Sök
Stäng denna sökruta.

Sigmastocks | Så Funkar Aktieroboten [Fullständig genomgång]

En ny sparplattform har växt fram från Göteborg och det är Sigmastocks – en ny smart plattform som med hjälp av en aktierobot tar fram en personlig portfölj med aktier till dig, som dessutom går att handla i en ISK.

En stor fördel med Sigmastocks är att avgiften är relativt låg jämfört med exempelvis en investeringen i en aktivt förvaltade fond. Tjänstens totala avgiften ligger på 0,35-0,39% inklusive moms, courtage, valutaväxling och ISK. Inga andra avgifter tillkommer utöver skatten på ditt ISK.

Så hur bra är egentligen deras tjänst? Vilka är fördelarna och nackdelarna?

Vi har själv skapat ett konto på Sigmastocks och provat tjänsten för att kunna besvara den frågan! I slutet av inlägget ger också vårt opartiska omdöme.

Avgift för tjänsten

För att förstå om Sigmastocks avgift är låg eller hög har vi jämfört med andra likande tjänster – framförallt andra robotrådgivare då vi tycker att de är vad som efterliknar deras tjänst bäst.

Sigmastocks skiljer sig dock en del från andra robotrådgivare, exempelvis Lysa fondrobot som har blivit mycket populär. Skillnaden mellan Sigma och Lysa är att den sistnämnda tar en avgift för att placera sina kunders pengar i fonder. Sigmastocks investerar istället dina pengar direkt i aktier. Fördelen är att de kan anpassa innehaven i portföljen och samtidigt minska avgifterna eftersom flera mellanhänder försvinner. Lysa kostar ungefär 0.4%.

Sigmastocks hemsida skriver de att den totala avgiften är 0,35-0,39% inklusive moms, courtage, valutaväxling och ISK. Det tillkommer inga andra avgifter utöver skatten på ditt ISK. Avgiften består av en förvaltningsavgift på 0,35 % inklusive alla transaktionsavgifter och moms. Detta går att jämföra med en fond som ofta ta en avgift från 0.1% upp till 3%.

Andra kostnader som tillkommer utöver det är schablonskatt för ditt ISK-konto. Detta är desamma som om du skulle ägt aktierna själv via en annan bank. För kunder med lägre risknivå tillkommer även en underliggande fondavgift* på 0,10 % för den del av kapitalet som investeras i en räntefond. Du betalar alltså max 0.39 % beroende på din risknivå.

Se bilden nedanför för exempel:

Exemplet här visar vad en investering med ett snittvärde på 10 000 kronor och risknivå 4 (som innehåller 80 % aktier och 20 % räntor) kostar totalt under året exklusive skatt:

Insättningsgaranti

Även om bolaget har starta investerare så kan det vara oroligt att placera pengar hos en relativt ny aktör. Detta är förståeligt och något som Sigmastocks har hittat en mycket bra lösning på.

Först finns den statliga insättningsgarantin, här kan du läsa mer om vad som gäller och ingår i det skyddet. Utöver det har också Sigmastocks ett ytterligare investerarskydd genom deras depåleverantör Evida. Som kund äger du de värdepapper som ingår i ditt sparande hos Sigmastocks och du förblir ägare till dem oavsett vad som händer med de. Om Sigmastocks går i konkurs händer det alltså ingenting med dina investerade pengar.

Sigmastocks portföljer

Fördelen med aktierobot är att ingen portfölj är den andra lik eftersom den är anpassad utifrån varje persons egna behov. På deras hemsida skriver de att framtagningen av portföljerna sker vi ett egenutvecklad aktieverktyg för automatiserad och datadriven aktieanalys. Verktyget samlar in data som nyckeltal och prisinformation från bolagsrapporter och börser.

Vad som avgör hur din portfölj kommer struktureras är din risknivå, insättning varje månad, hur längre du har tänkt att spara, ålder och likande. De börser som ingår i deras tjänst just nu är Sverige, USA och utvalda länder i Europa. I Sverige finns Stockholmsbörsens 90 mest omsatta bolag. I USA finns samtliga bolag som ingår i S&P 500. I Europa ingår stora och högt omsatta bolag från börser i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Spanien och Frankrike. Utbudet är alltså stort.

En skräddarsydd portfölj som finns både i app format och på webben.

Omdöme 2022 Sigmastocks

Vi som dirver börssmart.se skapade ett konto på Sigmastocks för att kunna dela med oss av våra erfarenheter och ge ett opartiskt omdöme av tjänsten. Vår slutsats är att tjänsten som helhet är bra. Om man börjar titta på avgiften är den i en rimlig nivå om man jämför med exempelvis en indexfond, även med likande tjänster som Lysa. Eftersom avgifter har en negativt påverkar på din avkastning är det viktigt att hålla den så lång som möjligt. Detta löser Sigma bra.

Insättningsgarantin och den breda portföljen gör också att tjänsten inte tillför någon extra risk (utöver den risk som finns när man investerar på börsen). Sigmastocks portföljer innehåller oftast mellan 40-50 stycken olika bolag. Med Sigmastocks får du en personlig portfölj. Detta går att jämföra med en fond som har cirka 20-30 innehav vanligtvis.

Vårt helhetsbetyg är mycket positivt av tjänsten. Vi tycker om kombinationen av en användarvänlig teknik, både genom appen och på hemsidan. Den låga avgiften är också mycket positivt. När bolaget lyckas få in fler amerikan fonder blir den än bättre!

Facebook
Twitter
LinkedIn