Sök
Stäng denna sökruta.

Kan Ilija Batljan förvandla vatten till vin?

I veckan skrev Dagens industri Andreas Cervenka en artikel om SBB med rubriken ”Ilija Batljan är inte Jesus”. Batljan, som är VD och storägare i SBB, har av många beskrivits som en av Sveriges skickligaste fastighetsprofiler. SBB aktie har stigit med 157 procent på tre år, se kursen via Savr.

Uppgången går såklart att motivera till viss del. Jämfört vi Q1 2019 med Q1 2020 har bolaget uppvisa tillväxt på alla fronter. Samma gällde även under årets tre första månader då bolaget skrev upp värdet på SBB:s fastigheter med 1.628 Mkr. Siffran motsvarar 66 procent av värdeökningen under hela 2019.

I rapporten skriver VD att ”SBB:s trygga kassaflöden påverkas endast marginellt av konjunktur och omvärldsfaktorer. Detta står sig också i en av de största prövningarna vår ekonomi utsatts för i modern tid.”

Cervenka är inte lika övertygad, i sin artikel skriver han att ”Det är ett rätt häpnadsväckande uttalande. Ett bolag som verkar i en ostkupa, helt oberört av vad som händer på planeten jorden! Det måste vara första gången i världshistorien”.

Efter att Cervenkas artikel publicerades har aktien handlas ned. Och som lök på laxen kom nyheten om att storägare Erik Paulsson sålt hela sitt innehav i SBB på onsdagskvällen efter att börsen stängt.

Paulsson investerade i SBB redan i börsnoteringen för tre år sedan, VD:n för Paulsson investmentbolag Backahills skriver i en kommentar att försäljningen baseras på ett rent finansiellt beslut, vad det nu innebär? Skulle Paulsson verkligen tror på SBB finns det såklart inte någon anledning till en försäljning, framförallt inte när aktien handlas till en relativt stor rabatt mot topp nivåerna i februari.

Transaktionen handlar om 31 miljoner aktier, vilket motsvarade drygt 2.2 procent av kapitalet i SBB. Försäljningen på 31 miljoner aktie motsvara ett värde på 609 miljoner kronor.

Det kommer bli spännande att följa om Sveriges just nu största kelgris Ilija Batjan lyckas motbevisa både Paulsson och Cervenka om att SBB återigen kommer segla upp på nya toppnivåer. Att Paulsson väljer att sälja sina aktie betyder bara en sak. Han tror inte längre på caset från dagens värdering.

Facebook
Twitter
LinkedIn