Sök
Stäng denna sökruta.

Intervju med Unga Aktiespararna – Världens största ungdomsförbund för aktieintresserade

Vi fortsätter vår populära serie av intervjuer med intressanta personer och inom svenskt finansliv. I detta avsnitt träffar vi Henrik Johansson, VD på Unga Aktiesparare. Vi pratar bland annat om fördelarna med att vara medlem inom Unga Aktiesparare, vad som krävs för att bli en aktiv medlem, och mycket mer!

Henrik Johansson, VD för Unga Aktiesparare

Berätta kort om din bakgrund och karriär:

Jag är uppvuxen i en liten by utanför Växjö där jag bott mesta delen av livet, men bor i Stockholm för tillfället. Jag läste ekonomi på Linnéuniversitetet och när jag tog examen hade jag turen att få mitt drömjobb som vd på Unga Aktiesparare.

Berätta om Unga Aktiespararna för läsare som ännu inte känner till er:

Förbundet grundades år 1990 i Sverige som en avknoppning från Aktiespararna och är idag världens största ungdomsförbund för dig som vill lära dig mer om aktier, sparande, och privatekonomi. Vi anordnar massor av utbildningar kring aktier och sparande.

Vi är den oberoende, ideella föreningen som hjälper våra medlemmar att spara och investera smart. Genom utbildningar, events, tidningar, rabatter och mycket mer får du som medlem lära dig mer om finansmarknaden och hur du investerar framgångsrikt.

Cirka 10 000 ungdomar från 0 till och med 28 år är i dag medlemmar i förbundet. Majoriteten är mellan 18 och 28 år och studerar på högskola/universitet eller arbetar. Medlemmarna är allt från nybörjare till experter.

Hur skiljer sig Unga Aktiespararna från andra föreningar/ organisationer inom ekonomi?

Vi är helt oberoende och kommer därför aldrig sälja in en specifik produkt, utan vi fokuserar på att utbilda våra medlemmar att ta kloka beslut. Vi finns även i nästan hela landet, Ystad till Luleå.

Vad är fördelarna med att gå med i UA och behöver man ha några förkunskaper inom sparande sedan innan för att gå med?

Man får ta del av ett fantastiskt nätverk med massor av andra aktieintresserade unga. Sedan finns det massor av bra medlemsförmåner och utbildningar. Inga förkunskaper behövs, vi har medlemmar som aldrig köpt en aktie, men också riktiga aktienördar.

Ni har idag 47 aktiva lokalavdelningar runt om i landet, vad krävs för att starta upp en egen lokalavdelning samt vad skulle du säga är fördelarna med att bli en ”aktiv” UA medlem?

Det krävs minst 3 personer som ska bilda den nya styrelsen och ett godkännande av förbundet. Finns det ingen lokalavdelning på orten man bor på kan man alltid starta en egen. Den största fördelen är alla människor man träffar och nätverket man kan bygga.

UA har funnits i över 30 år, vad skulle du säga är era största utmaningar som förening?

Detta var en knepig fråga, men pandemin är ju helt klart en av de största utmaningarna vi mött. Detta eftersom huvuddelen av verksamheten har varit fysiska evenemang som inte längre är möjligt i samma utsträckning.

Hur ser framtidsambitionerna ut för UA och vart är ni om 5 år? 

Ett stort fokus inom UA just nu är att tillgängliggöra aktiekunskap för alla, inte bara dem som fått det hemifrån. Hade varit väldigt kul om vi blev över 15 000 medlemmar, det hade varit största sedan IT-bubblan.

Facebook
Twitter
LinkedIn