Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är ma200 och hur används det inom teknisk analys?

Om du läst om teknisk analys eller varit i diverse investeringsforum har du säkert stött på termen ma200. I den har artikeln kommer vi gå igenom vad det är och hur du kan använda det i dina egna tekniska analyser.

Norra Halland

Vad är moving averages (MA)?

Till att börja med står ”ma” för moving averages (glidande medelvärden), vilket är ett sätt att analyser olika datapunkter genom att skapa en serie medelvärden av olika dellängder av hela datasetet. Gildande medelvärden är vanligt förekommande inom teknisk analys, och andvänds ofta som en trendindikator för en aktie.

Vilka aktier handlas just nu under sitt MA200 på Stockholmsbörsen? Hitta alla aktie som handlas under MA200 här !

Du kan själv bestäma vilken tidshorisontent du vill beräkna sitt genomsnitt på. Investerare brukar använda sig av ett MA om 15, 20, 30, 50, 100, eller 200 där dem kortare intevallen är mer prisförändringskänsliga en dem längre. Generellt sätt så används kortare MAs för mer kortsiktiga trades/ investeringar medan längre MAs används för mer långsiktiga placeringar.

Redaktionen tipsar:

Öppna konto gratis hos Avanza.se eller Kameo.se. Handla aktier & fonder gratis på Avanza eller tjäna pengar på att investera i fastigheter via Kameo. Genom Kameo kan du tjäna upp till 10% direktavkastning per år med utbetalningar varje månad genom att investera i onoterade fastighetsprojekt.

Vad är MA200 och hur räkna man ut det?

MA200 är ett glidande medelvärde om 200 dagar som är vanligt förekommande bliand analytiker som vill identifiera långasiktiga trender. Med andra ord, är det medelvärdet av exempelvis en akties aktiekurs under dem senaste 200 dagarna.

Du kan göra teknisk analys och använda MA200 på flera olika kostnadsfria analysplattformar på nätet.

MA200 är alltså uträknat genom att ta det samlade värdet av dem senste 200 dagarnas aktiekurs delat på 200:

MA200=(Aktiekurs dag 1+Aktiekurs dag 2+ … +Aktiekurs dag 200)/200

Om ni vill förstå mer om MA200 kan du kolla på videon nedan:

Hur kan du använda MA200 i din investeringsstrategi?

Som nämnts ovan kan du använda MA200 som en indikator om en akties trend är uppåtgående eller nådotgående. Mer konkret, när man använder MA200 i sin tekniska analys för att hitta en köp eller säljsignal så letar man efter när aktiekursen bryter MA200 linjen.

Köpsignal = Aktiekursen är över MA200 linjen

Säljsignal = Aktiekursen är under MA200 linjen

Andra användabara nyckeltal relaterade till MA200:

  • Senaste aktiekursen/ MA200= Den % skillnaden mellan aktiekursen och MA200
  • MA50/MA200= Om det är ett positivt värde är det en uppgåendetrend (köpsignal) och om det är ett negativt värde är det en nedåtgående trend (säljsignal)

Vill du även lära dig om att låna pengar? Fördelar och nackdelar, läs mer här hos Norra Halland!

Facebook
Twitter
LinkedIn