Sök
Stäng denna sökruta.

Tin Ny Teknik – Vårt Omdöme

Senast uppdaterad 2023-09-22

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om Tin Ny Teknik. Vill du handla fonden kan du göra det till låga avgifter på Avanza. Jämför nätmäklare nedan.

Alla som investerar i svenska teknikbolag har säkert hört talas om den mycket populära teknikfonden Tin Ny Teknik som förvaltas av teamet bakom Tin Fonder. Svenska teknikaktier har varit bland de största vinnarna på börsen senaste året vilket har gjort att intresset för teknikfonder är stekhet.

Även fondens avgift är relativt låg, 1.04% om du handlar den via SAVR.se (ordinarie 1.55%) som har lägst avgiften för den här fonden. Men fondens utveckling har haft en kräftgång senaste åren och investerare ställer sig nu frågan om fonden fortfarande är värd att investera i.

I det här inlägget går vi igenom fondens utveckling, innehav, avgift och hur fonden presterar jämfört med likande svenska teknikfonder. Slutligen försöker besvara fråga – Är Tin Ny teknik en bra investering just nu?

Utöver Avanza kan du också handla fonder via fondplattformen SAVR.se, där du får rabatt på fondavgiften med upp till halva priset. Fonder som Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Tin Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik handlas alla till en rabatt mellan 30-50%.

Fondens utveckling

Jämför vi fondens utveckling med andra likande teknikfonder har den prestera mittemellan två andra teknikfonder vi jämfört med (Lannebo Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik). I grafen nedanför ser vi utveckling för de tre olika fonderna.

Tin Ny Teknik utveckling

Tidshorizonten i grafen ovanför är på ett år, där ser vi att Lannebo Teknik är den fonden som prestera bäst med en uppgång på cirka 22% samtligt som Tin Ny Teknik faktiskt gått bakåt. Sedan fonden startade har den dock stått för en mycket positiv värdeutveckling.

 

 

Fondens innehav

Som namnet på fonden indikerar investerar fonden inom ny teknik. Här är vad fondbolaget själva skriver om vilka investeringar de gör. ”TIN Ny Teknik är en aktiefond som investerar i teknik, hälsa och digitala varumärken. Det är en fond för dig som tror på innovation, småbolag och Norden.

Fonden investerar i teknikdrivna tillväxtbolag med fokus på Norden. Vi har startat TIN Ny Teknik med tron att digitala tillgångar kommer bli mer värdefulla i framtiden. Vi tycker en aktiefond med innovativa bolag bör utgöra kärnan snarare än kryddan i ett långsiktigt sparande”.

Tin Ny Teknik innehav

Bilden ovanför visar fondens tio största innehav just nu. De bolag som toppar listan är olika mjukvarubolag inom spel och andra teknikbolag. Även läkemedelsbolag som danska Novo Nordisk. Normalt har fonden mellan 40 och 60 bolag i portföljen. Vad som är genomgående av portföljen är den norska inriktningen och de tre kategorierna som är teknik, hälsa och digitala varumärken.

Fondens avgift

Tin Fonder Ny Teknik har ingen avgift för prestation, utan tar en avgift för förvaltningen som är 1.6% på exempelvis Avanza. Fonden går att handla till en lägre avgift på vissa plattformar som exempelvis Savr som har rabatt på fondavgiften.

Jämför vi fondens avgift med Lannebos teknikfond (1.7%) och Swedbank Robur Ny Teknik (1.44%) är Tin Fonder egen någonstans i mitten mellan fonderna. Lannebos fond är den med högst avgift och Swedbank Robur Ny teknik den med lägst avgift.

1.6% som Tin Ny Teknik idag kostar är standard för en svensk förvaltad fond, det är också mycket positivt att fonden inte har någon provision på eventuell överavkastning. Ett fenomen som var mer vanlig tidigare när marknader inte var lika reglerad.

 

Slutsats och omdöme

Tin Fonder Ny Teknik är en aktivt förvaltad fond med inriktning teknik, hälsa och digitala varumärken och förvaltas av två tidigare förvaltare på Swedbank Robur fondbolag. Trots några tuffa år, mycket beroende på världsläget, har fondens avkastning sedan start varit mycket positiv.

Under 2021 var fondens avkastning i princip helt uteslutande. Detta berodde mer på att sektorn som helhet varit svag, snarare än något större misstag från förvaltarna. Detta styrks av att fonden vände uppåt igen när förutsättningarna förbättrades något.

Bland fondens största innehav finns bolag inomteknik, hälsa och digitala varumärken från norden, framförallt Sverige. Några av fondens största satsningar är svenska bolag inom spelutveckling och betting industri som just nu genomgår en stor förändring.

Om du söker en investering som ger dig exponering mot nordiska innovativa bolag som växer till en okej avgift kan Tin Ny Teknik vara en fond för dig. En fördel med att investera genom en fond mot teknikbolag som är i stor förändring är att du som investerare minskar risken att du göra stora förluster på en enskild aktie, portföljens diversifiering hjälper dig där.

Liknade fonder

Det finns flera likande fonder som Tin Ny teknik, både svenska och utländska fonder. Bland de mest populära svenska teknikinriktade fonderna finns Swedbank Robur Ny Teknik och Swedbank Robur technology. Båda fonderna har haft god avkastning på fem år sikt.

Andra teknikfonder är DNB teknologi som också haft en god avkastning de senaste åren. Fonden är mycket populär och förvaltarna har sitt säte i Oslo. Fondens största innehav är Microsoft, avgiften varierar beroende på vart du handlar fonden. Via Avanza har DNB Teknologi 15 tusen ägare.

Ytterligare en teknikfond som har presterat bra på börsen är Lannebo Teknik, en fond som stigit med över 100% på fem år. Fondens största innehav är, likt DNB teknologi Microsoft. Fonden är till majoriteten investerad i Amerikanska aktier. På fondboalgets hemsida skriver de att ”En investering i fonden ger dig en bred inriktning mot globala, marknadsledande teknikbolag. Lannebo Teknik har mer än 20 års historik och är en aktivt förvaltad fond med fokus på långsiktighet och riskmedvetenhet.

Fondens förvaltare investerar i ledande teknikbolag över hela världen inom områden så som hälsa, säkerhet, resurseffektivisering och digitalt innehåll. Målsättningen är att genom förvaltarteamets områdesexpertis och fundamental aktieanalys skapa möjlighet till en god riskjusterad avkastning”.

Den fond som haft bäst avkastning inom kategorin är svårt att säga då många fonder kan inkluderas inom kategorin. Vad man kan säga är att hela sektorn har en tuff period bakom sig, där många fonder haft problem att visa avkastning efter många år med väldig goda resultat. Dock har läget börjat ljusna något igen.

Klicka er vidare här för att läsa mer om Tin Ny Teknik!

Facebook
Twitter
LinkedIn