Intervju med Aktie Ansvar – ett av Sveriges äldsta fondbolag!

Vi fortsätter intervjuserien ”hållbara investeringar” där vi intervjuar ledare inom svenskt finansliv som förvaltar fonder med fokus på hållbarhet. I detta avsnitt träffar vi Lars-Erik Lundgren, förvaltare av fonderna Aktie-Ansvar Sverige och Aktie-Ansvar Europa, där vi bland annat pratar om vikten av hållbara investeringar, hur det är att förvalta en hållbar fond och mycket mer.

Lars-Erik Lundgren, förvaltare av Aktie-Ansvar Sverige och Aktie-Ansvar Europa

Lars-Erik har under dem senaste 25 åren byggt ett imponerande CV med en bred erfarenhet inom olika typer av aktieförvaltning. Lars-Erik började sin karriär inom Kinneviks sfären med fokus på diskretionär förvaltning men har under senare år huvudsakligen arbetat med förvaltning inom Svenska och Europeiska aktier. Den stora skillnaden mot diskretionär förvaltning är att man kan lägga i princip 100% av tiden på analys och förvaltning.

Berätta kort om Aktie Ansvar för läsare som ännu inte känner till er:

Aktie-Ansvar grundades 1965 och är kanske Sveriges äldsta fondbolag. Idag är förvaltningen fokuserad inom tre områden:

  • Aktieförvaltning
  • Ränteförvaltning
  • Tillgångsallokering

Fondutbudet består bland annat av två aktiefonder inriktade mot Sverige och Europa, två räntefonder samt en global mixfond. Aktie-Ansvar är ett traditionsrikt fondbolag med en värdegrund som utgår från aktiv förvaltning och ansvarsfulla investeringar. Aktie-Ansvar har anslutit sig till de principer som utformats av Förenta Nationerna (FN) för ansvarsfulla investeringar (UNPRI), Global Compact och klimatinitiativet Net Zero Asset managers. Bolaget är även medlem i SWESIF.

Hur skiljer sig Aktie Ansvar från andra fondbolag?

Jag tror att vi skiljer oss på flera sätt. Dels har vi redan från början arbetat med hållbarhet och etik vilket innebär att vi redan från dag 1 tvingats fundera på hur icke finansiella faktorer kan påverka företag och affärsmöjligheter. Sen har vi en grundmurad tro på aktiv förvaltning. Hur kan man på ett trovärdigt sätt påstå att man kan förändra något genom att vara passiv? Jag får inte ihop det. Det gäller oavsett avkastning eller ESG arbete. Indexfonder ställer inga frågor eller gör några analyser. Slutligen är vi ett bolag där förvaltaren får stort ansvar och frihet. Jag tror det är ett måste om man vill vara en aktiv förvaltare.

Ni är ett fondbolag med focus på hållbara investeringar, hur definierar ni hållbara investering? Vilka kriterierna använder ni er av?

Vår övertygelse är att bolag med hållbara affärsmodeller och hållbara verksamheter som visar samhällsansvar i ett längre perspektiv utgör bättre investeringar än mindre hållbara bolag.

Vi har i praktiken tre steg i vår process:

  1. Vi utesluter bolag som inte lever upp till våra etiska kriterier. Det kan handla om tobak, vapen, alkohol eller fossila bränslen.
  2. Vi försöker premiera de bolag vi anser vara bättre inom hållbarhet. Nu för tiden är hållbarhet lika viktigt för ett bolag som produktens kvalité. En i övrigt bra produkt som tillverkas på ”fel” sätt är i längden ohållbart.
  3. Vi försöker påverka de bolag vi redan äger. Det kan ske via bolagsstämman eller på ett av alla de möten vi har med bolagen. Det finns alltid något som kan förbättras.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna med att förvalta fonder? 

Jag tycker att framväxten av passiva instrument såsom indexfonder eller liknande är ett stort problem som bara växer. Förutom att dom inte bidrar alls till bolagsstyrningen eller ESG frågor bidrar dem heller inte till en genomtänkt prissättning av aktier. Deras enda skäl till att agera är om det kommer in eller tas ut pengar ur fonden. Oavsett vad priset är på den underliggande aktien kommer dem att köpa eller sälja. Priset är således betydelselöst. Tycker man priset för en investering inte spelar någon roll så…. fine. Jag tycker precis tvärt om. Det enda som betyder nåt är priset. Man brukar alltid säga att priset säger något om tillgången men med dagens gigantiska passiva investerare så har mycket gått förlorat. Den stora nackdelen med passiva instrument brukat inte märkas förrän börsen faller och då hinner många småsparare ofta inte reagera.

Era fonder har haft en relativt god utveckling om vi jämför med index – vad har varit era framgångsfaktorer?

Jag skulle säga vår aktiva förvaltning och förvaltarens frihet. Vi arbetar förvisso tillsammans och delar erfarenheter och kunskap men till sist ansvarar förvaltaren själv för fonden. Man kan utnyttja gruppens kunskap med den enskilda förvaltarens frihet. Sen har vi alltid en relativt långsiktig syn på våra investeringar. Vi har uthålligheten att hålla kvar en position som kanske inte omedelbart gått vår väg givet att inget underliggande har förändrats. För att lyckas med det krävs både erfarenhet av förvaltaren och ett förtroende från våra kunder. Vi har haft lyckan att ha båda men det är ett ständigt arbete.

Innehåll på sidan

Dela:
vad betyder allokerad
Ekonomi
Vad betyder allokerad?

Vad betyder allokerad? Utforska hur resurser fördelas inom ekonomi och investeringar.