Sök
Stäng denna sökruta.

Hur kan man investera i solceller?

Klimatförändringarna har gjort att världen nu ställer om till fossilfri energi. I den omställningen satsar många på hållbara alternativ. Hur kan man hänga på trenden och investera i solceller? 

Investera i solenergi genom aktier 

På den svenska aktiemarknaden finns det många företag som satsar på solenergi. I vår oroliga omvärld med klimatförändringar och en ny väpnad konflikt i vårt närområde har intresset för fossila bränslen som olja och gas svalnat rejält. Något som inte minst syns på dagens marknad.  

5 aktier i svenska företag som satsar på solenergi 

  1. Soltech Energy 
  1. Implementa Sol 
  1. Etrion 
  1. Azelio 
  1. Midsummer 

Håll ett öga på utvecklingen av nya solceller 

Utvecklingen av solceller går också mycket snabbt. Från tidiga solceller som tillverkades av kisel i otympliga och dyra konstruktioner kommer nu solceller som tunnfilm och varianter som direkt integreras i nya byggnader. Ska man investera i solenergi genom aktier är det bra om man håller ett öga på den senaste forskningen.  

En uppstickare som kan bli något stort är perovskitsolceller. Det är en typ av solceller som inte baseras på kisel – som är basen i de solceller vi har idag. Perovskitsolceller är fortfarande på experimentstadiet men står nära att kunna marknadsföras. Dessa är enkla och billiga att tillverka, och är en potentiell game-changer att hålla koll på! 

Investera i solparker  

I Marocko ligger den största solparken i världen – Noor Solar Complex. Det är ingen slump. Idag nystartar många solparker i Afrika och öppnar upp för nya investeringsmöjligheter. Med direkta investeringar kan man bli delägare i en solpark, vilket på sikt kan ge bra vinst, men kräver en rejäl kapitalinsats.  

Energise Africa, investera genom crowdfunding 

Tyvärr är det långa ifrån alla som har råd att investera i ett delägarskap, men det finns spännande alternativ. Energise Africa är ett initiativ att utveckla solenergi i Afrika genom crowdfunding. Initiativet har som målsättning att ge afrikanska familjer ren energi samtidigt som en vinst genereras till dess investerare.  

Crowdfunding innebär att man kan satsa en fri summa pengar på något av alla projekt som drivs genom initiativet. När projektet är färdigställt återbetalas pengarna med vinst. På bara fyra år har Energise Africa dragit in ca. 25 miljoner pund och återbetalat ungefär hälften till sina investerare. 

Lägsta gränsen för investeringar är 50 pund. Även om det finns risker att vissa projekt inte genomförs, är processen öppen med både vad gäller risker och förväntade vinster. Är man nyfiken men osäker, kan en första investering med lägsta beloppet vara att föredra – något som motsvarar dryga 600 svenska kronor.  

Investera i solenergi genom egen solcellsanläggning 

Det finns många sätt att investera i en egen solcellsanläggning. Det vanligaste är att man sätter upp solceller på taket för att få egen el. Vill man gå lite längre bygger man upp en egen solcellspark. Med rätt nätanslutning kan man dessutom sälja ett eventuellt elöverskott. 

Oavsett om man investerar i ett solcellstak eller park kommer kostnaden att vara betydande. Med större investeringar är det bra att ta in offerter från många aktörer och jämföra. På https://hemsol.se/ kan man själv jämföra både solceller, offerter och förväntar lönsamhet.  

Solcellstak 

Att investera i solcellstak har på senare tid blivit alltmer populärt. En av de främsta anledningarna är att panelerna genererar grön energi och bidrar till klimatföräbättringar samtidigt som du säkrar din egen energikonsumtion ur ett hållbarhetsperspektiv. Därtill finns även fler andra fördelar med ett eget solcellstak. 
 

  1. Det håller länge där du kan räkna med grön energi i minst 25–30 år.  
  1. Det är i princip underhållsfritt. 
  1. Du kan sälja överskottet som produceras.  
  1. Det gröna skatteavdraget gör installationen billigare.  
     

Det stora jobbet med solceller på taket är just själva installationen. Se till att solcellerna installeras av en certifierad leverantör. När de väl är på plats krävs inte överdrivet underhåll då de är vinklade och släta vilket gör att löv och annan smuts halkar av. Även materialet som används för att skapa panelerna är gjorda för att hålla fler år framöver.  

Solcellspark 

Alternativet till solceller på taket är en solcellspark på marken. Dock är det senare alternativet inte alltid något för en privatperson eftersom få skulle vilja gömma hela sin gräsmatta under solpaneler. Men för privatpersoner eller företag med tillgänglig mark kan en solenergipark vara en god investering. De kan förutom att ge energi till såväl lantbruk som företag, också producera el för att säljas av elbolagen och därmed göra energiförsörjningen otroligt effektiv.  

Parkerna ger mestadels el under sommarhalvåret, medan vintern är lågsäsong. Samtidigt så står parkerna länge och med minimalt underhåll kan dessa generera el under 40 år eller längre. Något som lockar många investerare då antalet som väljer att anlägga parker och dess intressenter stadigt växer. Sett till Sverige har solcellsparker enbart funnits i vårt avlånga land under ca. 10 år, vilket gör det till ett relativt nytt fenomen.  

Den största – HSB Södermanland Solcellspark i Strängnäs – har en kapacitet på 14 MW (megaWatt). För att vara i Sverige, är detta stort – även om vi har en bit att gå för att nå upp till de 580 MW som flödar ut från Marockos enorma Noor Solar Complex.  

Facebook
Twitter
LinkedIn