Lysa Fondrobot – Vår Omdöme 2021

Hur bra är Lysa jämfört andra fondrobotar?

Avgiften ★★★★★  Om man jämför Lysa med exemplevis en fond är avgiften relativ låg på 0,24%. Avgiften är även läge om det investerade beloppet är över 200 000, då är avgiften 0.23%. Om du investerar mer än 1.1 miljon kronor blir avgiften 0.22%.

Utbud av fonder ★★★ Som investerare i Lysa väljer du inte själv vilka fonder du investerar i, utan Lysa sätter ihop en portfölj som passar din investeringsfilosofi. Utbudet är mindre jämför med internetbankernas utbud, men eftersom att du inte själv väljer dina fonder är inte utbudet lika viktigt.

Krav för att öppna konto ★★★★ Att öppna ett konto är väldigt enkelt och tar bara ett par minuter. Det finns inget krav på minsta insättning men du behöver ha fyllt 18 år.

Kundservice ★★★★ Finns tillgängligt via både chatt, email och telefon. Enklaste kommunikationen gör du via mail eller chat. Finns en funktion för kundservice i appen också.

Kundomdömen ★★★★ Av att läsa från andra omdömen och jämförelsesidor som exempelvis Trustpilot har Lysa fått mycket gott omdöme av kunder. Användare tycker om både tekniken och den låga avgiften.

Slutsats ★★★★ Som helhetsbetyg får Lysa fyra av fem. Tjänsten är billig förmånlig och ger tillgång till fonder i olika kategorier, utbudet av fonder på plattformen är tillräckligt och supporten alltid tillgänglig vid behov. Som helhet är tjänsten mycket omtyckt.

Så blir du kund hos Lysa

En video från Lysa hur du blir kund

Att skapa ett konto hos Lysa är enkelt och kräver endast att du har fyllt 18 år. Du kan både skapa konto via appen och webben. Innan du kan börja investera får du först svara på ett par frågor om din ekonomiska situation och vad du vill få ut av dina investeringar, vilken risk du vill ta och hur lång din investeringshorisont är.

baserat på dina svar om dig och din ekonomiska situation får du sedan en förslag på en portfölj av fonder. Nästa steg är att in pengar på ditt Lysakonto så investeras de automatiskt efter din fördelning. Lysas robot tar hänsyn till storleken på din investering, hur mycket du vill investera, din riskvilja och längden på din investering.

Om du forsätter att investera, exemplevis varje månad placerar Lysa utifrån dina kriterier. Du kan följa utveckligen i deras app som finns för både Andriod och IOS, eller på hemsidan. Om du vill se vilka innehav som finns i din portfölj kan dy också göra det i appen och hemsidan.

Vilken avkastning kan du förväntad dig från Lysa

Som med alla investeringar är det omöjligt att på förhand vet vilka avkastning du kommer få från en investeringen. Men Lysa har själva tagit fram en modell som hjälper dig se på ett ungefär vad den förväntade avkastningen blir.

Om du har ett startkapital på 10 000 SEK och spara ytterligare 1 000 SEK varje månad är sannolikheten, enligt Lysa, att du minst har en miljon kronor 50%. Detta om fördelningen är 75% aktier och 25% räntor i din portfölj. Ett lågt startkapital och mindre investeringar längs vägen kan bli till ett stort belopp över tid. Här är en sammanställning hur Lysa räknat ut den förväntade avkastningen:

Beräkningarna är baserade på en multifaktorsimulering som antar logaritmisk normalfördelning med följande hyperparametrar:

  • Förväntad avkastning för aktier: 7,0 %
  • Förväntad avkastning för räntor: 1,5 %
  • Standardavvikelse för aktier: 15 %
  • Standardavvikelse för räntor: 2 %
  • Korrelation mellan aktier och räntor: 0,1

Källa: Lysa

Lysa avkastning sedan start

Lysa startade i slutet av 2016. För att kunna återspegla historisk avkastning har de simulerat tjänstens tidigare resultat som vi ser i bilden nedanför.

Med en fördelning på 75% aktier och 25% räntor har avkastningen i procent sedan start 2016-010-31 cirka 60%, om samma avkastningen fortsätter kommer den procentuella avkastningen bli cirka 190% på 15 år. Vill du som investerar har mer risk i portföljen, alltså möjlighet till högre (och lägre) avkastningen kan man växa till 100%.

Slutsats

Lysa är en ny och innovativ tjänst som erbjuder sparare ett nytt sätt att investera på börsen till en låg avgift. Tjänsten passar bra för den som inte själv vill välja sin portföljs innehav. Det finns såklart en risk att investera med Lysa – som det gör med alla investeringar. Vår slutsats är att Lysa fondrobott är en bra tjänst för den som vill investera på börsen men inte vet vad han eller hon ska placera i.

Eftersom Lysa inte har någon minsta inställning kan du skapa ett konto och undersöka tjänsten för att göra en egen bedömning, innan du själv börjar investera.

Lycka till!

Facebook
Twitter
LinkedIn