Sök
Stäng denna sökruta.

CFD handel: Så börjar du med CFD trading – Stor guide

Person som utövar trading med CFD

CFD handel, också kallat CFD trading, är en investeringsmetod som ger dig möjlighet att dra nytta av prisförändringar i allt från aktier till råvaror. Om du är nyfiken på hur du kommer i gång med trading med CFD, från att välja rätt mäklare till riskhantering, är denna guide för dig. Vi kommer att täcka allt du behöver veta för att börja trada med CFD kontrakt. Följ med oss för en djupgående genomgång!

Bästa plattform för CFD handel

För dig som vill bli en riktig trader är eToro ett bra val.

Etoro logga
 • Över 30 miljoner användare
 • Över 3000 tillgångar
 • Gratis investeringsutbildning
 • Stort utbud av research- och analysverktyg

CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 76% av privatinvesterares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Om du vill ägna dig mer åt sparande, snarare än trading, är Avanza ett bra val. Nedan kan du jämföra de olika nätmäklarna och deras avgifter.

Vad är CFD och varför är det relevant?

CFD, vilket står för ”Contract for Difference”, är ett finansiellt instrument som ger dig möjlighet att spekulera i prisrörelser på olika marknader utan att äga den faktiska tillgången. Detta sker genom att du ingår ett avtal, ofta med en CFD-mäklare, där du satsar på om en tillgång kommer att stiga eller falla i värde.

Eftersom du inte äger den underliggande tillgången kan CFD handel vara både flexibelt och kostnadseffektivt. Det beror dock på en mängd olika faktorer inklusive den typ av tillgångar du handlar med, hävstångsnivån du använder och mäklarens avgifter. CFD trading innebär en chans att diversifiera investeringar och tjäna pengar på marknadens volatilitet.

Viktigt att komma ihåg är dock att det, liksom med alla former av trading, finns en stor risk med denna form av handel. Det finns inga garantier på att man går med vinst.

Flexibilitet och diversifiering

En av de saker som lockar många till CFD handel är att det erbjuder en hög grad av flexibilitet. Här kan du handla med en mängd olika tillgångar, såsom:

 • Aktier
 • Index
 • Råvaror
 • Valutor

Denna bredd gör det enklare att diversifiera din portfölj och minimera risken.

Dessutom kan du tjäna pengar både när marknaden går upp och när den går ner, vilket öppnar upp för fler handelsmöjligheter. Men kom ihåg att det trots denna flexibilitet är viktigt att göra en grundlig analys innan du öppnar en position eftersom denna form av trading också för med sig betydande risker.

Trading med CFD

Grunderna i trading med CFD: Hur det fungerar

CFD handel innebär att du handlar med prisförändringar av olika tillgångar genom ett CFD kontrakt. Du investerar i en tillgångs potentiella prisrörelse utan att äga den. Detta tillvägagångssätt gör denna form av trading särskilt flexibelt och snabbt, vilket är en av huvudanledningarna till att det har blivit en populär handelsform i Sverige och andra delar av världen.

Den dubbla möjligheten: Att tjäna på både upp- och nedgångar

En unik aspekt av trading med CFD är att du kan tjäna pengar oavsett om marknaden går upp eller ner. Det finns två olika typer av positioner:

 • Long position: Ta en lång position om du tror att en tillgång kommer öka i värde.
 • Short position: Ta en kort position om du tror att en tillgång kommer minska i värde.

Det är viktigt att notera att det finns risker förknippade med både långa och korta positioner. Om du har en lång position och marknaden går ner kan du förlora pengar. Om du har en kort position och marknaden går upp kan du också förlora pengar.

Steg för steg: Hur man börjar med CFD trading

Att börja med CFD trading kan verka komplicerat, men med rätt vägledning kan du snabbt komma i gång. Här är en steg för steg-guide som belyser hur du kan ta dig an CFD handel.

·      Steg 1: Utbildning och research om CFD

Innan du dyker in i trading med CFD bör du lära dig vad CFD är och hur du fungerar, i alla fall grunderna. Undersök de olika marknaderna du kan handla på och de risker som är involverade. Det finns många online-resurser, inklusive kurser och webbseminarier, som kan hjälpa dig att få en god förståelse för ämnet.

·      Steg 2: Välja en CFD mäklare

För att handla med CFD:er måste du öppna ett konto hos en nätmäklare. När du väljer en mäklare, se till att de är reglerade och erbjuder de tillgångar och verktyg du är intresserad av.

En av de största plattformarna i världen för CFD trading är eToro, som erbjuder en lång rad marknader att handla på till låga avgifter.

Etoro logga

76 % av privatinvesterares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör.

·      Steg 3: Provhandel på demokonto

Många nätmäklare erbjuder demokonton där du kan öva utan att riskera riktiga pengar. Använd detta som en möjlighet att lära dig plattformens funktioner och testa olika handelsstrategier.

·      Steg 4: Kapitalinsättning

När du känner dig redo kan du sätta in kapital på ditt konto, var medveten om att trading är riskabelt. Du bör endast sätta in belopp du klarar av att förlora.

·      Steg 5: Planera din handelsstrategi

För att minimera risker och maximera vinster bör du ha en solid handelsstrategi. Det kan inkludera teknisk och fundamental analys samt riskhanteringstekniker.

·      Steg 6: Öppna din första position

Nu när du har en strategi kan du öppna din första position. Du kan välja att gå ”long” om du tror att tillgången kommer att öka i värde, eller ”short” om du tror att den kommer att minska.

·      Steg 7: Övervaka och justera

Efter att ha öppnat en position är det viktigt att ständigt övervaka marknaden och eventuellt justera din strategi. Använd stop loss-order för att minimera potentiella förluster.

·      Steg 8: Stäng positionen

När du känner att det är läge att stänga din position gör du det antingen manuellt, eller genom att använda en stop loss-order eller take profit-order.

·      Steg 9: Utvärdering och förbättring

Efter att ha stängt din position, analysera resultatet för att se vad som fungerade och vad som kan förbättras inför framtida handel.

Följ dessa steg noggrant så kommer du att ha en god grund för att börja med CFD trading i Sverige. Kom ihåg att alltid handla ansvarsfullt och inom dina ekonomiska medel.

CFD handel framför datorn

Nyckelbegrepp i CFD handel: Kontrakt och marginaler

Inom CFD handel är kontrakt och marginaler centrala begrepp. Nedan går vi igenom vad dessa betyder.

 • CFD kontrakt: Ett avtal mellan dig och en mäklare om att utbyta skillnaden i pris på en tillgång mellan när du öppnar och stänger en position.
 • Marginal: Är det belopp du behöver för att öppna en position. Det är en bråkdel av det totala värdet av kontraktet, vilket möjliggör för dig att exponera dig mot större värden med en mindre initial investering.

Intrikat samspel mellan kontrakt och marginaler

Marginalen du sätter upp som säkerhet för ditt CFD kontrakt är avgörande för ditt resultat. Om priserna rör sig i den riktning du förutsett förstärks din vinst i förhållande till din marginal.

Omvända scenarier kan dock leda till betydande förluster. Därför är det viktigt att förstå det intrikata samspelet mellan kontrakt och marginaler. Utnyttja verktyg som stop-loss för att skydda din marginal, och ha alltid en väl genomtänkt riskhanteringsstrategi. Detta är speciellt viktigt i CFD trading i Sverige där regleringar kring marginalhandel kan variera.

Skillnaden mellan CFD kontrakt och aktiehandel

Funderar du på vilket som är det bästa för dig, trading med CFD eller traditionell aktiehandel? Nedan går vi igenom de mest betydande skillnaderna mellan dessa två.

Vad gäller trading med kontrakt äger du inte den faktiska tillgången, till skillnad från i traditionell aktiehandel där du blir ägare till en andel av ett företag. I stället handlar du med prisförändringar genom ett CFD kontrakt. Detta möjliggör större flexibilitet, du kan dra nytta av både stigande och fallande marknader.

En annan nyckelskillnad är användningen av marginaler i när man handlar med CFD kontrakt, vilket inte är vanligt i traditionell aktiehandel. Detta gör det möjligt att handla med en mindre initial investering men med högre risk.

Hävstångseffekt: Ett tveeggat svärd

Hävstång är en funktion som ofta finns i CFD handel men är mindre vanlig i aktiehandel. Hävstångseffekten gör att du kan multiplicera dina vinster, men det ökar också din riskexponering proportionellt. Med andra ord, små prisförändringar kan resultera i stora vinster eller förluster i förhållande till din initiala investering.

Detta kräver en noggrann riskhantering och en solid förståelse för hur CFD kontrakt fungerar. Därför är det viktigt att välja en nätmäklare som erbjuder goda verktyg för riskhantering, särskilt om du är ny inom CFD trading i Sverige eller på någon annan marknad.

Vilka marknader kan du handla på?

Trading med CFD är inte begränsad till en enda typ av tillgång eller marknad. Det erbjuder en bred palett av handelsmöjligheter. Några av de vanligaste är:

 • Aktier
 • Index
 • Råvaror
 • Valutor
 • Kryptovalutor

Dessa faktorer gör handelsmetoden till en attraktiv sådan bland de som önskar diversifiera sin investeringsportfölj.

Om du är ny i CFD trading i Sverige finns är det många nätmäklare att välja bland. Det är viktigt att välja en mäklare som erbjuder ett brett utbud av marknader så att du har fler möjligheter att handla och diversifiera.

Olika riskprofiler för olika marknader

Varje marknad har unika risker och unik volatilitet. Råvaror är känsliga för geopolitiska faktorer, medan valutor påverkas av ekonomi och centralbanker. Därför är det viktigt att förstå varje marknads särdrag. En god nätmäklare ger dig analysverktyg och insikter för informerade beslut, vilket är värdefullt för att minimera risker och öka dina chanser till framgång.

Mäklare när man handlar med CFD kontrakt

Nätmäklare: Vad de gör och hur du väljer en

En nätmäklare fungerar som mellanhand mellan dig och de finansiella marknaderna inom trading med CFD. Mäklaren erbjuder handelsplattformar, analysverktyg och andra resurser för att hjälpa dig i din handel.

När du väljer en nätmäklare bör du titta på faktorer som:

 • Reglering
 • Utbud av tillgångar
 • Handelsvillkor
 • Avgifter
 • Kundsupport

En väl vald mäklare kan göra stor skillnad för din upplevelse särskilt om du är ny inom området.

Kriterier för att bedöma en handelsplattform

När du utvärderar en nätmäklare bör du inte bara fokusera på handelskostnader som spreadar och kommissioner. Det är även viktigt att se till att mäklaren är reglerad av en pålitlig finansiell myndighet, vilket ger dig ett skyddsnät i form av säkerhetsåtgärder och kundfondskydd.

Mäklarens tekniska kapaciteter, såsom snabb orderexekvering och tillgång till realtidsdata, är också avgörande. Slutligen, överväg kundservicens tillgänglighet och kvalitet eftersom god support kan vara ovärderlig, speciellt i stressade handelssituationer.

Risker och skydd: Så undviker du fallgropar

Inom CFD handel finns det flera risker som du behöver vara medveten om. Hävstångseffekten kan förstora både vinster och förluster, och du kan potentiellt förlora mer än din ursprungliga investering. Marknaders volatilitet kan också snabbt vändas mot dig. För att skydda dig är det viktigt att använda riskhanteringsverktyg som stop loss-order och take profit-order. Välj också en reglerad mäklare som följer strikta finansiella riktlinjer.

Användning av riskhanteringsverktyg

För att navigera säkert i världen av CFD kontrakt bör du utnyttja riskhanteringsverktyg som din mäklare erbjuder.

 • Stop loss-ordrar hjälper dig att begränsa förluster genom att automatiskt stänga en position om priset når en viss nivå.
 • Take profit-ordrar, å andra sidan, låter dig säkra vinster när en position når ett förutbestämt pris.

Dessa verktyg är inte bara viktiga för nybörjare, utan även för erfarna handlare. Det är en del av en sund riskhanteringsstrategi som bör vara i centrum när du tradar med kontrakten.

CFD handel på flera marknader

För- och nackdelar med att handla CFD kontrakt

Handel med CFD kontrakt kommer med både för- och nackdelar.

 • Fördelar

En av de stora fördelarna är hävstångseffekten som gör det möjligt att handla större positioner än din initiala investering. En annan fördel är flexibiliteten att handla på både stigande och fallande marknader.

 • Nackdelar

Dock finns det risker såsom potentiella förluster som kan överstiga din insättning. Det kan också vara svårt att förstå marknaderna på grund av deras komplexitet.

Risk och belöning: En balansakt

Hävstång kan multiplicera dina vinster, men den ökar den också risken för större förluster. Det är därför avgörande att ha en solid riskhanteringsstrategi. Utöver detta är marknadskunskap och analytiska färdigheter nyckelkomponenter för framgång.

Det är här en pålitlig mäklare kommer in i bilden, som kan erbjuda verktyg och resurser för att göra informerade beslut. Särskilt i CFD trading i Sverige, där reglerna kan skilja sig åt mellan tillgångar, är det viktigt att välja en mäklare som förstår just dina handelsbehov.

Så påverkar kostnader och avgifter

Kostnader och avgifter är en viktig faktor att beakta i CFD handel. Typiska avgifter inkluderar spreadar, som är skillnaden mellan köp- och säljpris, samt eventuella kommissioner. Dessa kostnader kan snabbt äta upp din vinst om du inte är uppmärksam. Det är därför viktigt att välja en mäklare som erbjuder konkurrenskraftiga priser, särskilt om du planerar att handla frekvent.

Utvärdering av plattformarnas avgiftsstrukturer

När du jämför olika mäklare är det inte bara spreadar och kommissioner som räknas. Vissa mäklare kan också ha över nattkostnader, även kallade ”swap rates”, som tillkommer om du håller en position öppen över natten.

Dessutom kan inaktivitetsavgifter tillkomma om du inte handlar regelbundet. Det är avgörande att läsa det finstilta och förstå alla potentiella kostnader som kan påverka din lönsamhet som trader.

Strategier för trading med CFD

För att lyckas med CFD trading krävs mer än grundläggande marknadskunskap. En genomtänkt strategi är essentiell och kan inkludera teknisk analys, fundamentala indikatorer eller en kombination av båda. Dessutom är det viktigt att ständigt uppdatera sin strategi baserat på marknadens rörelser. Ett nära samarbete med en erfaren nätmäklare kan ge dig tillgång till viktiga analysverktyg och insikter.

Anpassa din strategi: Flexibilitet som nyckel till framgång

En framgångsrik strategi inom trading med CFD är sällan statisk. Marknaderna förändras ständigt, och din förmåga att anpassa dig kan vara avgörande för din lönsamhet. Anpassningen inkluderar att kunna identifiera nya möjligheter och risker samt att justera din hävstång och positionsstorlek i enlighet med marknadsförhållandena.

I detta sammanhang kan en pålitlig handelsplattform erbjuda realtidsdata och analysverktyg som hjälper dig att göra välgrundade beslut, oavsett om du ägnar dig åt CFD trading i Sverige eller på en global skala.

Ordförandeklubba som symboliserar lagarna inom CFD trading

CFD trading i Sverige: Lagar och regler du bör känna till

I Sverige regleras CFD handel av Finansinspektionen, och det är viktigt att vara medveten om de lagar och regler som gäller. Dessa inkluderar krav på transparens, skydd för konsumenter och regler kring marknadsmissbruk.

Att välja en plattform som är reglerad av Finansinspektionen kan ge en extra säkerhetsnivå. Det är även viktigt att vara uppmärksam på skatteregler relaterade till vinst och förlust i tradingen.

Skattefrågor: En viktig del av CFD trading i Sverige

I Sverige är vinst från CFD handel skattepliktig och förluster kan vara avdragsgilla. Det är avgörande att hålla god ordning på din handelshistorik för att kunna redovisa detta korrekt i deklarationen.

En reglerad nätmäklare bör kunna tillhandahålla nödvändiga handelsrapporter. Detta är särskilt viktigt om du är en frekvent handlare eftersom skatteregler kan bli en komplex fråga som påverkar din nettolönsamhet.

Hur du använder analysverktyg

För att göra informerade beslut är analysverktyg oumbärliga. De kan vara tekniska, med fokus på prisrörelser och mönster, eller fundamentala, som tar hänsyn till ekonomiska indikatorer och nyheter. En pålitlig nätmäklare bör erbjuda en plattform med en rad olika analysverktyg för att hjälpa dig att navigera genom marknadens komplexitet.

Verktygens roll i riskhantering

Analysverktyg är inte bara användbara för att identifiera handelsmöjligheter, de spelar också en viktig roll i riskhantering. Genom att använda stop loss-funktioner och take profit-funktioner kan du automatiskt stänga positioner för att minimera förluster eller låsa in vinster.

Detta blir särskilt viktigt i den snabbrörliga världen av CFD kontrakt där marknadsförändringar kan ske mycket snabbt. Att behärska dessa verktyg kan vara en viktig faktor för att kunna nå framgång.

Att förstå och använda hävstång i CFD handel

Hävstång är en av de mest lockande aspekterna av CFD handel, men det är också en av de mest riskfyllda. Med hävstång kan du ta större positioner än vad ditt kapital egentligen tillåter.

Detta kan inte bara multiplicera dina möjliga vinster, utan också potentiella förluster. Det är viktigt att förstå hur hävstång fungerar och att använda det klokt, särskilt om du är en ny trader.

Jämförelse med ETF, optioner och andra derivat

Att trada kontrakt skiljer sig på flera sätt från andra finansiella instrument som ETF:er och optioner. Till exempel krävs inget fysiskt ägande av underliggande tillgångar i när man handlar med kontrakt, och det är möjligt att handla på både stigande och fallande marknader.

Dessutom erbjuder vissa typer av CFD kontrakt högre hävstång jämfört med en del andra derivat. Det är viktigt att vara medveten om att olika derivat har olika egenskaper gällande hävstång. Därtill bör man beakta de unika riskerna, och också kostnadsstrukturen, som trading med CFD kontrakt medför.

Skillnaden i risknivåer

Medan CFD trading kan vara lockande på grund av sin flexibilitet och potentiella avkastning är det också förknippat med högre risk jämfört med andra investeringsalternativ såsom ETF:er och optioner. Detta beror delvis på hävstångseffekten som kan förstora både vinster och förluster.

Eftersom du inte äger den underliggande tillgången i ett CFD kontrakt är du också mer exponerad för marknadsrisk. Därför är det, som påpekat tidigare, viktigt att välja en handelsplattform som kan erbjuda den expertis och de verktyg du behöver för att navigera säkert i denna komplexa värld.

Ordlista för nybörjare

 • CFD (Contract for Difference)
  Ett finansiellt derivatinstrument som gör det möjligt för investerare att spekulera i prisrörelser på olika underliggande tillgångar såsom aktier, valutor och råvaror utan att behöva äga eller handla med den faktiska tillgången. Vinst eller förlust beräknas utifrån skillnaden mellan öppnings- och stängningspriset på CFD-kontraktet.

 • Underliggande tillgång
  Den specifika tillgång, till exempel en aktie, valuta, råvara eller index, vars pris man spekulerar i och handlar mot genom ett CFD-kontrakt. Även kallad bastillgång.

 • Lång position (long position)
  Att ta en lång position innebär att man tror att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga. Man tjänar då pengar om priset går upp.

 • Kort position (short position)
  Att ta en kort position innebär att man tror att priset på den underliggande tillgången kommer att gå ner. Man tjänar pengar om priset faller när man har en kort position.

 • Marginal
  Det minimibelopp som krävs på investerarens konto hos en mäklare för att kunna öppna en position i ett kontrakt. Vanligtvis en bråkdel av kontraktets totala underliggande värde.

 • Hävstång
  Hävstång låter investerare kontrollera stora positioner med en liten mängd kapital. Det multiplicerar potentiella vinster och förluster beroende på hävstångsnivån. Till exempel, med en hävstång på 1:10 kan en 1 % prisändring öka vinst eller förlust tiofaldigt. Medan detta ökar möjligheterna för hög avkastning, förstoras också riskerna. Det är därför viktigt att använda riskhanteringsverktyg som stopp loss och att aldrig överutnyttja sitt konto.

 • Spread
  Skillnaden mellan den kurs en mäklare är beredd att köpa en tillgång för (budpriset) och den kurs mäklaren är beredd att sälja tillgången för (säljkurs). Spreaden utgör en transaktionsavgift.

 • Stop loss-order
  En fördefinierad order som stänger en öppen position automatiskt om priset når en viss nivå, med syftet att begränsa eventuella förluster.

 • Take profit-order
  En fördefinierad order som stänger en position automatiskt om priset når en viss nivå, med syftet att säkra vinster.

 • Volatilitet
  Ett mått på hur stora och snabba prissvängningar en tillgång uppvisar. Hög volatilitet innebär stora och snabba upp- och nedgångar i pris.

 • Teknisk analys
  En analysmetod som baseras på studier av historiska prisdiagram, trender och handelsvolymer för att förutsäga framtida prisrörelser och identifiera lämpliga tidpunkter att köpa eller sälja en tillgång.

 • Fundamental analys
  En analysmetod som studerar ekonomiska faktorer som kan påverka priset på en tillgång, såsom rapporter, nyheter, politik och andra makroekonomiska förhållanden.

 • Marknadsorder
  En instruktion för att köpa eller sälja en tillgång omedelbart till det aktuella marknadspriset. Det är den enklaste typen av order och utförs omedelbart om det finns en motpart.

 • Rollover
  Ett förfarande där en öppen position automatiskt förlängs till nästa handelsdag, oftast mot en avgift. Detta är relevant för den som inte handlar intradag och önskar behålla sina positioner över en längre period.

 • Swaps
  En finansiell kostnad eller inkomst som uppstår när en position hålls öppen över natten. Det är en form av ränta som antingen betalas eller erhålls beroende på positionens riktning och den underliggande tillgångens räntenivåer.

 • Leverage ratio
  Förhållandet mellan det belopp som används i en handel och den krävda marginalen. Vanligtvis uttryckt som en ratio, som 50:1 eller 200:1, och indikerar graden av hävstång.

 • Pip (Percentage in Point)
  Den minsta prisändring som en given växelkurs kan göra. Oftast använd i valutahandel men kan också tillämpas på andra marknader.

 • Indikatorer
  I teknisk analys används olika typer av indikatorer som RSI, MACD eller glidande medelvärden för att hjälpa till att förutsäga framtida prisrörelser.

 • Slippage
  En skillnad mellan det pris du förväntar dig att din order ska utföras till och det pris den faktiskt utförs till. Detta kan uppstå i mycket volatila marknader.

 • Marknadslikviditet
  Anger hur lätt det är att köpa eller sälja en tillgång utan att påverka dess pris. Högre likviditet gör det lättare att genomföra större affärer utan att påverka marknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn