Sök
Stäng denna sökruta.

Intervju med Aktieinvest – Sveriges äldsta nätmäklare

Vi fortsätter vår populära serie av intervjuer med ledande personer inom svenskt näringsliv. I detta avsnitt träffar vi Dan Johnson, VD på Aktieinvest. Vi pratar bland annat om Aktieinvests historia, hållbarhetsstrategi och mycket mer!

Dan Johnson, VD för Aktieinvest

Dan har under de senaste 20 åren byggt ett imponerande CV med en bred erfarenhet inom konsult- och riskkapitalbranschen. Han har bland annat arbetat för The Boston Consulting Group och CapMan innan han 2019 gick över till Aktieinvest.

Berätta om Aktieinvest för läsare som ännu inte känner till er

Aktieinvest är Sveriges första nätmäklare. En stor del av företaget såldes till Avanza i samband med att de startade upp i början av 2000-talet. Idag är Aktieinvest den enda aktören i Sverige där du kan köpa andelar av aktier. Det är bra om du vill spara regelbundet, diversifierat och automatiserat utan att behöva betala stora fondavgifter som äter upp ditt kapital över tid. Dessutom har vi de mest utvecklade verktygen för privatpersoner att kunna ta reda på hur bolag rankar utifrån olika hållbarhetskriterier.

Vad är fördelarna med att använda Aktieinvest som nätmäklare?

Eftersom vi erbjuder handel med andelar av aktier kan du enkelt komma igång med ett aktiesparande hos oss. Till att börja med kan du sätta upp ett månadssparande direkt i aktier, antingen genom att välja en färdig aktieportfölj, sparbox eller ett eget val av aktier. Då slipper du försöka tajma marknaden och kan i stort sett låta ditt sparande sköta sig självt. Dessutom kan du köpa aktier för belopp istället för antal. Därmed kan du köpa aktier som du annars kanske inte skulle ha råd med. Förenklat innebär det att om du till exempel har 500 kr att handla med, men aktiekursen är 1000 kr, så kan du köpa 0,5 aktier i bolaget. Du kan även välja att handla aktier precis som vanligt hos oss, om du föredrar det. Vi erbjuder courtagefri aktiehandel till den som har mindre än 60 000 kr i sparande hos oss.

Ni arbetar hårt med hållbart sparande för privatpersoner och har produkter som Cleantechportföljen och Hållbarhetsboxen, hur definierar ni en hållbar investering? Vilka kriterier tycker ni är viktigast för att företag uppnår för att få klassas som ”hållbara”?

Idag har “hållbarhet” blivit ett urvattnat begrepp och många har sin egen definition av vad som egentligen är hållbart. För att bemöta detta, och inte spä på en redan splittrad syn på dessa frågor, väljer vi att samarbeta med olika experter. Till exempel har Cleantechportföljen, som innehåller bolag inom förnybar energi och miljöteknik, satts ihop av en analytiker på Pareto. Dessutom är innehaven i Hållbarhetsboxen baserade på hållbarhetsdata från det världsledande analysföretaget Arabesque. I takt med att hållbarhetsdatan blir bättre förfinas även innehållet i sparboxen. Förra året kunde vi exempelvis lägga till ett krav på att bolagen i Hållbarhetsboxen maximalt får bidra till en global uppvärmning på 1,5 °C, i enlighet med Parisavtalet. Det finns även nya regler som vi på lång sikt hoppas kunna bidra till en samsyn i branschen kring vad som faktiskt är en hållbar investering.

Vad har ni för ansvar som nätmäklare för att driva privatpersoner att bli mer hållbara i sina investeringar?

Intresset för att investera hållbart har ökat de senaste åren. Det glädjer oss då sparandet är en viktig pusselbit i omställningen till en mer hållbar värld. Ofta pratar man om hur det går att göra skillnad genom att minska sin konsumtion, äta mindre kött och skippa flyget, men sparandet glöms ofta bort. Därför har vi sedan 2018 arbetat för att det ska bli enklare att spara hållbart, bland annat genom att tillgängliggöra hållbarhetsdata för aktier som gör det enklare att utvärdera bolag utifrån olika hållbarhetskriterier. Till exempel har vi valt att redovisa hållbarhetsdata på våra kunders depåer. På så vis får de kanske upp ögonen för vad de faktiskt sparar i. Dessutom delar vi information och nyheter inom området. I slutändan är det sedan upp till var och en hur man väljer att spara, bland att beroende på om man tror att hållbara investeringar kommer att ge en god avkastning över tid.

Vad innebär det för er att ta ett aktivt ansvar när det kommer till hållbarhet?

Vi har, precis som alla andra, ett ansvar för vår gemensamma framtid. Därför tar vi hänsyn till olika hållbarhetsaspekter när vi fattar beslut kring vår affär och verksamhet. Till exempel är det viktigt när vi skapar nya produkter och tjänster som ska göra det ännu enklare för dig att spara hållbart.

Vi ser inte hållbarhet som en trend som vi har hakat på, utan det är något som vi arbetar med långsiktigt. Vårt hållbarhetsarbete har bara börjat och vi hoppas kunna fortsätta bidra till en hållbar utveckling inom vår bransch.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med att vara en nätmäklare?

Under de senaste åren har konkurrensen på marknaden tätnat. Dessutom är det allt fler som väljer att spara i aktier och fonder. Det tycker vi är positivt. Dels för att vi håller varandra på tårna i branschen, vilket driver på utvecklingen, men också för att sparandet blir tillgängligt för fler. Samtidigt finns det de som utnyttjar bristen på kunskap bland småsparare, inte minst i sociala medier. Som oberoende nätmäklare har vi en viktig roll i att motverka detta. Därför är vi måna om att ta vara på vårt arv från Aktiespararna genom att fortsätta att utbilda inom sparande och betona fördelarna med ett långsiktigt sparande. För att kunna göra det väljer vi att fokusera på det vi är bäst på: månadssparande i aktier. Samtidigt vill vi erbjuda en bredd i vårt tjänsteutbud för de kunder som önskar det. Det är en evig balansgång mellan att få in fler på aktiemarknaden och kunna bemöta mer avancerade sparare.

Hur ser framtidsambitionerna ut för Aktieinvest och vart är ni om 5 år?

Om 5 år kommer Aktieinvest att vara det självklara och ledande alternativet för småsparare som vill spara på ett enkelt och hållbart sätt med en god riskspridning hos en oberoende och pålitlig partner.


Facebook
Twitter
LinkedIn