjuder dessutom en rad kostnadsfria tjänster och produkter, inklusive kostnadsfria månadsavgifter för sina sparkonton och investeringssparkonton.
Nordnet eller Avanza: Säkerhet och pålitlighet
Vad gäller säkerhet spelar det i stora drag ingen roll huruvida du väljer Nordnet eller Avanza. Båda aktörerna är kända för att upprätthålla höga säkerhetsstandarder och erbjuda pålitliga handelsplattformar för sina kunder. Här är några aspekter som belyser säkerheten och pålitligheten hos dem.
Säkerhet hos Avanza
- Bankstatus: Avanza är en bank med full bankservice som står under tillsyn av Finansinspektionen. Det innebär att de måste följa strikta regler och föreskrifter för att skydda kundernas tillgångar och information.
- Banksekretess: De har en stark policy för banksekretess och skyddar kundernas personliga och ekonomiska information noggrant.
- Tvåfaktorsautentisering: För att säkerställa att endast behöriga användare får åtkomst till sina konton erbjuds tvåfaktorsautentisering som ett extra säkerhetslager.
- Skydd av kundmedel: De följer branschstandarder för skydd av kundmedel, vilket innebär att kundernas tillgångar är separat skyddade från företagets egna tillgångar.
Säkerhet hos Nordnet
- Reglering: Även Nordnet en reglerad finansiell institution och följer lagstiftning och tillsyn av Finansinspektionen.
- SSL-kryptering: De använder SSL-krypteringsteknik för att säkra kommunikationen mellan användare och plattformen, vilket skyddar känslig information från obehörig åtkomst.
- Kontinuerlig övervakning: De övervakar aktivt sina system och plattformar för att upptäcka och hantera eventuella säkerhetsincidenter eller hot.
- Riskhantering: De har etablerat strukturer för riskhantering för att skydda kundernas intressen och medel.
Båda företag lägger stor vikt vid säkerhet och pålitlighet för att skydda sina kunders tillgångar och information. Deras status som reglerade finansiella institutioner och användningen av moderna säkerhetstekniker bidrar till att skapa en trygg handelsmiljö för investerare.
Avanza vs Nordnet: Slutsats och rekommendation
Avanza och Nordnet erbjuder liknande tjänster. Avanza är känt för sin användarvänlighet och är framför allt ett bra val för nybörjare, medan Nordnet lockar mer erfarna investerare med sina mer avancerade verktyg. Nordnets sociala investeringsplattform Shareville är också något som uppskattas mycket av de som sysslar med trading.
Båda erbjuder investeringssparkonton (ISK) med fördelaktiga skattevillkor och courtagefria alternativ för nya kunder, och har liknande sparalternativ. Sammanfattningsvis kan man säga att båda dessa nätmäklare håller hög klass. Valet beror således i hög grad på din erfarenhetsnivå och dina specifika behov.
FAQ – Vanliga frågor
Det finns inget subjektivt svar på vilken nätmäklare som är bäst. Båda håller hög kvalitet och valet beror till stor del på ens egna preferenser och investeringsbehov. Dock tenderar Avanza att vara mer populärt bland nybörjare, medan Nordnet lockar många erfarna investerare.
Båda aktörer är mycket populära bland investerare. Avanza har dock ett starkare fäste bland svenska kunder, medan Nordnet är stora i såväl Sverige som Norden.
Du kan flytta ditt ISK och dina värdepapper till Avanza via deras webbplats. De tar inte ut några avgifter för flytten, men det kan hända att Nordnet gör det.
Är du mer intresserad av renodlad trading? Då kan eToro vara det bästa valet för dig. Läs vår recension av eToro här.