Sök
Stäng denna sökruta.

Nordnets comeback på börsen

Nätmäklaren Nordnet bekräftade för ett par veckor sedan att bolaget utvärderar möjligheterna att göra en comeback på börsen. Tidningen dagens Industri har tidigare rapporterat att Carnegie, Citi och JP Morgan redan tilldelats uppdraget att sköta börsnoteringen.

Nu har det gått tre år och Nordnet är på väg tillbaka till börsen senare i höst. Facit så här långt? Bolaget har hunnit byta vd tre gånger, Håkan Nyberg som var vd vi utköpet fick snabbt respass och ersattes av Peter Dahlgren från SEB som i sin tur lämnade efter 16 månader. Den officiella förklaringen var att det behövdes ett annat ledarskap. Han ersattes temporärt av bankens kommersiella chef Anders Danielsson. Sedan september i fjol är Lars-Åke Norling, tidigare investeringsansvarig för TMT-sektorn hos Kinnevik, vd för Nordnet. 

I februari 2018 köpte Nordic Capital tillsammans med Sampo ut nischbanken Nordax som idag blivit en ledande aktör inom bolån. Nordax bolån står idag för en stor del av omsättningen. Förra året köpte samma konstellation 23 procent av aktierna i Bank Norwegian. Nordic Capital är dessutom största ägare med 45 procent i kredithanteringsbolaget Intrum. I den onoterade delen av portföljen finns fondplattformen MFEX och Trustly som jobbar med onlinebetalningar.  

Är Nordnet färdigstädat är det inte konstigt om Nordic Capital vill göra en exit. Inte minst med tanke med det för nätmäklarna gynnsamma börsklimatet. Frågan är i vilken utsträckning riskkapitalisten tackar för sig? Innan utköpet från börsen handlades Nordnet till 17 gånger årsvinsten och Avanza till p/e 26. Skillnaden var då ovanligt stor. Dock har alltid Nordnet värderingsmässigt varit i skuggan av Avanza. Med en budpremie på drygt 29 procent köptes Nordnet ut för 6,6 miljarder kronor, medan Avanza då värderades till 12 miljarder. Drygt tre år senare har Avanzas börsvärde fördubblats. För börsen är det en efterlängtad återkomst, det finns gott om plats för både Avanza och Nordnet. 

Facebook
Twitter
LinkedIn