Investera i Bitcoin eller aktier – detta skiljer dem åt

Svenska folket har sällan varit lika intresserade av investeringar i olika former som dem är just nu. Många lägger nu undan delar av sin månadslön för att få sitt kapital att växa över tid. Även om aktier och fonder fortfarande är det överlägset populäraste sättet att investera så är det många som också har börjat investera i Bitcoin och andra former av kryptovalutor.

Att investera i aktier och Bitcoin kan till en början verka mer eller mindre identiskt. Men för den som är intresserad av att köpa Bitcoin kan det vara väldigt klokt att först få sig en förståelse för hur det hela fungerar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom det viktigaste att ha koll på för dig som är intresserad av att börja investera i kryptovalutor.

Kryptovalutor är en oreglerad marknad

För bolag som är noterade på börsen så finns det en hel del olika lagar och regler som företaget i fråga måste följa och förhålla sig till. Det har att göra med bokföring och andra regler kring penningtvätt, och det finns strikta regler kring vad ett börsnoterat företag får och inte får göra.

Kryptovalutor är å andra sidan en marknad som idag är mer eller mindre helt oreglerad. Hela tanken bakom kryptovalutor är decentralisering, vilket innebär att det inte finns något organ som ansvarar för att sätta och upprätthålla regler. Även om det idag finns stora hemsidor och företag som ägnar si åt kryptovalutor så finns det ingen övergripande regulatorisk organisation. Något som ställer ännu högre krav på dig som användare och investerare.

Hög volatilitet och fler användningsområden

Till skillnad från aktier som enbart handlas under börsens öppettider, är marknaden för de digitala valutorna öppen dygnet runt, vilket tillsammans med färre regulationer, bidrar till en mycket större volatilitet. Priserna kan ändras kraftigt på mycket kort tid och det är heller inte uteslutet att förändringarna kan ske under natten eller på helgdagar.

Även om många kryptovalutor har i åtanke att vara ett medel för digitala betalningar, ser man däremot att allt fler köp idag görs för syftet att investeras och ackumuleras över lång tid. Något som även bidrar till att volatiliteten påverkas då handeln som sker kan förändra priserna snabbt. Enligt Dagens PS tror man dock att volatiliteten kommer stabiliseras med tiden, då allt fler större och erkända investerare vänder sig mot kryptomarknaden, samt att många länder börjar se över eventuella regleringar.

Skillnad i investeringssätt

För att investera i kryptovalutor som Bitcoin finns det idag olika sätt att göra det på. Om du idag investerar i aktier så är det vanligaste att vända sig till olika nätmäklare såsom Avanza eller Nordnet. Dock erbjuder dessa nätmäklare inte i skrivande stund möjligheten att investera i de digitala valutorna. I stället är det vanligare att investerare vänder sig till mer specificerade kryptomäklare.

Hos dessa kan du sätta upp ett konto med en tillhörande plånbok för förvaring vilket i dagsläget är det enklaste sättet att börja investera på, även om många sedan väljer att gå vidare till andra förvaringslösningar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn