Sök
Stäng denna sökruta.

Lysa Fondrobot – vårt omdöme

Senast uppdaterad 2023-09-22

Vill du investera i fonder? Då kan Lysa Fondrobot vara ett bra alternativ. Här investeras dina pengar automatiskt baserat på dina egna preferenser, vilket gör att du kan spara stora mängder tid. Läs vårt omdöme innan du testar roboten!

Hur bra är Lysa jämfört andra fondrobotar?

Avgiften ★★★★★ Om man jämför Lysa med exempelvis en fond är avgiften relativ låg. Avgiften överstiger aldrig 0,24%.

Utbud av fonder ★★★ Som investerare i Lysa väljer du inte själv vilka fonder du investerar i, utan Lysa sätter ihop en portfölj som passar din investeringsfilosofi. Utbudet är mindre jämfört med internetbankernas, men eftersom du inte själv väljer dina fonder är inte utbudet lika viktigt.

Krav för att öppna konto ★★★★ Att öppna ett konto är väldigt enkelt och tar bara ett par minuter. Det finns inget krav på minsta insättning, men du behöver ha fyllt 18 år och ha ett svenskt bankkonto.

Kundservice ★★★★ Finns tillgänglig via både mail och telefon. Öppettiderna är vardagar kl. 09-18. Det finns en funktion för kundservice i appen också.

Kundomdömen ★★★★ Av att läsa från andra omdömen och jämförelsesidor som exempelvis Trustpilot har Lysa fått mycket gott omdöme av kunder. Användare tycker om både tekniken och den låga avgiften.

Slutsats ★★★★ Som helhetsbetyg får Lysa fyra av fem. Tjänsten är billig förmånlig och ger tillgång till fonder i olika kategorier, utbudet av fonder på plattformen är tillräckligt och supporten alltid tillgänglig vid behov. Tjänsten är mycket omtyckt av både oss och andra användare.

Hur fungerar Lysa Fondrobot?

Lysa Fondrobot investerar dina pengar helt automatiskt i indexfonder och ränteinstrument. Men trots att det är roboten som placerar dina pengar får du själv välja hur du vill investera. Detta genom att roboten tar hänsyn till storleken på din investering, hur mycket du vill investera, din riskvilja och längden på din investering.

När du angett dina önskade kriterier placerar roboten dina pengar efter dem. Du kan följa utvecklingen i deras app, som finns för både Android och iOS, eller på hemsidan. Om du vill se vilka innehav som finns i din portfölj kan du också göra det i appen och på hemsidan.

Vilka avgifter tillkommer?

Den högsta avgiften du betalar till Lysa är 0,24%. Men ju mer du investerar, desto lägre blir avgiften. Om det investerade beloppet uppgår till 200 000 blir avgiften 0.23%. Om du investerar mer än 1,1 miljon kronor blir avgiften 0.21%. Lägsta möjliga avgift är 0,15%.

Utöver avgiften till Lysa tillkommer, som brukligt är, fondavgifter och transaktionsavgifter. Här är summorna desamma oavsett hur mycket du investerar. Dock varierar den beroende på om du väljer en bred eller hållbar inriktning på dina investeringar samt hur du fördelar dina investeringar mellan aktier och räntor. I det fall du väljer 75% aktier och 25% räntor ser avgifterna ut enligt nedan.

Bred inriktning

  • Fondavgifter: 0,086%
  • Transaktionsavgifter: 0,009%

Hållbar inriktning

  • Fondavgifter: 0,135%
  • Transaktionsavgifter: 0,003%

På Lysas hemsida finns reglage där du kan välja startkapital och önskad målfördelning, vilket gör att du kan se exakt vilka avgifter som tillkommer. De totala avgifterna per år överstiger aldrig 0,415%.

Så blir du kund hos Lysa

https://youtu.be/TZUy3hI5xEk

En video från Lysa om hur du blir kund.

Att skapa ett konto hos Lysa är enkelt och kräver endast att du har fyllt 18 år samt att du har ett svenskt bankkonto. Du kan skapa konto via både appen och webben. Innan du kan börja investera får du först svara på ett par frågor om din ekonomiska situation och vad du vill få ut av dina investeringar, vilken risk du vill ta och hur lång din investeringshorisont är. Det är baserat på dessa svar som Lysa utformar de förslag på investeringsstrategier som presenteras för dig.

Det är nu upp till dig att välja vilket förslag du upplever vara det bästa. Därefter kommer nu behöva svara på frågor rörande hur mycket du planerar att investera och hur ofta du planerar göra uttag.

Sedan återstår endast att verifiera din e-postadress. Efter verifieringen är du redo att logga in på ditt Lysa-konto, med BankID, och att sätta in pengar till ditt konto. Du kan välja bland flertalet betalningsmetoder:

  • Swish
  • Banköverföring
  • Bankgiro
  • Föranmält konto

Dina pengar kommer nu investeras automatiskt efter din valda risknivå och målfördelning.

Vill du hellre investera dina pengar på egen hand? Då kan Avanza vara ett bra val. Jämför Avanza med andra nätmäklare i tabellen nedan.

Vilken avkastning kan du förvänta dig från Lysa?

Som med alla investeringar är det omöjligt att på förhand vet vilka avkastning du kommer få från en investering med Lysa Fondrobot. Men företaget har själva tagit fram en modell som hjälper dig se på ett ungefär vad den förväntade avkastningen blir.

Om du har ett startkapital på 10 000 kr och sparar ytterligare 1 000 kr varje månad uppgår sannolikheten till 50%, enligt Lysa, att du har minst en miljon kronor inom 30 år. Detta om fördelningen i din portfölj är 75% aktier och 25% räntor.

Ett lågt startkapital och mindre investeringar längs vägen kan bli till ett stort belopp över tid. Nedan hittar du en sammanställning av hur Lysa räknat ut den förväntade avkastningen.

Beräkningarna är baserade på en multifaktorsimulering som antar logaritmisk normalfördelning med följande hyperparametrar:

  • Förväntad avkastning för aktier: 7,0 %
  • Förväntad avkastning för räntor: 1,5 %
  • Standardavvikelse för aktier: 15 %
  • Standardavvikelse för räntor: 2 %
  • Korrelation mellan aktier och räntor: 0,1

Källa: Lysa

Lysa avkastning sedan start

Lysa startade i slutet av 2016. För att kunna återspegla historisk avkastning har de simulerat tjänstens tidigare resultat som vi ser i bilden nedanför.

Med en fördelning på 75% aktier och 25% räntor har avkastningen sedan 2018-01-26 stigit med drygt 45%. Vill man som investerare ha mer risk i portföljen, alltså möjlighet till högre (och lägre) avkastning, kan man växa till 100%.

Slutsats

Lysa är en innovativ tjänst som erbjuder sparare ett nytt sätt att investera på börsen till en låg avgift. Tjänsten passar bra för den som inte själv vill välja sin portföljs innehav, oavsett om det beror på brist på tid eller kunskap.

Viktigt att komma ihåg är att det finns en risk att investera med Lysa, som det gör med alla investeringar. Trots att roboten ger noggrant utvalda förslag på investeringsstrategier och arbetar väl med riskspridning finns ingen garanti för att du får tillbaka dina pengar.

Vår slutsats är att Lysas fondrobot är en bra tjänst för den som vill investera på börsen men inte vet vad hen ska placera sina pengar i.

Eftersom Lysa inte har något krav på minsta insättning kan du skapa ett konto och undersöka tjänsten för att göra en egen bedömning innan du själv börjar investera.

Lycka till!

Facebook
Twitter
LinkedIn