Leva på avkastning från aktier

Leva på avkastning från aktier är en dröm för många

En del människor har som mål att kunna sluta jobba helt och istället leva på avkastning från aktier. Det finns absolut vissa som klarar av detta, men hur mycket pengar behöver man faktiskt ha för att göra detta möjligt?

Det och en del andra saker som krävs för att du ska kunna leva på utdelningen från dina aktier kommer vi att gå igenom i texten nedan.

Vilka är de första stegen till att kunna leva på avkastning?

Drömmer du om att vara ekonomiskt oberoende? Eller nästintill? Då krävs först och främst att du tar med tre saker i beräkningen. Se nedan.

  • Hur mycket pengar behöver du för att leva varje månad?
  • Vilken avkastning kan du förvänta dig?
  • Hur mycket pengar har du investerat i aktier hittils?

Enkelt förklarat kan man säga att ju mer pengar du behöver för att klara dig varje månad, desto mer kapital behöver du även ha sparat. Om du däremot bara behöver en mindre summa pengar varje månad så kan du klara dig på ett mindre sparande också.

Dock kan vi redan nu säga att det brukar röra sig om miljonbelopp som man behöver ha sparat för att bekvämt kunna räkna med att leva på avkastningen eller utdelning.

Viktigt att tänka på om du vill leva på avkastning

Om du tänker leva på avkastningen från dina aktier så finns det vissa saker som du bör tänka på extra noga. Ha koll på dessa innan du bestämmer dig, för att förhindra att din plan misslyckas.

Nedan har vi tagit upp de viktigaste sakerna du bör känna till och tänka på om du vill kunna leva oberoende på utdelningen från dina aktier.

Räkna alltid med en avkastning som är rimlig

Som tidigare nämnt så krävs ett mindre sparande om du nöjer dig med att kunna ta ut en mindre summa varje månad och vice versa.

Normalt sett så kan man räkna med ca 4-8% i avkastning per år. Risken med att söka för hög avkastning är att du riskerar dina investeringar på ett sätt som kan vara förödande för dig i längden.

Tänk på inflationen

Inflation innebär att värdet på pengarna sjunker med tiden. I regel bör man räkna med en inflation på ca 2% per år. 

Exempel: Du lever på 20 000 kr per månad idag med en inflation på 2%. Det innebär att du måste ha 24 000 kr för att ha sammma värde om 10 år som du har idag.

Så om du vill få ut sammma summa idag som om 10 år så måste du alltså se till att ha 24 000 kr om 10 år.

Glöm inte bort skatten

Något som också är viktigt att komma ihåg är skatten på din avkastning eller utdelning. Om du exempelvis har 2 miljoner kronor på ett ISK-konto så kommer du att behöva skatta 6-7000 kr per år för detta.

Om ditt kapital däremot ligger i en aktiedepå så innebär det istället att vinstskatten och skatten på utdelningar hamnar på 30%. Därför bör du i så stor utsträckning som möjligt spara med ISK för att hålla nere skatten.

Källor:
https://annasvahn.se/leva-pa-avkastning/
https://www.aktiekunskap.nu/aktier-nyborjare/leva-pa-utdelningar/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn