Sök
Stäng denna sökruta.

Kom igång med ditt sparande

Här får du all hjälp du behöver för att komma igång med ditt sparande

Varför ska jag spara?

Att spara kan ibland låta väldigt tråkigt, men sanningen är att ett bra sparande ger dig stora möjligheter. Med ett bra sparande kan du inte bara göra roliga saker i vardagen och leva ut dina drömmar, utan även säkra upp för en trygg ekonomisk framtid. Det finns idag många olika typer av sparande och en mängd av banker och produkter. På denna sida hjälper vid dig att komma igång med ditt sparande.

Enkla tips för att spara pengar i vardagen

 1. Sälj saker du inte behöver
  Har du saker hemma som mest ligger och skräpar? Gå igenom dina saker och se om du kan hitta prylar och kläder som du kan sälja. Idag är det enkelt att sälja prylar och kläder via Tradera, Blocket eller Sellpy.
 2. Sluta snusa och röka
  Att snusa och röka är ofta en stor bov hos det svenska folket. Svenskar som brukar nikotin spenderar ofta mellan 10-20.000 kr per år på detta.
 3. Gör storkok och matlådor
  Äter du för mycket lunch och middagar ute på restaurang? Det är mycket pengar som hade kunnat gå till sparande. Börja laga storkok och byt ut uteluncherna till matlådor för att spara pengar.
 4. Sluta åk taxi
  Blir det ofta resor med taxi eller Uber? Om du dessutom lägger pengar i kollektivtrafiken så blir detta helt onödigt och du kan spara mycket pengar. Eller varför inte ta en promenad istället, helt gratis dessutom.
 5. Köp begagnat
  Lägger du mycket pengar på att köpa nya och onödiga prylar och kläder? Spara pengar genom att köpa begagnat eller second-hand. Ofta kan du spara mycket pengar på att köpa prylar som är lite använda sedan innan.
 6. Se över abonnemang och tjänster
  Även om Spotify bara kostar 99 kr i månaden så blir det nästan 1200 kr per år. Om man dessutom har flera tjänster som Netflix, Viaplay osv så springer kostnaderna lätt iväg. Det kan vara värt att skapa gratis konton för att spara pengar.
 7. Betala dina räkningar i tid

  Brukar du vara sen med att betala din räkningar? Detta innebär ofta dyra påminnelseavgifter och kan i värsta fall leda till inkasso. Ett tips kan vara att lägga till dina betalningsmottagare på autogiro. Detta tips är extra viktigt om du har tagit snabblån som du betalar av då snabblånen ofta har hög ränta och avgifter vilket snabbt kan leda till ett enormt skuldberg.

 8. Var mer energismart hemma
  Brukar du gå hemifrån utan att släcka lampor? Bli bättre på att släcka dina lampor och stäng av dina elektriska prylar. Du kommer få lägre elkostnader och dessutom en bra gärning för miljön.

Spara med Brocc

Att spara pengar med Brocc har under det senaste året blivit väldigt populärt. Brocc är ett nytt svenskt företag som erbjuder ett så kallat P2P-lån. Detta innebär att du kan låna ut pengar till låntagare och därmed även få ränta på dina pengar. Företagets idé är att låntagare och sparare kan mötas utan mellanhänder dvs bankerna. Brocc är registrerat hos Finansinspektionen men omfattas inte än av den statliga insättningsgarantin.