Sök
Stäng denna sökruta.

Kan man låna pengar till att köpa aktier?

Aktiehandel är ett bra sätt att få investeringar att växa, men att införskaffa aktier kostar pengar. Vad gör man om man inte har några pengar att investera, kan man i så fall låna till att köpa aktier? 

Rent praktiskt går det att låga pengar för att genomföra en investering på aktier, men det blir först bara lönsamt om avkastningen från investeringen överstiger räntan på lånet. Dessutom är aktiehandel förenat med risker eftersom inga vinster är garanterade. Man bör därför vara försiktig och aldrig låna eller investera pengar man inte har råd att förlora.    

Belåning för aktier – en hävstång 

Som erfaren aktiesparare kan man belåna sin aktieportfölj för att maximera vinst när man räknar med att börsen kommer stiga. Den typen av belåning kallas för en hävstång och fungerar enligt följande:  

  1. Du har aktier för 200 000 kr. 
  1. Du lånar 50 000 kr för att köpa fler aktier. Räntan på lånet är 5 %. 
  1. Aktierna stiger med 10 %. Vinsten blir 25 000 kr, 5000 kr mer än om du inte lånat. 
  1. Du betalar tillbaka lånet vid årsskiftet, räntan blir 2500 kr.  
  1. Du har tjänat 2500 kr på att låna (5000 – 2500 kr). 

Förutsatt att börsen visar en positiv trend, kan man med hävstången tjäna pengar genom att låna. Men om börsen i stället sjunker, blir aktiekapitalet mindre och du som låntagare har fortfarande ett lika stort lån att betala tillbaka.  

Likväl som vinsterna kan öka, kan förlusterna stig, och man brukar då avråda oerfarna aktiesparare att låna till aktieköp, eller åtminstone handla aktier med lån som man faktisk kan klara av utan att vara beroende av en hög avkastning från aktieportföljen.  

För dig som idag investerar med lånade pengar i potten, går vi här igenom några saker som kan vara bra att tänka på.  

Låna till aktier med hög risk 

Det kan vara lockande att låna pengar till att investera i aktier som förväntas ge en mycket hög avkastning och kan i enstaka fall vara ett smart val – om man har råd med stora svängningar och har tid att vänta. Köpa aktier är nämligen på många sätt att handla med risker.  

Köper man aktier med stor risk tjänar man generellt mycket över lång tid, men aktien kan ha kraftiga ras på vägen dit och det gäller att även ha is i magen. Med en lågriskaktie kan man räkna med en stabil uppgång som följer index, alltså hela börsens ökade värde, över tid men ger sällan några oförväntade positiva språng. Många rådgivare rekommenderar att aldrig ha alla ägg samlade i samma korg, utan skapa en portfölj med aktier av olika riskprofil. Har man lånat till den portföljen bör man fundera på att blanda in lite mer säkra aktier för att inte riskera att hamna i en låne- eller skuldfälla. 

Olika typer av lån  

När det väl kommer till att låna pengar, finns det idag en rad olika lånetyper såsom:  

  • Blancolån 
  • Belåning av aktieportföljen 
  • SMS-lån 

Blancolån 

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det kallas ibland privatlån och är vanligt när man vill göra en mindre investering men fungerar även för investeringar i aktier. Däremot tenderar dessa lån ha en högre räntesats som kan vara omkring 5-8 procent, och har även en kortare amorteringstid jämfört med andra lånetyper.  
 
Är du osäker kring vilket typ av lån du ska välja, har exempelvis Lånea en tjänst som låter dig jämföra lån och hitta bra räntor.  

Belåning av aktieportföljen 

När man belånar sin aktieportfölj gör man oftast det med en aktiemäklare som tar aktierna som säkerhet för lånet eller även kallat för en värdepapperskredit. Med belåningen kan man köpa in fler aktier och använda det större aktiekapitalet som hävstång för att maximera vinsten när börsen stiger. Hur villkoren för dessa lån ser ut kan skilja sig mellan olika aktiemäklare, och det kan därför vara bra att ta kontakt med de olika för att göra sig mer bekant med utbudet.  

SMS-lån 

SMS-lån har på senare tid blivit väldigt populära då det går att få pengar på kontot snabbt och utan några större krav. Många lockas av snabbheten till pengarna med SMS-lån, men räntorna är vanligtvis höga och kan variera mellan 20–40 procent vilket är betydligt högre jämfört med exempelvis blancolån.  

Som oftast är SMS-lån inte lönsamma i längden med så pass höga räntesatser. Därtill är det väldigt ovanligt att en aktie skulle kunna stiga med samma procentsats.  

Facebook
Twitter
LinkedIn