Sök
Stäng denna sökruta.

Läkemedelsbolagen klara vinner i viruskrisen

Det finns många förlorar på den pågående viruskrisen, men som ordspråket går den enes död den andres bröd finns det samtidigt också uppenbara vinnare. Coronakrisen har satt läkemedelsindustrin i rampljuset.

När den ekonomiska aktiviteten nästa helt försvunnit skulle ett vaccin mot viruset vara imprincip ovärderligt. Flera av de största bolagen inom området, Pfizer, Johnson & Johnson har båda påbörjat långsiktiga satsningar för att få fram ett vaccin på rekordtid, man prata om ett vaccin är till två år bort.

På onsdag är det dags för både Astra och Sobi att rapporter bolagets första kvartalsrapport för 2020. Även om varken Astra eller Sobi troligtvis kommer bli företaget som lyckas hitta ett vaccin mot COV-19 har investera rätt att vara glada över sina investeringar i läkemedelsbolagen.

Astra Zenecas aktie har nämligen passerat 1 000 kronors gränsen medan Sobi närmar sig 200 kronor per aktie och är upp med 20 procent i år.

Värderingsmässigt fortsätter det dock att vara stor skillnad mellan Astra och Sobi. Sobi värderas till ungefär 15 gånger årets förväntade vinst, menad Astra Zenecas handlas till P/E 25.

Sobi har kommit med en omvänd vinstvarning men bolaget nämnde inte något om företagets viktigaste produkten, läkemedlet Elocta. När bolaget rapporterar på onsdag kommer investerare vilja ha mer detaljer om läkemedlet och konkurrensen från Roches. 

För Astras hoppas investerare på att bolaget kommer klargörande prognosen för 2020. När bolaget lämnade sin prognos för helåret i samband med bokslutet i februari härjade coronaviruset i Kina. Kina är för Astra en stor marknad, både i försäljning med framförallt också tillverkning. Om vi ser på hur både Sobis och Astras aktie har utvecklats de senaste veckorna kan vi förvänta oss att investerare är optimistiska till rapporterna på imorgon

Facebook
Twitter
LinkedIn