Sök
Stäng denna sökruta.

S&P sänker Nordea – Vad betyder det?

I veckan kom det amerikanska kreditbetygsbolaget S&P med en sänkt rekommendation för Nordea från stabil till negativ. S&P är oroliga för att coronapandemin kommer sätta käppar i hjulet för bankens förmåga att förverkliga sin strategi de närmsta åren. Vidare skriver S&P att de är oroliga för att Nordeas kreditförluster kommer öka i år på grund av exponeringen mot vissa cykliska och sårbara sektorer som är under extra hård press under pandemin.

Nordeas kommunikationschef svarade i en kommentar till DI ”Som vi kommunicerade vid kvartalsrapporten står vi fortfarande fast vid att levererar på vår finansiella mål för 2022”.

Utan att riktigt veta vad Nordeas mål är för 2022 är så kan vi nog kommer överens om att spelplanen har förändrats och många av de planer som vi hade innan corona behöver nu revideras.

Nordeas kreditförluster under finanskrisen

Är det helt nonsen att Nordea kommer se större kreditförluster under 2020?Troligtvis inte. S&P:s hela affärsmodell går ut på att räkna på risker i lån och obligationer, bolaget är världsledande tillsammans med moody’s credit ratings och vi gör nog rätt i att lyssna på dera analys. Precis som Länsförsäkringars fastighetsfond A.

Frågan är hur stora förlusterna kommer att bil? Under finanskrisen klarade sig Nordea bra – till och med väldigt bra – jämfört med de andra svenska bankerna.

Banken redovisar ett resultat på 592 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2009, att jämföra med 781 miljoner euro för fjärde kvartalet 2008. Totalt uppgick Nordeas kreditförluster kring 1,5 miljarder euro för 2009 att jämföra med 0,5 miljarder euro för 2008.

Typen av förlorade krediten banken kommer uppleva under 2020 kommer sannolikt vara annorlunda jämfört med de krediter banken förlorade under finanskrisen. Då var det framförallt bolag inom den finansiella sektorn, nu troligtvis andra sektorer utan att riktigt veta vilka.

Nordea gick starka ur finanskrisen med marginella kreditförluster. Reglerna för hur mycket kapital en bank måste hålla relativt hur mycket de lånar ut har också blivit mycket tuffare, vilket just nu är till bankens fördel. Om inte någon fundamentalt har förändrats i hur Nordea bedriver sin bank borde även banken klara av den här krisen.

Facebook
Twitter
LinkedIn