Sök
Stäng denna sökruta.

Avanza recension: Är Avanza ett bra val? Läs vårt omdöme

Avanza recension

Avanza är en ledande nätmäklare i Sverige som erbjuder ett brett spektrum av ekonomiska tjänster. I denna recension tittar vi på allt från deras användarvänliga plattform och avgiftsstruktur till produktutbud och användarnas åsikter. Läs vidare för att upptäcka om Avanza är det rätta valet för dina investeringsbehov.

Jämför Avanza med andra nätmäklare via tabellen nedan. Vill du öppna konto hos nätmäklaren? Klicka dig vidare till plattformen!

Vad är Avanza?

Avanza grundades 1999 med en vision att göra sparande och investeringar tillgängliga för alla. Denna svenska nätmäklare har en tillgänglig och användarvänlig plattform för både nybörjare och erfarna investerare.

Som digital ekonomisk aktör fokuserar de på att erbjuda ett brett spektrum av tjänster inklusive handel med aktier och fonder. Därtill finns Avanza räntekonto med konkurrenskraftig sparränta samt ISK-konton (investeringssparkonton) att välja bland.

Företaget har genom åren vunnit flera utmärkelser för kundnöjdhet och service, vilket styrker deras position som en pålitlig och uppskattad aktör på den svenska marknaden. Den användarvänliga plattformen, kombinerat med låga avgifter och ett brett utbud av tjänster, gör detta till ett populärt val bland svenska sparare och investerare.

Användarvänlighet och plattformens funktioner

Användarupplevelsen hos Avanza är en central del av deras tjänsteutbud. Webbplatsen och mobilappen är utformade med användaren i åtanke, vilket gör navigationen intuitiv och tillgänglig för såväl nya som erfarna användare. Plattformen är känd för sin enkelhet och effektivitet, vilket gör det smidigt för användarna att få översikt och hantera sina investeringar.

Designen av webbplatsen och mobilappen kombinerar estetik med funktionalitet. Gränssnittet är rent och lättöverskådligt, vilket möjliggör snabb tillgång till viktig information och handelsverktyg. Det inkluderar realtidsinformation om aktier, fonder och andra ekonomiska instrument. Användarna kan lätt följa sin portföljs utveckling, analysera marknadsdata och genomföra transaktioner.

Mobilappen, som särskilt framhävs för sin användarvänlighet, är anpassad med funktioner som snabb inloggning via BankID, enkel navigering och möjligheten att genomföra både köp och säljordrar direkt från appen. Detta innebär inte bara ökad smidighet, utan även hög säkerhet för användarna.

Avanzas ansträngningar att erbjuda en problemfri och effektiv användarupplevelse återspeglas i deras konstanta uppgraderingar och förbättringar av plattformen, baserat på användarfeedback och tekniska framsteg. Det har bidragit till att göra många investerare väljer just denna plattform för att genomföra sina investeringar.

Avanzas produktutbud

Avanza erbjuder en omfattande plattform för ekonomiska tjänster, med ett brett sortiment av produkter för investering och sparande. Deras produktutbud inkluderar traditionella alternativ som:

 • Sparkonto med sparränta
 • Aktier
 • Fonder

Vad gäller kryptovalutor så erbjuder inte Avanza Bitcoin eller andra kryptovalutor via direkt handel. Men det finns möjlighet till handel med certifikat baserade på Bitcoin och andra kryptovalutor på denna plattform.

Trading Avanza

Aktier är en kärnkomponent i Avanzas trading, där användarna kan handla med aktier från en mängd olika marknader. Detta ger möjligheten att diversifiera portföljen över olika geografiska regioner och branscher. Exempelvis kan du köpa aktier i allt från spelbolag som bedriver MGA casino till svenska fastighetsbolag.

Tjänsten erbjuder fem olika kontotyper för trading, även kända som courtageklasser. Dessa kontotyper riktar sig till olika typer av investerare och har vissa begränsningar.

 • Start: Avsett för nya kunder med mindre än 50 000 kr på kontot. När saldot överstiger 50 000 kr måste du byta till en annan kontotyp.
 • Mini: Perfekt för småsparare som främst gör mindre aktieaffärer.
 • Small: Passar investerare som handlar med belopp mellan 15 600 SEK och 45 999 SEK per transaktion.
 • Medium: Lämpligt för de som gör något större affärer.
 • Fast: Erbjuder ett fast courtage oavsett transaktionens storlek.

ISK konto Avanza

För de som föredrar mer säkra sparalternativ, erbjuder Avanza ISK konton och sparkonton med konkurrenskraftiga sparräntor. Det är dessutom helt gratis att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza. Det finns heller inga årliga avgifter för kontot. I stället betalar du endast courtage och eventuella avgifter på de transaktioner du genomför.

Skatt i form av årlig schablonskatt tillkommer också, men detta är en statlig avgift som måste betalas oavsett vilket mäklarföretag du använder för ditt ISK. Om du har ett aktiekonto eller en ISK hos en annan mäklare kan du även flytta dem till hit, och detta är en kostnadsfri tjänst.

Avanza Fonder

Avanza fonder utgör en annan betydande del av deras produktutbud. De erbjuder en bred variation av fonder, inklusive indexfonder som:

 • Avanza Zero, som inte har någon förvaltningsavgift.
 • Avanza Auto, som är en serie fonder med olika risknivåer avsedda för automatiskt månadssparande.

Fondutbudet inkluderar både tredjepartsfonder och egna fonder med låga avgifter. En intressant möjlighet är att automatisera sparandet i specialfonder som är avsedda för de som vill månadsspara via Avanza. Dessa fonder har olika riskprofil, där 1 har lägst risk och 6 har högst risk. Fonderna investerar främst i andra fonder och återbalanserar sina innehav kvartalsvis för att säkerställa önskad riskprofil.

Slutligen är Avanza Global en globalfond som marknadsförs som världens billigaste av sitt slag enligt Morningstar, med en årlig förvaltningsavgift på endast 0,05% och en total årlig avgift på 0,11%. Denna fond följer världsindex och investerar i 23 olika marknader.

Jämför Avanzas avgifter jämfört med andra nätmäklare via tabellen nedan.

Courtage Avanza

Avanzas avgiftsstruktur är en viktig faktor att överväga för potentiella och befintliga kunder. Företaget strävar efter att vara transparenta med sina prissättningar och har inga dolda avgifter, vilket gör det enklare för kunder att förstå och förutse sina kostnader. Det gör dem till en attraktiv nätmäklare både för de som är frekventa handlare och för långsiktiga investerare.

Kunder erbjuds en courtagefri nivå för att köpa och sälja värdepapper, upp till ett visst belopp på kontot, vilket är fördelaktigt för småsparare. Därefter tillämpas olika courtagenivåer beroende på handelsvolym. Dessa är konkurrenskraftiga jämfört med andra aktörer på marknaden. För större investerare och mer frekventa traders kan dock courtagenivåerna vara högre.

När det gäller Avanza fonder, erbjuds låga eller i vissa fall inga förvaltningsavgifter. Till exempel har Avanza Zero ingen förvaltningsavgift. Det är ett attraktivt erbjudande för sparare som söker en kostnadseffektiv fondportfölj.

Denna nätmäklare tillämpar också avgifter för andra tjänster som ISK-konton och sparkonton. ISK-kontot har en schablonskatt, som är en statlig avgift och inte specifik för plattformen. Sparkonton hos Avanza har olika sparräntor, och dessa kan variera beroende på marknadsvillkor och räntemiljö.

Säkerhet och pålitlighet

Avanza, som står under noggrann tillsyn av Finansinspektionen, har stark betoning på säkerhet och pålitlighet i sin verksamhet. Ett viktigt säkerhetselement är det kundskydd som erbjuds. Det inkluderar insättningsgarantin som säkerställer att kundens medel är skyddade upp till ett visst belopp, även i det osannolika scenariot att företaget skulle gå i konkurs. Det ger en extra säkerhetsnivå och försäkrar sparare och investerare om att deras medel är säkra.

Avanzas plattform använder avancerad säkerhetsteknik för att skydda användarnas konton och personuppgifter. Det inkluderar säkra inloggningsmetoder, som BankID, och kontinuerliga uppdateringar för att stå emot cyberhot och säkerställa datasäkerhet.

Utöver detta, genom att erbjuda transparent information om alla avgifter och kostnader associerade med deras tjänster, stärker de sitt rykte som en pålitlig ekonomisk aktör. Användarna kan enkelt få information om allt från hur man tar ut pengar från Avanza, avgifter för olika tjänster som Avanzas fonder, ISK och courtage, vilket bidrar till en känsla av öppenhet och tillit.

Avanza recension från kunderna

Kundernas recensioner av Avanza, på Trustpilot, ger en blandad bild av deras tjänster och upplevelser och det sammanlagda betyget blir inte högre än 2,0 av 5,0 möjliga.

Vissa kunder upplever tekniska problem och driftstörningar, långsamhet i appen, och besvikelse över kundtjänstens hantering av specifika ärenden. Andra kunder uttrycker tillfredsställelse med Avanzas handelsplattform, särskilt när det gäller användarvänlighet och tillgången till ett brett utbud av finansiella produkter som aktier och fonder. De positiva recensionerna berömmer även Avanzas pedagogiska resurser och effektiva kundservice.

Dessa recensioner ger en nyanserad bild av nätmäklaren, med starka sidor i användarvänlighet och kundtjänst men även områden som behöver förbättras, särskilt gällande teknisk stabilitet och tydlighet i kommunikationen.

Sammanfattning: Är Avanza bra?

Här gör vi ett försök att övergripande summera fördelar och nackdelar med Avanza, baserat såväl på vår egen analys som på kundrecensioner.

Fördelar

 • Brett utbud: Avanza erbjuder en mångfald av ekonomiska produkter, inklusive aktier, fonder och sparkonton. Det möjliggör diversifiering av investeringar och anpassning efter individuella behov och riskprofiler.

 • Låga avgifter: En av Avanzas största fördelar är deras konkurrenskraftiga avgiftsstruktur, särskilt för fonder som Avanza Zero utan förvaltningsavgifter och courtagefri handel upp till ett visst belopp på kontot.

 • Användarvänlighet: Plattformen och mobilappen är kända för sin användarvänlighet, vilket gör det enkelt för såväl nybörjare som erfarna investerare att navigera och göra transaktioner.

 • Säkerhet och pålitlighet: Tjänsten regleras av Finansinspektionen och erbjuder insättningsgaranti, vilket stärker kundens förtroende för säkerheten och pålitligheten i deras tjänster.

Nackdelar

 • Begränsat utbud av utländska aktier: Trots ett brett utbud av svenska aktier och fonder, kan utbudet av utländska aktier vara begränsat, vilket kan vara en nackdel för investerare som söker global exponering.

 • Tekniska problem: Vissa användare har rapporterat om tekniska problem med plattformen, som kan påverka handeln, särskilt under perioder av hög marknadsvolatilitet.

 • Begränsningar för avancerade traders: Även om Avanza är användarvänligt för nybörjare och medelstora investerare, kan det finnas begränsningar för mer avancerade traders. Så till exempel saknas möjlighet till CFD hos Avanza.

Sammanfattningsvis erbjuder Avanza många fördelar som brett utbud, låga avgifter och användarvänlighet, vilket gör dem till en populär nätmäklare i Sverige. Dock finns det utrymme för förbättringar, särskilt i teknisk kapacitet och utbud av utländska aktier.

Är du intresserad av trading? Läs då vår recension av eToro – en mer renodlad trading-plattform.

Facebook
Twitter
LinkedIn