Tin Ny Teknik – Vårt Ärliga Omdöme 2022

Alla som investerar i svenska teknikbolag har säkert hört talas om den mycket populära teknikfonden Tin Ny Teknik som förvaltas av teamet bakom Tin Fonder. Svenska teknikaktier har varit bland de största vinnarna på börsen senaste året vilket har gjort att intresset för teknikfonder är stekhet.

Även fondens avgift är relativt låg, 1.04% om du handlar den via SAVR.se (ordinarie 1.55%) som har lägst avgiften för den här fonden. Men fondens utveckling har haft en kräftgång senaste åren och investerare ställer sig nu frågan om fonden fortfarande är värd att investera i.

I det här inlägget går vi igenom fondens utveckling, innehav, avgift och hur fonden presterar jämfört med likande svenska teknikfonder. Slutligen försöker besvara fråga – Är Tin Ny teknik en bra investering just nu?

Tips:

Handla fonder via fondplattformen SAVR.se där du får rabatt på fondavgiften med upp till halva priset. Fonder som Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Tin Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik handlas alla till en rabatt mellan 30-50%.

Fondens utveckling

Jämför vi fondens utveckling med andra likande teknikfonder har den prestera mittemellan två andra teknikfonder vi jämfört med (Lannebo Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik). Fondens utveckling under 2021 har varit cirka 1% från publiceringsdagens datum. Detta låter kanske dåligt, men efter många år av uppgång har tekniksektorn haft det tufft.

Swedbanks teknikfond har haft en sämre utveckling jämfört med Tin Ny Teknik, den fonden har faktiskt backat med 2% från första januari 2021 till dagens datum. I grafen nedanför ser vi utveckling för de tre olika fonderna.

Tidshorizonten i grafen ovanför är på ett år, där ser vi att Lannebo Teknik är den fonden som prestera bäst med en uppgång på 23% samtligt som Tin Ny Teknik stigit med 11%. Jämför vi samma fonder från när Tin Ny Teknik lanserades har fonden ökat med 120% och haft bättre utveckling än Lannebo Teknik och ungefär samma utveckling som Swedbank Robur Ny Teknik.

Fondens innehav

Som namnet på fonden indikerar investerar fonden inom ny teknik. Här är vad fondbolaget själva skriver om vilka investeringar de gör. ”TIN Ny Teknik är en aktiefond som investerar i teknik, hälsa och digitala varumärken. Det är en fond för dig som tror på innovation, småbolag och Norden.

Fonden investerar i teknikdrivna tillväxtbolag med fokus på Norden. Vi har startat TIN Ny Teknik med tron att digitala tillgångar kommer bli mer värdefulla i framtiden. Vi tycker en aktiefond med innovativa bolag bör utgöra kärnan snarare än kryddan i ett långsiktigt sparande”.

Bilden ovanför visar fondens tio största innavet den sista september 2021. De bolag som toppar listan är olika mjukvarubolag inom spel och andra teknikbolag. Även läkemedelsbolag som danska Novo Nordisk. Normalt har fonden mellan 40 och 60 bolag i portföljen. Vad som är genomgående av portföljen är den norska inriktningen och de tre kategorierna som är teknik, hälsa och digitala varumärken.

Fondens avgift

Tin Fonder Ny Teknik har ingen avgift för prestation, utan tar en avgift för förvaltningen som är 1.6% på exempelvis Avanza. Fonden går att handla till en lägre avgift på vissa plattformar som exempelvis Savr som har rabatt på fondavgiften.

Jämför vi fondens avgift med Lannebos teknikfond (1.7%) och Swedbank Robur Ny Teknik (1.44%) är Tin Fonder egen någonstans i mitten mellan fonderna. Lannebos fond är den med högst avgift och Swedbank Robur Ny teknik den med lägst avgift.

1.6% som Tin Ny Teknik idag kostar är standard för en svensk förvaltad fond, det är också mycket positivt att fonden inte har någon provision på eventuell överavkastning. Ett fenomen som var mer vanlig tidigare när marknader inte var lika reglerad.

Slutsats och omdöme

Tin Fonder Ny Teknik är en aktivt förvaltad fond med inriktning på teknik, hälsa och digitala varumärken och förvaltas av två tidigare förvaltare på Swedbank Robur fondbolag. Fonden avkasting sedan start februari 2019 avkastat 122% vilket är betydligt bättre än ett svensk aktieindex under samma period.

Det senaste året har fondens avkastning stagnerat och utveckling under 2021 har i princip varit helt uteslutande. Men detta beror mer på att sektor som helhet varit svar, snarare än något större misttag från förvaltarna har gjort. Bland fonden största innehav finns bolag inom teknik, hälsa och digitala varumärken från norden, framförallt Sverige. Några av fondens största satsningar är svenska bolag inom spelutveckling och betting industri som just nu genomgår en stor förändring.

Om du söker en investering som ger dig exponering mot nordiska innovativa bolag som växer till en okej avgift kan Tin Ny Teknik vara en fond för dig. En fördel med att investera genom en fond mot teknikbolag som är i stor förändring är att du som investerare minskar risken att du göra stora förluster på en enskild aktie, portföljens diversifiering hjälper dig där.

Liknade fonder

Det finns flera likande fonder som Tin Ny teknik, både svenska och utländska fonder. Bland de mest populära svenska teknikinriktade fonderna finns Swedbank Robur Ny Teknik och Swedbank Robur technology. Båda fonderna har haft god avkastning på fem år sikt. Den första har stigit med 228% vilket är betydligt bättre än index. Fondens största innehav är svenska Sinch som också har stigit med över tusen procent på 3 år.

Andra teknikfonder är DNB teknologi som också haft en god avkastning de senaste åren. Fonden är mycket populär och förvaltarna har sitt säte i Oslo. Fondens största innehav är Microsoft, avgiften varierar beroende på vart du handlar fonden. Via Avanza har DNB Teknologi 15 tusen ägare.

Ytterligare en teknikfond som har presterat bra på börsen är Lannebo Teknik, en fond som stigit med cirka 200% på fem år. Fondens största innehav är, likt DNB teknologi Microsoft. Fonden är till majoriteten investerad i Amerikanska aktier. På fondboalgets hemsida skriver de att ”En investering i fonden ger dig en bred inriktning mot globala, marknadsledande teknikbolag. Lannebo Teknik har mer än 20 års historik och är en aktivt förvaltad fond med fokus på långsiktighet och riskmedvetenhet.

Fondens förvaltare investerar i ledande teknikbolag över hela världen inom områden så som hälsa, säkerhet, resurseffektivisering och digitalt innehåll. Målsättningen är att genom förvaltarteamets områdesexpertis och fundamental aktieanalys skapa möjlighet till en god riskjusterad avkastning”.

Den fond som haft bäst avkastning inom kategorin är svårt att säga då många fonder kan inkluderas inom kategorin. Vad man kan säga är att hela sektorn har haft ett tufft 2021, där många fonder haft problem att visa avkastning efter många år med väldig goda resultat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *