Sök
Stäng denna sökruta.

Intervju med Svenska Fribrevsbolaget – ett försäkringsbolag som leder till högre pension!

I dagens avsnitt av den populära intervjuserien ”att spara långsiktigt” träffar vi Mattias Fellenius, styrelseordförande och medgrundare av Svenska Fribrevsbolaget.

Mattias Fellenius, styrelseordförande och medgrundare, Svenska Fribrevsbolaget

Berätta kort om din bakgrund och karriär:

Jag heter Mattias Fellenius och har tillsammans med min kollega Nicklas Hellberg grundat Svenska Fribrevsbolaget. Vår historia är som många andra entreprenörer att vi efter universitet började jobba i finansbranschen och fick insyn i hur den fungerade och förstod snabbt att mycket gick att förbättra. Framför allt en sak slog oss båda. Mäklare och rådgivare i finansbranschen rekommenderade en sak till sina kunder men själva köpte de helt andra lösningar. Intressekonflikter gjorde att kunderna inte alltid fick den lösning som var bäst för dem. Vi förstod att detta inte skulle vara ett långsiktigt arbetssätt. Dagens kunder efterfrågar transparens och rätt lösning för dem. Mot den bakguden startade vi jämförelsesajten Pensiono.se som jämförde avgifter och villkor i kundernas pensionsförsäkringar med övriga försäkringsbolag och bistod med hjälp att flytta försäkringarna till bolag med lägre avgifter. Pensiono blev snabbt Sveriges ledande jämförelsetjänst av försäkringsbolag och under åren som följde vann Pensiono Guldstänk, blev utsedd till årets förmedlare på Insurance Awards samt blev nominerade till priset Guldkanten av Statens Pensionsverk.

Berätta om Svenska Fribrevsbolaget för läsare som ännu inte känner till er:

Svenska Fribrevsbolaget är Sveriges enda försäkringsbolag byggt för fribrev.

Vi ger våra kunder högre pension genom tre steg:

  1. Enkelt & kostnadsfritt att komma igång – Anmäl dig och få en sammanställning av dina fribrev.
  2. Analys & flytthjälp – dina fribrev analyseras och du får hjälp att flytta de fribrev som kan och bör flyttas.
  3. Låga avgifter & rätt fonder för dig – Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs fondprovisioner till dig som kund vilket resulterar i låga fondavgifter samt att du kan vara säker på att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål, att hjälpa dig välja rätt fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

Hur kom ni på idéen och vad fick dig till att starta Svenska Fribrevsbolaget?

Feedback från användare av jämförelsesidan Pensiono som vi tidigare drev visar att de etablerade försäkringsbolagen inte fullt ut möter den efterfrågan som dagens kunder ställer på ett bolag som ska förvalta deras fribrev. I många fall är avgifterna omotiverat höga och transparensen låg. Intressekonflikter riskerar att medföra att försäkringsbolagen rekommenderar dyra fonder som ger försäkringsbolaget hög fondprovision före de lösningar som är bäst för kunden. Många kunder påpekar även att de inte får den hjälp de efterfrågar. Utifrån dessa insikter utvecklades det som nu är Svenska Fribrevsbolaget. 

Vad är ett Fribrev och vad är skillnaden från andra pensionsförsäkringar?

Ett fribrev är förmodligen Sveriges vanligaste sparform. Rapporter anger att det finns åtminstone 5 miljoner fribrev men att en rättvisare siffra bör vara 10-15 miljoner. Idag uppskattas uppåt 50 % av tjänstepensionsförsäkringarna utgöras av fribrev. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring som uppstår bland annat när vi byter jobb. En viktig skillnad mot andra sparformer är att medan du ofta har full koll på ditt bankkonto eller fondsparande så har många svenskar fribrev utspridda hos olika försäkringsbolag. Det gör det svårt att få överblick.

Varför är det viktigt att tänka på fribrev när man pensionssparar?

Därför att du kan få lägre avgifter, bättre avkastning och högre pension genom att ta reda var du har fribrevspengar och flytta och slå ihop dem. Det första steget bör alltid vara att ta vara på de pensionspengar du redan har innan du funderar på att börja spara mera. Man kan säga att dina fribrevspengar är lön som du tidigare avstått och som istället har satts in på en pensionsförsäkring.

Finns det några risker när det kommer till Fribrev och pensionssparande?

Den största risken är att man inte bryr sig och låter sina fribrevspengar ligga och äta avgifter helt i onödan år efter år. SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med över 300 000 kr genom en flytt.

Vad är era största utmaningar och finns det någon konkurrens?

Vår störta utmaning är att få svenskar vet om att de har fribrev och att det har kommit ny lagstiftning som innebär att man kan flytta, slå ihop och samla sina fribrev. Vi märker dock av ett betydligt större intresse idag än för bara ett par år sedan, så det går åt rätt håll.

Hur ser framtidsambitionerna ut och vart är ni om 5 år?

Vi växer just nu kraftigt. Om 5 år är vi det självklara valet för kunder i vår målgrupp när det handlar om fribrev. Tusentals svenskar kommer att få sin pension utbetald från sina fribrev som de samlat hos Svenska Fribrevsbolaget. Vi kommer också på vägen dit ha hjälpt många att få en högre pension genom att vi gett dem lägre fondavgifter och bättre avkastning.

Facebook
Twitter
LinkedIn