Sök
Stäng denna sökruta.

TIN Ny Teknik – En teknikfond värd att investera i?

Senast uppdaterad 2023-09-22

TIN Ny Teknik är en populär aktiefond med inriktning mot bolag i Norden. Teknikfonden har cirka 130 000 ägare hos Avanza, men finns även på flera andra plattformar.

Det är teamet bakom TIN Fonder som förvaltar innehavet, med målet att långsiktigt överträffa sitt jämförelseindex VINX Small Cap Net. TIN är ett fristående fondbolag som förvaltar två olika fonder: TIN Ny Teknik och TIN World Tech.

I den här artikeln går vi igenom fondens utveckling, innehav och avgift samt försöker svara på frågan om TIN Ny Teknik är en bra investering eller inte.

Därför investerar svenskarna i teknikfonder

Svenska teknikaktier var bland de största vinnarna på börsen under 2020 och 2021 vilket ledde till att intresset för teknikfonder blev glödhett. Många svenskar har valt att köpa aktier och fonder i teknikbolagen för att vara med på resan och vissa har haft turen att se sitt innehav växa.

2022 blev dock ett tufft år för teknikbolagen på grund av stigande räntor och risken för recession. Även covid-pandemin orsakade fortsatta bekymmer med leveranser av komponenter och kriget i Ukraina har fått ekonomiska konsekvenser som också påverkar börsen. Som följd har många aktier och fonder på börsen rasat i värde. Under 2023 återhämtade sig dock många av teknikaktierna, och steg till högre nivåer igen.

Så har utvecklingen för TIN Ny Teknik sett ut

TIN Ny Teknik var därmed inte ensam om att drabbas av börsnedgången under 2022. I september 2022 hade den fallit i värde med totalt –42% under de senaste 12 månaderna. Vid årsskiftet 2022-2023 hade den dock en total uppgång på ungefär 45% sedan starten år 2019. I början av 2023 gick fonden upp igen, men efter sommaren kom en påtaglig nedgång igen.

Många ställer sig frågan om fonden är fortsatt värd att investera i. Efter många år av uppgång har hela tekniksektorn haft det tufft. Att fonden gått sämre beror därmed snarare på världsläget och börsen i stort, än något misstag från förvaltarna.

Förvaltning och innehav i TIN Ny Teknik A

Förvaltarna av fonden heter Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Båda har gedigen erfarenhet inom aktier och investeringar och har bland annat arbetat på Swedbank Robur, Brummer & Partners och Nordea. Förvaltningen sker aktivt, med inriktning på nordiska tillväxtbolag inom teknikbranschen, bland annat mjukvara, hälsa och digitala varumärken.

Största fokus är ”småbolag med lönsam tillväxt och starka kassaflöden”. 30 procent av innehavet får placeras globalt, utanför Norden. Ungefär två tredjedelar av fondens innehav finns i svenska bolag. 10% är investerat i USA, följt av Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Australien.

Digital underhållning, mjukvara, hälsovårdsteknik och läkemedel är de största sektorerna. Bland annat står spelbolagen Evolution och Embracer Group för några av de största innehaven i fonden.

Fondens avgift

TIN Ny Teknik har en förvaltningsavgift på 1,50%. På Avanza ligger den totala avgiften på 1,59%. Detta går att jämföra med fonden Lannebo Teknik som har en total avgift på 1,67% (Avanza) och Swedbank Robur Ny Teknik som ligger på 1,32% (siffrorna uppdaterade september 2022). Alltså hamnar TIN Ny Teknik någonstans i mitten mellan fonderna när det gäller avgiften.

Avgiften kan ses ungefär som standard för en svensk förvaltad aktiefond. Det är också en fördel för dig som investerar att fonden inte har någon provision på eventuell överavkastning.

Var finns TIN Ny Teknik att köpa?

Du kan investera i TIN Ny Teknik hos de flesta banker och nätmäklare. Till exempel hittar du fonden hos Avanza och Nordnet.

Liknade teknikfonder

Det finns flera likande fonder som TIN Ny teknik, både svenska och utländska. Bland de mest populära svenska teknikinriktade fonderna finns tidigare nämnda Swedbank Robur Ny Teknik men även Swedbank Robur Technology. Båda har likartade avgifter som är något lägre än TIN Ny Teknik.

DNB Teknologi är en annan populär aktiefond inom tekniksegmentet. Förvaltarna har sitt säte i Oslo och största innehav är Microsoft. Avgiften är något lägre än TIN Ny Teknik (1,31% hos Avanza i september 2022).  

Ytterligare en teknikfond som har presterat bra på börsen är Lannebo Teknik. Fondens största innehav är, likt DNB teknologi, Microsoft. Fonden är till majoriteten investerad i aktier i USA.

Är TIN Ny Teknik bra att investera i?

Om du söker en investering som ger dig exponering mot nordiska, innovativa teknikbolag till en rimlig avgift kan TIN Ny Teknik vara för dig. En fördel med att investera i en fond mot teknikbolag som är i stor förändring är att du minskar risken för stora förluster på en enskild aktie tack vare portföljens diversifiering. Om ett bolag i fonden går sämre blir det inte lika kännbart som i det fallet du skulle ägt den enskilda aktien.

Vilken teknikfond som haft bäst avkastning är svårt att säga då många fonder kan inkluderas inom kategorin. Vad man kan säga är att hela sektorn har haft ett tufft 2021 och 2022, där många fonder haft problem att visa avkastning efter flera år med goda resultat. Hur TIN Ny Teknik och de andra teknikfonderna kommer att utvecklas framöver återstår att se. Troligtvis kommer vi att se en återhämtning för teknikbolagen på börsen – frågan är när och hur stor den blir.    

Facebook
Twitter
LinkedIn