Sök
Stäng denna sökruta.

Blanka aktier: Allt du behöver veta om blankning

blanka aktier

I en finansiell värld fylld av komplexitet och osäkerhet står blankning som en av de mest diskuterade strategierna. Vanligtvis kallad “short selling” på engelska, är blankning en metod som låter dig tjäna pengar när aktiemarknaden går ned. Den här artikeln syftar till att ge en heltäckande förståelse om vad blankning är, hur det fungerar och viktiga råd för de som funderar på att blanka aktier. Från grundläggande definitioner till nödvändiga förutsättningar och potentiella risker – här finns allt du behöver veta.

sponsmark

Testa blankning med eToro

När man engagerar sig i aktiehandel, speciellt när det gäller mer kontroversiella strategier så som att blanka aktier, så är det viktigt att använda sig av säkra verktyg. Ett sådant verktyg är eToro, som är en av världens största handelsplattformar.

Etoro logga
 • 30+ miljoner kunder
 • Stort urval av marknader
 • 3000+ tillgångar
 • Gratis demokonto

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital är i riskzonen.

Testa blankning med eToro

När man engagerar sig i aktiehandel, speciellt när det gäller mer kontroversiella strategier så som att blanka aktier, så är det viktigt att använda sig av säkra verktyg. Ett sådant verktyg är eToro, som är en av världens största handelsplattformar.

Vad är blankning?

Blankning är en av de mest kontroversiella, men också potentiellt lönsamma, strategierna inom aktiehandel. Men vad innebär det egentligen att blanka en aktie, och hur påverkar det marknaden?

Att blanka aktier handlar om att sälja något man inte äger, med avsikten att senare köpa tillbaka det till ett lägre pris. Detta görs genom att man lånar aktier av en mäklare och säljer dem i förhoppning om att priserna kommer att sjunka. När det händer, köper man tillbaka aktierna till det lägre priset och returnerar dem till mäklaren, och håvar in skillnaden som vinst. Med andra ord, blankning aktier är en investeringsstrategi där målet är att dra nytta av en nedgång i en akties värde.

Syftet med blanking

Varför skulle någon vilja engagera sig i blankning? Blankade aktier betyder inte bara att en investerare är pessimistisk om en viss akties framtid. Det kan också vara en indikator på en kommande marknadskorrigering. Förutom att tjäna pengar på en nedgång, hjälper blankning till med prisupptäckt och ökar marknadslikviditeten. Det fungerar som en balanserande mekanism på marknaden, vilket gör det möjligt för den att fungera mer effektivt.

Hur fungerar blankning?

För att utföra en lyckad blankning krävs mer än bara en enkel transaktion. Det är en flerstegsprocess som involverar lånande, försäljning och återköp av aktier. Varje steg har sina egna krav och risker, som måste förstås och hanteras omsorgsfullt.

Låna aktier

Innan man kan gå vidare med att blanka en aktie, bör man vara bekant med processen att låna aktier. Det första steget är att hitta en mäklare som tillåter blankning och som har tillgång till de aktier du vill blanka. När detta är klart, lånar du det antal aktier du tänker sälja. Mäklaren kommer att begära någon form av säkerhet, ofta en viss procentandel av de lånade aktiernas totala marknadsvärde.

Sälja och köpa tillbaka

Nästa steg i att blanka aktier är att sälja de lånade aktierna på marknaden. Efter försäljningen är avslutad, kommer du att ha ett öppet blankningsläge, vilket innebär att du är skyldig din mäklare de lånade aktierna. Hur blankar man aktier vidare? Jo, nu väntar du tills aktiens pris har sjunkit tillräckligt för att det ska vara lönsamt att köpa tillbaka dem. När det ögonblicket kommer, köper du tillbaka de lånade aktierna och returnerar dem till din mäklare, samtidigt som du behåller skillnaden som vinst.

Potentiella vinster och risker med att blanka aktier

Att blanka aktier kan verka attraktivt, men det har sina egna risker som inte bör underskattas. Den mest uppenbara fördelen är potentialen att tjäna pengar när aktiemarknaden går ner. Men den andra sidan av myntet är att förlusterna kan vara obegränsade. Till skillnad från vanlig aktiehandel där din maximala förlust är det du investerade, kan du förlora mycket mer när du blankar. Om den blankade aktien ökar i värde istället för att minska, kommer du att tvingas köpa tillbaka den till ett högre pris, vilket kan resultera i enorma förluster. Därför är det viktigt att noga överväga både vinster och risker innan du engagerar dig i blankning av aktier.

Hur blankar man en aktie?

Blankning av aktier är en komplex process och är inte så självklar som att köpa eller sälja aktier på en vanlig marknad. Det är viktigt att förstå varje aspekt av blankning innan du engagerar dig i denna typ av handel.

Krav för att kunna blanka en aktie:

 • Marginalkonto: Det första steget för att kunna blanka en aktie är att ha ett marginalkonto hos en mäklare som tillåter blankning. Ett marginalkonto ger dig möjligheten att låna pengar eller aktier för att genomföra affärer.
 • Tillräckligt kapital: Du måste också ha tillräckligt med kapital på ditt marginalkonto. Detta utgör en säkerhet för mäklaren i händelse av att din blankning går fel.
 • Godkännande: Du måste också ha godkännande från din mäklare att genomföra blankningsaffärer. Mäklaren kommer att utvärdera dina tidigare handelsaktiviteter, din erfarenhet inom området och din risktolerans.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

blankning aktier

Olika steg för att blanka en aktie:

 1. Forskning och analys: Innan du ens funderar på att blanka en aktie, bör du genomföra en djupgående analys. Detta kan inkludera att studera företagets fundamenta, teknisk analys och aktuella marknadsförhållanden.
 2. Identifiera aktien: Nästa steg är att identifiera vilken aktie du vill blanka. Detta val bör baseras på din forskning och analys.
 3. Kontakta mäklaren: När du har valt en aktie, är nästa steg att kontakta din mäklare för att bekräfta att aktierna är tillgängliga för blankning. Om de är det, kan du gå vidare till nästa steg.
 4. Upprätta en order: Nu kan du upprätta en order för att blanka den valda aktien. Kom ihåg att detta är en låneoperation, så du ”säljer” aktier du inte äger med förhoppningen om att kunna köpa tillbaka dem senare till ett lägre pris.
 5. Övervaka positionen: Efter att du har inlett din blankning är det avgörande att noggrant övervaka din position och marknadsutvecklingen. Blankning är en högriskaktivitet, och det är därför viktigt att veta när det är mest lämpligt att stänga positionen genom att köpa tillbaka de lånade aktierna.

Varför blankar investerare aktier?

Blankning är mer än bara en strategi för att tjäna pengar på fallande marknader, det har också andra funktioner och användningar i den större finansiella miljön.

Marknadssentiment

Blankning används ofta som en indikator på marknadssentimentet. Ett ökat antal blankade aktier kan vara ett tecken på att investerare tror att en viss marknad eller aktie kommer att sjunka. Detta kan i sin tur påverka andra investerares beslut och även leda till marknadskorrigeringar. Men, det är viktigt att notera att blankning också kan skapa en självuppfyllande profetia, där en ökning i blankningsaktivitet faktiskt leder till en nedgång i en akties värde.

Hedging och spekulation

Investering i aktiemarknaden innebär alltid en viss risk, och blankning kan fungera som ett skydd mot denna risk. Genom att blanka en aktie som du tror kommer att sjunka i värde, kan du balansera ditt portfölj och skydda dig mot eventuella förluster. Dessutom används blankning ofta för spekulativa ändamål. Traders och investerare som söker kortfristiga vinster kan använda blankning som ett verktyg för att dra nytta av marknadsvolatilitet.

Tips innan du blankar aktier

Innan du börjar blanka aktier, finns några viktiga faktorer att tänka på. Blankning är inte något man bör ta lätt på. Det kräver noggrann förberedelse och strategisk tänkande.

Utför en noggrann analys

Det är helt avgörande att genomföra en noggrann analys innan du tar steget att blanka aktier. Man bör inte bara titta på företagets ekonomiska rapporter, utan också på externa faktorer som marknadstrender och makroekonomiska indikatorer. Att använda tekniska analysverktyg kan också vara till stor hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att vad betyder blankade aktier handlar om att satsa på en nedgång. Om du inte har solida bevis för att en aktie är övervärderad eller på väg att sjunka, bör du tänka två gånger innan du tar risken att blanka.

Beakta kostnaderna

Blankning involverar inte bara potentiella förluster, utan det är också associerat med vissa kostnader. Mäklaravgifter, marginalräntor och kostnader för att låna aktier kan snabbt äta upp eventuella vinster. Det är också möjligt att du blir tvungen att sätta in ytterligare medel om din marginal-säkerhet inte längre uppfyller mäklarens krav. Blankning av aktier är därför något som bör utföras med en klar förståelse av alla involverade risker och kostnader.

blankade aktier

Veta när du ska avsluta

Att veta när det är dags att stänga en blankning är lika viktigt som att veta när man ska öppna den. Det är alltid bra att ha en förutbestämd strategi för att minimera förluster. Många handlare använder stop-loss order för att automatiskt köpa tillbaka blankade aktier om priset går emot dem. Hur blankar man aktier framgångsrikt handlar om att ha en noggrant utarbetad strategi. Förstå sina risktoleransnivåer och sätt tydliga gränser för att skydda din investering.

Slutsats

Vi har nu gått igenom det grundläggande om vad blankning är, hur det fungerar, och vad du bör tänka på innan du går in i denna typ av aktivitet. Blankning är inte för alla. Det är en riskfylld strategi som kräver omfattande kunskaper och förståelse.

Blankning erbjuder en möjlighet att tjäna pengar på fallande aktiekurser, men det finns också en betydande mängd risk och olika kostnader. Förmågan att analysera marknadsförhållanden och agera snabbt är avgörande för att bli framgångsrik inom detta område. Det är lika viktigt att förstå den psykologiska aspekten av handeln, inklusive förmågan att vara disciplinerad och att agera enligt en väl planerad strategi. Om du är ny på detta område, börja med att öva på ett demokonto. Kom ihåg, det kräver tid och kunskap att bemästra konsten att blanka aktier.

Facebook
Twitter
LinkedIn