Sök
Stäng denna sökruta.

Nordnet recension: Är Nordnet rätt val för dig?

Nordnet recension

Nordnet är en av de ledande nätmäklarna i Sverige och de erbjuder en plattform för allt från aktiehandel till pensionssparande. Men är det rätt val för dig och dina sparande- och investeringsbehov? Läs vidare för att ta reda på svaret.

I denna recension gör vi en djupdykning i Nordnet. Vi tittar på deras tjänster, avgiftsstruktur och produktutbud, samt säkerhet och användarupplevelse. Vi tar även en närmare titt på kundrecensioner för att ge en balanserad bild av vad denna nätmäklare erbjuder sina användare.

Fördelar och nackdelar

Baserat på vår egen analys och recensioner av Nordnet på Trustpilot summerar vi här de fördelar och nackdelar vi ser med denna nätmäklare.

Fördelar

 • Konkurrenskraftigt courtage: Nordnet erbjuder lågt courtage och ibland courtagefri handel, vilket är fördelaktigt för både småsparare och aktiva handlare.

 • Brett produktutbud: Ett omfattande utbud av ekonomiska produkter som aktier, fonder, ETF:er, liksom optioner och certifikat, möjliggör diversifiering av investeringar.

 • Användarvänlig plattform: Både den webbbaserade plattformen och mobilappen är användarvänliga, vilket gör det enkelt att navigera och genomföra transaktioner.

 • Hög säkerhetsstandard: Säker inloggning via BankID och skydd under insättningsgarantin bidrar till en trygg användarupplevelse.

 • Reglerat och pålitligt: Tillsyn av Finansinspektionen bidrar till ökad tillit och pålitlighet.

Nackdelar

 • Begränsad kundservice: En återkommande kritik är långsam respons från kundtjänsten och ibland bristande hjälp vid olika ärenden.

 • Ingen direkt handel med kryptovalutor: Tjänsten erbjuder inte direkt handel med kryptovalutor, vilket kan vara en nackdel för vissa investerare.

 • Ingen CFD: Det erbjuds inte heller möjlighet till CFD-handel, vilket gör plattformen mindre lämplig för de som önskar mer avancerad handel.

 • Tilläggsavgifter för vissa tjänster: Även om grundavgifterna är låga så kan det tillkomma avgifter för vissa specifika tjänster eller tillägg.

Introduktion: Nordnet Sverige

Nordnet grundades år 1996 med en vision om att demokratisera sparande och investeringar för den vanliga människan. Sedan dess har tjänsten vuxit stadigt och utvecklats till en betydande plattform som erbjuder en mängd ekonomiska tjänster.

Som nätmäklare fokuserar Nordnet Sverige på att tillhandahålla en lättillgänglig och användarvänlig plattform för sina kunder. Den möjliggör handel med ett brett utbud av ekonomiska instrument, inklusive aktier, fonder, optioner och certifikat. Dessutom erbjuder de investeringsmöjligheter på både svenska och internationella marknader, vilket ger investerarna möjlighet att diversifiera sina portföljer över olika geografiska områden.

En av de mest populära tjänsterna är Nordnet ISK (investeringssparkonto), som tillhandahåller ett skatteeffektivt sätt att spara och investera i aktier och fonder. Företaget har även gjort sig kända för sitt konkurrenskraftiga system gällande courtage, som gör att investerarna kan handla till låga kostnader. För den som är intresserad av mer passiva investeringsstrategier erbjuder företaget även ett urval av indexfonder och ETF:er.

Utöver dessa tjänster erbjuder Nordnet sparkonto med konkurrenskraftig ränta. Deras användarplattform är utformad för att vara lättillgänglig, med tydlig information och verktyg för både nya och erfarna investerare. Med BankID som inloggningsmetod är säkerheten hög och kunderna kan enkelt göra insättningar och uttag via plattformen.

Tillgängliga produkter och marknader på Nordnet

Nordnet har ett omfattande sortiment av produkter, på ett flertal marknader, som passar ett brett spektrum av investerare. Nedan går vi igenom dessa.

Nordnet aktier

Något av det som uppskattas mest är handel med aktier via Nordnet. Kunderna har här tillgång till ett stort urval av marknader, både svenska och internationella, vilket möjliggör global diversifiering av portföljen.

Nordnet fonder och ETF

För fondintresserade erbjuder Nordnet fonder i mängder, inklusive ett urval av egna indexfonder. Dessa är kända för sina låga avgifter och några av dem erbjuds till och med helt avgiftsfritt. Det gör tjänsten till ett attraktivt alternativ för dem som söker kostnadseffektiva sätt att investera i marknaden.

Dessutom, för den som önskar en mer hands-off investeringsstil, erbjuder Nordnet olika ETF:er (Exchange-Traded Funds). Dessa fonder ger investerarna möjlighet att investera i en bred portfölj av tillgångar genom en enda handelstransaktion, vilket är en effektiv metod att diversifiera.

Nordnet ISK

Sist men inte minst är Nordnet ISK (investeringssparkonto) ett populärt val för svenska sparare eftersom det erbjuder skattefördelar och möjlighet att investera i en mängd olika tillgångar.

En fördel med Nordnets ISK är att du, som ny kund, handlar courtagefritt på Stockholmsbörsen upp till 50 000 kronor. Du får tillbaka alla fondavgifter till dess att du nått upp i beloppet i samlat sparande (max 500 aktieaffärer/år). Läs mer om villkoren på deras webbplats.

Övriga handelsprodukter

Ovanstående är några av Nordnets mest populära marknader och produkter. Utöver dem erbjuds även handel med följande finansiella instrument:

 • Certifikat
 • Obligationer
 • Optioner
 • Terminer
 • Warranter

Även om tjänsten inte erbjuder direkt handel med kryptovalutor så tillhandahåller de tillgång till ekonomiska instrument som är kopplade till kryptovalutor, såsom Bitcoin XBT-certifikat. Detta möjliggör för kunderna att indirekt investera i den växande kryptovalutamarknaden.

Med en kombination av flexibilitet, låga avgifter och ett brett utbud av investeringsalternativ är produktutbudet anpassat för att uppfylla de flesta investerares behov och mål.

Nordnet marknader

Övriga tjänster

Detta är inte en renodlad nätmäklare, som exempelvis IG, då de erbjuder ett bredare utbud av tjänster än så. Nedan går vi igenom några av de mest populära.

 • Sparkonto hos Nordnet: Få avkastning genom sparränta utan att aktivt behöva förvalta pengarna man sätter in.

 • Privatlån: Låna upp till 500 000 kronor genom ett traditionellt privatlån.

 • Bolån: Om ditt sparande uppgår till en viss summa kan ansöka om lån till din bostad via tjänsten. Dina samlade tillgångar bestämmer räntan på lånet.

 • Portföljbelåning: Låna pengar och lämna dina aktier och fonder som säkerhet för lånet.

 • Private banking: Om ditt sparkapital uppgår till en viss summa kan du dra nytta av företagets private banking-tjänst.

 • Pensionssparande: Spara till pensionen genom ett brett urval av aktier och fonder.

Nordnet courtage och avgifter

Nordnet courtage och övriga avgiftsstruktur är en viktig faktor att ta hänsyn till. Företaget utmärker sig genom konkurrenskraftiga priser, vilket gör dem till ett bra val för de flesta.

Företaget erbjuder olika courtage-klasser, vilket innebär att avgifterna kan variera beroende på investerarens handelsvolym och val av courtageklass.

 • Mini: För småsparare med över 80 000 kr eller kunder i över 6 månader. Idealiskt för affärer under 15 600 kr.
 • Liten: För handel mellan 15 600 SEK och 46 000 SEK.
 • Mellan: Passar för transaktioner mellan 46 000 SEK och 143 478 SEK.
 • Fast: Bäst för affärer över 143 478 kr. Fast courtage oavsett marknad.

Det finns inga dolda avgifter för nätmäklarens tjänster. Företaget är tydligt med sina priser och avgifter, vilket gör det enkelt för kunderna att förstå den totala kostnaden för deras investeringar. Det inkluderar även tydlig information om eventuella avgifter för tilläggstjänster.

Plattform och användarvänlighet

Nordnets webbplats och mobilapp är utformade med fokus på användarvänlighet, vilket gör dem lättillgängliga för både nybörjare och erfarna investerare. Designen är ren och intuitiv, vilket underlättar navigeringen genom de olika sektionerna, såsom aktier, fonder och kontoöversikter.

Mobilappen ger en smidig och responsiv användarupplevelse som gör det enkelt att genomföra transaktioner och följa marknadsutvecklingen från var som helst. Appens design kompletterar webbplattformen och ger en enhetlig upplevelse oavsett användarens val av enhet.

Deras plattform uppskattas också för sin breda funktionalitet. Användarna kan enkelt handla med ett brett utbud av aktier och fonder, inklusive indexfonder och ETF:er. Den erbjuder även avancerade handelsalternativ som optioner och certifikat, vilket tillgodoser behoven hos mer erfarna investerare.

För användare som är intresserade av att följa och lära sig av andra investerares strategier, finns Shareville, en social handelsplattform där man kan se och diskutera andra användares portföljer.

Säkerhetsaspekterna är också väl genomtänkta, med säker inloggning via BankID, vilket bidrar till en trygg handelsmiljö. Dessutom presenteras tydlig information om insättningar och uttag genom Nordnet, vilket förenklar användningen.

Information om öppettider för handel och åtkomst av kundtjänst är lätt att hitta på plattformen, vilket ger användarna klarhet om när de kan genomföra transaktioner och få support.

Tjänsten kombinerar användarvänlighet med bred funktionalitet, vilket gör plattformen till en bra lösning för många typer av svenska investerare. Plattformens design och navigering stödjer en effektiv och säker investeringsprocess, vilket gör den till ett populärt val för både nybörjare och erfarna investerare.

Säkerhetsaspekter

Säkerhet och pålitlighet är centrala aspekter för alla ekonomiska institutioner, och Nordnet är inget undantag. Som reglerad finansaktör står företaget under tillsyn av Finansinspektionen. Denna tillsyn innebär att de måste följa strikta regler och riktlinjer som syftar till att skydda kundernas intressen och säkerställa en stabil och säker finansmarknad. Det innebär också att tjänsten kontinuerligt granskas för att säkerställa att de upprätthåller höga standarder när det gäller ekonomisk stabilitet och kundskydd.

En viktig aspekt av säkerheten är tjänstens skydd av kundernas medel. Pengarna på kundernas konton faller under insättningsgarantin, vilket innebär att tillgångarna är skyddade upp till en viss gräns. Det ger en extra trygghet för investerare, eftersom de kan vara säkra på att deras tillgångar är säkra även i händelse av företagets eventuella insolvens.

Vidare används BankID för säker inloggning, vilket är en väletablerad och pålitlig metod för elektronisk identifiering och signering. Detta säkerställer att endast behöriga personer kan få tillgång till och hantera sitt konto, vilket minskar risken för obehörig åtkomst och bedrägerier.

Utöver dessa säkerhetsåtgärder är tjänsten också känd för sin öppenhet. De erbjuder tydlig och lättillgänglig information om allt från tjänster och marknader till avgifter och öppettider, vilket bidrar till en hög grad av transparens och tillit hos användarna.

Kundomdömen

I det här avsnittet tittar vi på användarnas åsikter om Nordnet. Först kan det konstateras att de varierar avsevärt i ton och upplevelse. Många positiva recensioner berör företagets användarvänliga system och låga avgifter. En ger också positiv kritik för företagets förmåga att hantera investeringar på lång sikt. De betonar också låga avgifter som en fördel.

Ett flertal negativa recensioner uttrycker å andra sidan missnöje med kundtjänstens svarstider, brist på kompetens, brist på tydlig information och vissa problem med kontohantering. Det uttrycks även missnöje med en del förändringar och systemuppdateringar som har påverkat användningen negativt.

Sammanfattningsvis verkar det som att tjänsten har både starka förespråkare och missnöjda kunder, vilket ger ett sammantaget betyg på 2,1 av 5,0 möjliga hos Trustpilot. De positiva aspekterna inkluderar en stabil och pålitlig plattform med god användarvänlighet och kundservice, medan de negativa erfarenheterna oftast kretsar kring problem med kundtjänst, samt tekniska och administrativa bekymmer.

FAQ – Vanliga frågor

Nordnet kan vara ett bra val för dig som ägnar dig åt trading, med anledning av det stora utbudet av produkter och marknader. Dock ligger stort fokus på sparande och investerande, något som kan vara särskilt fördelaktigt för småsparare.

Under de sex första månaderna kan nya kunder handla gratis. Därefter kan du välja mellan fyra olika courtage-klasser. Läs mer om dessa i vår recension.

Nordnet står under tillsyn av Finansinspektionen och besitter samtliga tillstånd som krävs för att verka i Sverige. Därtill omfattas dina pengar av insättningsgarantin och du verifierar dig tryggt via BankID.

Läs också vår recension av eToro – ett lämpligt val för dig som främst är intresserad av trading.

Facebook
Twitter
LinkedIn