Sök
Stäng denna sökruta.

Vad du bör ha koll på innan du väljer ett betalkort

På dagens marknad finns en uppsjö av olika bankkort, och det kan vara svårt att avgöra vilket som är rätt för dig. Vill du ha ett betalkort, ett kreditkort eller båda? Vilka är fördelarna med varje typ av kort och hur mycket kostar det att använda dem?  

I det här blogginlägget svarar vi på alla dina frågor och hjälper dig att välja det bästa bankkortet för dina behov. Har du redan bestämt dig eller har koll på såväl terminologin som de olika tekniska aspekterna finns det en lista på betalkort på jämför.io som går igenom de olika aktuella betalkorten för 2022.  

Vad är ett betalkort? 

Idag finns flertalet olika varianter på kort avsedda som betallösning och det är inte sällan som de blandas ihop med varandra. Allt som oftast kan betalkort tolkas som ett annat namn för ett bank- eller debetkort, men faktum är att de är mer lika kreditkorten.  

Anledningen till detta är att själva betalningen för dig som användare skjuts upp medan butiken eller företaget du köpt hos får sina pengar i förväg av kortutgivaren. Detta innebär att det varje månad skickas en faktura för dina utgifter.  

Betalkort vs. kreditkort – vad är skillnaden? 

Att kunna identifiera de största skillnaderna mellan betalkort och kreditkort kan vara minst lika svårt som punkten vi nämnt ovan. Men kort sagt är den största skillnaden mellan dessa två att fakturan för betalkortet måste betalas i sin helhet. Den kan alltså inte delas upp, som ofta är en valmöjlighet för de olika kreditkorten på marknaden.  

Dock gäller det att vara uppmärksam – många kreditkort kan också ha en ränta som tillkommer även under perioden du inväntar din faktura. Detta eftersom de köp du gör, sätts in på ett så kallat skuldkonto

En annan skillnad är att vissa betalkort kan vara exklusiva för specifika butikskedjor. Något som innebär att du endast kommer kunna använda ditt kort där, och inte hos andra kedjor. Av denna anledning tenderar förmånerna också vara färre än om man jämför med ett kreditkort. Bland kreditkorten går det att återfinna förmåner i form av cash backs, bonusar, rabatter eller försäkringar.  

Fördelar med betalkort 

Som nämnt lite övergripande ovan kommer betalkorten med en del förmåner, om än färre en kreditkorten. Men hittar man rätt betalkort kan de olika förmånerna vara något som passar dig. Ett exempel på en sådan kan vara en reseförsäkring och kan ge dig skydd både vid avbokning och vid eventuella förseningar.  

Den största fördelen är nog dock att du kan skjuta upp betalningen utan att totalsumman blir högre för att återbetalningstiden blir längre.  

Avgifter 

Även om det kan vara fördelaktigt för vissa att använda sig av ett betalkort, kommer de inte helt gratis. För att kunna använda ditt kort behöver du oftast betala en årsavgift till utgivaren. Det kan också tillkomma påslag på såväl uttag som köp i annan valuta.  

Önskar du använda ett betalkort utomlands kan det därför vara bra att jämföra de olika aktörerna och se vem som erbjuder det mest förmånliga alternativet.  

Facebook
Twitter
LinkedIn