Sök
Stäng denna sökruta.

Intervju med AuAg Fonder – Ett bolag gjort av guld!

Vi fortsätter vår populära serie av intervjuer med ledande personer inom svenskt finansliv. I detta avsnitt träffar vi Eric Strand, VD och grundare till AuAg Fonder. Vi pratar bland annat om bolagets historia, investeringsstrategi, och mycket mer!

Eric Strand, VD och grundare, AuAg Fonder

Berätta kort om din bakgrund och karriär:

Mitt liv har till stor del präglats av intresse för finans och idrott. I skolan var matematik mitt favoritämne, särskilt diskret matematik, som handlar om logik, statistik, koder, algoritmer samt linjär, abstrakt och boolesk algebra. Tävlandet i fäktning med många världscuptävlingar, EM, VM och OS har utvecklat mitt sinne för att prestera på hög nivå. Nuförtiden är det dock tuff fysisk yoga som ger mig möjlighet att utveckla mitt lugn under svåra situationer. Min finanskarriär startade i början av 90-talet och de första fonderna skapade jag 2012.

Berätta kort om AuAg Fonder för läsare som ännu inte känner till er:

AuAg Fonder skapar investerar vänliga finansiella koncept med ett starkt fokus på ädelmetaller och grön-teknik-grundämnen.

Guld [Au] är den enda valutan, tillsammans med Silver [Ag], som inte kräver en motpartssignatur. Ingen säger nej till att ta emot guld som betalningsmedel medans kreditinstrument och fiatvalutor beror på en motparts kreditvärdighet.

Grundämnens egenskaper är unika, där silver, platina, palladium, litium och koppar alla är nödvändiga för att vi ska kunna genomföra omställningen till en grön värld. De två megatrenderna: ”monetär inflation” och ”transformationen till en grön värld” kommer påverka investerings-klimatet de kommande åren. AuAg Fonder skapar finansiella koncept som ger investerare möjligheten att exponera sig mot dessa megatrender.

Hur fick ni idén att inkludera ädelmetaller och grön-tekniska grundämnen i era fonder?

Intresset för guld och silver kom runt 2005 och blev ännu större när finanskrisen kom och jag började fundera på ”vad är pengar?”. Denna fråga är riktigt djup när man börjar lyfta på stenarna. Efter det visste jag att det kommer behövas guld- och silverfonder. För att förklara varför guld är vad det är så måste man gå till det periodiska systemet och titta på dess unika egenskaper. I den resan breddade vi tänket till att omfatta just det periodiska systemet. Den gröna transformation kräver en omfattande elektrifiering, och med det de ämnen som är nödvändiga för detta!

Vad är för/ nackdelarna med att investera i ädelmetaller och grön-tekniska grundämnen?

Ärligt talat så ser jag bara fördelar, då det stärker alla portföljer som innehåller andra investeringar.

Vad karaktäriserar er investeringsstrategi och vilka parametrar kollar ni på innan ni investerar i ädelmetaller och grön-tekniska grundämnen?

Vi är long-only och i princip alltid fullinvesterade. Det gör att investeraren vet vad han får. Går vår marknad upp går fonden upp och tvärtom. Vi har mycket låg omsättning och därmed låga transaktionskostnader. För oss är transparens viktigt och därför har vi fondernas innehav med live-kurser på vår hemsida. När det gäller urval är det fyra saker som är viktigt:

  1. Likviditet i handeln av aktien
  2. Önskade råvarans andel av bolagets totala omsättning
  3. Jurisdiktion, som är var utvinningen sker
  4. Ledningen i bolagen

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med att förvalta fonder?

Man kan aldrig vara helt ledig någon dag på året (även om helgdagar kan vara lediga). Sen är det viktigt att kunna kommunicera på en bra nivå och särskilt när man går igenom tuffa perioder när det gäller avkastning. När det går upp så är det ett superlätt jobb – men de perioder när det går ner så kan pressen bli enorm. Då gäller det att kunna behålla sitt lugn hela vägen tills det vänder.

Hur ser framtidsambitionerna ut för AuAg och vart är ni om 5 år? 

Ambitionerna är höga men framför allt ska det vara kul. För mig handlar det bara om passion och att det är kul. Under 2021 passerade vi milstolpen 1 miljard och det skulle inte förvåna mig om vi når 2 miljarder ganska snart. Vi har ju tre fonder idag, AuAg Silver Bullet, AuAg Precious Green samt AuAg ESGO ETF (ESG Gold Mining). Kanske kommer någon ytterligare fond…

Expansionen i Europa fortsätter och vi skall utmana världens största fondförvaltare såsom BlackRock/iShares. Mitt eget mål för vår första fond, AuAg Silver Bullet, är att den ska bli 20-talets bästa fond alla kategorier. 2020 blev bra, 2021 inte så bra, men det är ju åtta år kvar och caset är så starkt.

För mer information om vad som händer:

Facebook
Twitter
LinkedIn