Allt om aktier

På denna sida hittar du allt du behöver veta om aktier och aktiehandel

Vad är aktier?

Aktier kan enkelt förklaras som en ägardel i ett företag. När du köper en aktie blir du därför delägare i företaget. Anledningen till att företaget vill ta in delägare är för att finansiera bolaget, antingen när företaget startas eller när de behöver ha in mer kapital. För att kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett aktiebolag och dess aktier vara noterade på en börs. En börs är en marknadsplats där man sedan köper och säljer aktier. Kort och gott så kan man säga att börsen är som en stor auktionsplats för aktier där köpare och säljare möts för att göra affärer, läs mer om spartips. Den officiella svenska börsen heter Stockholm OMX och det är här merparten av all handel med aktier sker.

Aktier

Allt du behöver veta om aktier och vilka som är våra favoritaktier 2020.

Läs mer

Fonder

Lär dig allt du behöver veta om fonder och kom igång med ditt fondsparande.

Läs mer

Sparande

Kom igång med ditt sparande redan idag och bli ett sparproffs.

Läs mer

Varför vill man köpa aktier?

Det är många som vill köpa aktier, men varför vill egentligen så många köpa aktier? Kort och gott beror det på att man kan tjäna pengar på att handla och investera i aktier. Istället för att ha pengarna på ett sparkonto kan man genom att göra lyckade aktieköp få en större avkastning. Detta innebär att du tjänar mer pengar på att investera pengar i aktier än att ha dem på ett sparkonto. Man ska dock komma ihåg att det alltid finns en risk i att handla med aktier. Aktier kan båda öka och stiga i värde och det finns en rad faktorer som påverkar en akties värde. Ett alternativ som ofta innebär lite lägre risk och är enklare är att investera och handla med fonder. Klicka här för att läsa mer om att investera i fonder.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Så vi vet nu att man vill köpa aktier för att få en större avkastning än att bara ha pengarna på ett sparkonto. Men hur tjänar man egentligen pengar på aktier i praktiken? Det finns kort sagt två sätt att tjäna pengar på aktier, genom aktieuppgång eller aktieutdelning. Aktieuppgång innebär att man tjänar pengar genom att värdet på ens aktier stiger. Detta sker ofta när företaget går ekonomiskt bra och vinster växer eller när företaget har starka framtidsutsikter. Det andra sättet att tjäna pengar på aktier är genom aktieutdelning. Detta innebär att bolaget betalar ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Det är då vanligt att återinvestera utdelning genom att köpa fler aktier i samma företaget, man drar då även nytta av ränta på ränta effekten.

Vart köper man aktier?

Aktier köps och säljs via banker och idag erbjuder alla större svenska banker aktiehandel. Det finns dock några banker som har specialiserat sig på handel med aktier. Fördelen med dessa banker är det ofta är enklare att komma igång med sin handel och att du kan lära dig ännu mer. De två största bankerna för aktiehandel är Avanza och Nordnet. Båda dessa banker är onlinebanker och har inte några fysiska kontor. Avanza är även ett aktiebolag som du kan köpa aktier i, klicka här för att komma till Avanza Bank.

Aktier för nybörjare

Det blir allt mer populär att investera sina pengar i aktier, speciellt med tanke på börsens starka utveckling under de senaste åren. Det är dock svårt att veta vilka aktier man ska köpa och som nybörjare är det lätt att ätas upp av dyra courtage och skumma tips på diverse forum. Det finns ett par aktier på den svenska börsen som av många experter anses vara bra aktier för nybörjare. Gemensamt med dessa bolag är att de har funnits länge, går med vinst och även ger utdelning till sina aktieägare. Innan du köper dina första aktier behöver du ett konto hos exempelvis Avanza eller Nordnet, klicka här för att läsa mer om vilket konto som passar just dig. Nedan hittar du tips på stabila och bra aktier för nybörjare.