Sök
Stäng denna sökruta.

Risker som investerare på aktiemarknaden borde känna till

Aktiemarknaden har varit hetare än någonsin under det senaste årtiondet. Det har varit få nedgångar och många uppgångar. Många nya investerare har även gett sig in på marknaden, vilket har “dopat” den ytterligare. Men de som har varit med längre än så vet att uppgångar inte är garanterade på börsen. Priserna kan även sjunka, i vissa fall med drastiska fall.

Därmed är det viktigt att du känner till vilka risker som finns med att investera på aktiemarknaden.

3 risker som investerare på aktiemarknaden borde känna till

Nedan är några av de viktigaste punkterna:

Prisfluktuationer

Priserna kommer att svänga åt båda hållen, det är ett faktum. Det finns massvis med faktorer som har ett finger med i spelet för huruvida priserna stiger eller sjunker, t.ex. handlarsentiment, politiska och ekonomiska händelser, tillsammans med massvis med andra faktorer. Detta gäller inte minst för de aktier som har en högre risk.

Du måste dock vara beredd på detta om du vill ge dig in på aktiemarknaden.

Risk för konkurs

Om du köper en aktie och företaget går i konkurs är det inte säkert att du får tillbaka ett enda öre. Det är en risk som du måste ta med i beräkningen om du väljer att investera i aktier. Därmed är det viktigt att du sprider riskerna, t.ex. genom att investera i flera aktier samtidigt, alternativt i ett index som innehåller ett större antal aktier.

Risk för intrång på ditt konto

De flesta handelskonton och plattformar är väldigt säkra, men det betyder inte att det inte finns risker. Om cyberkriminella får tillgång till dina uppgifter kan de tömma ditt konto på tillgångar, vilket gör att detta är en risk som måste tas med i beaktning.

Du bör se till att du väljer säkra lösenord och använder tvåfaktorsautentisering, alternativt använder en lösenordshanterare. Du bör även använda ett antivirusprogram och se till att du håller dig uppdaterad med de senaste rönen på marknaden. En VPN-tjänst kan även vara ett ypperligt alternativ, men mer om det lite längre ner i den här artikeln.

Vad du kan göra för att skydda dig

Nedan är exempel på saker som du kan göra för att skydda dig:

Känn till riskerna

Det viktigaste som du kan göra för att skydda dig är att helt enkelt känna till riskerna, annars riskerar du en hel del tråkiga överraskningar när vindarna vänder. Du bör känna till att priserna kan stiga och sjunka när som helst, samt att svängningarna inte nödvändigtvis är logiskt grundade. Du måste helt enkelt vara beredd på vad som helst eftersom att marknaden till stor del drivs av emotionella sentiment.

Sprid riskerna

Det kan vara en bra idé att sprida riskerna med tanke på att riskerna är ganska stora på marknaden. Om du endast investerar i ett enda företag kan du förlora alla dina pengar om företaget går i konkurs, medan flera bolag måste drabbas om du väljer att investera i flera. Det är därför index är så populära, inte minst de som innehåller hundratals bolag. Här kan motgångar i vissa bolag vägas upp av framsteg inom andra, men även vice versa. Detta gör att prisfluktuationerna i de flesta fall inte är lika stora som i enskilda bolag.

Håll koll på vad som händer på marknaden

Det kan även vara en bra idé att ständigt hålla koll på vad som händer på marknaden. Håll dig uppdaterad med de senaste reglerna och nyheterna, inte minst gällande de bolag som du har investerat i. På så sätt får du möjlighet att kunna förutspå vad som kan komma att hända, och kan därmed vara beredd på att priserna sjunker, alternativt leta dig till andra delar av marknaden.

Använd en VPN

Du bör inte bara känna till riskerna på marknaden, du måste även skydda dig mot dataintrång och cyberattacker. Det finns många olika sätt att göra detta på, men med hjälp av en VPN-tjänst får du ett grundläggande skydd. Den krypterar din trafik på internet, vilket gör att cyberkriminella inte kan komma åt dina uppgifter lika enkelt. Detta är extra viktigt om du planerar att genomföra transaktioner när du är på språng och använder offentliga nätverk.

Du kan även testa en VPN med en VPN gratis provperiod om du känner att du vill testa tjänsten innan du avgör om den passar för dig eller inte.

OBS! Kom ihåg att handel med aktier och liknande instrument är förenat med risker. Det är inte säkert att priserna stiger bara för att de har gjort det tidigare, och det är heller inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.

Facebook
Twitter
LinkedIn