Sök
Stäng denna sökruta.

Hur du upptäcker ett investeringsbedrägeri

investment

Investeringsbedrägerierna växer tyvärr i antal för varje år som går. Anledningen till detta är att fler människor är online, men även att de cyberkriminella har upptäckt att de kan tjäna stora pengar på detta.

Av den anledningen är det väldigt viktigt att du känner till vad ett investeringsbedrägeri är för något, men även hur du upptäcker dem. På så sätt kan du skydda dig på bästa möjliga sätt.

5 saker att hålla utkik efter för att upptäcka ett investeringsbedrägeri

Nedan är viktiga punkter:

De använder kändisar som ansiktet utåt

Många investeringsbedrägerier använder kändisar som ansikte utåt, självklart utan deras tillåtelse. På så sätt får de möjlighet att snabbt locka många ovetandes människor som de kan lura, något som tyvärr ganska ofta fungerar.

Om du ser en kändis som ansikte utåt för denna typ av aktivitet bör du därmed vara väldigt tveksam.

De lockar med rosor och gröna skogar

De flesta investeringsbedrägerier lockar med höga avkastningar med låg risk, vilket självklart bara är ett luftslott. Om det verkar för bra för att vara sant är så ofta fallet, inte minst inom investeringsbranschen.

Ställ dig frågan: “Är detta för bra för att vara sant”? I sådana fall bör du vända på klacken omedelbart.

De kontaktar dig direkt

Om du får ett telefonsamtal, SMS, mail eller liknande där de försöker värva dig till att investera pengar är sannolikheten hög för att det är ett bedrägeri. Riktiga investeringsföretag behöver inte hålla på med detta, kunderna kommer istället direkt till dem.

Lägg på eller svara inte överhuvudtaget när detta händer. Dessa människor är ofta väldigt skickliga när det gäller social ingenjörskonst, och kan få dig att gå med på saker som du egentligen inte vill.

De vill att det ska gå snabbt

Ett viktigt varningstecken är att de vill att det ska gå snabbt. Anledningen till detta är att de inte vill att du ska hinna tänka, vilket gör att risken ökar för att du tar ett dåligt beslut. Om de exempelvis säger att du endast har 24 timmar på dig att bestämma dig, eller att ett hett erbjudande går ut om du inte skyndar dig, är sannolikheten hög för att det är någon form av bedrägeri.

De använder sig ofta av kryptovalutor

Nuförtiden använder många cyberkriminella kryptovalutor för dessa bedrägerier. Anledningen till detta är att de vet att gemene man inte har någon större kunskap inom kryptovärlden, samt att det är svårare för myndigheter att spåra dessa typer av bedrägerier.

Vad du kan göra för att skydda dig

Nedan är viktiga exempel:

Använd en VPN

Att använda en VPN ger dig ett bra skydd mot dessa typer av bedrägerier, men även mot andra hot som existerar online. Här krypteras all trafik mellan din enhet och omvärlden, vilket gör att du även blir anonym när du surfar på internet – din IP-adress det vill säga.

En VPN Sverige ger dig därmed ett ypperligt skydd, och vissa tjänster erbjuder till och med ytterligare funktioner som gör att du kan kringgå vissa geografiska restriktioner, med mera.

Känn till alla vanliga varningstecken

En av de viktigaste punkterna är självklart att du ska känna till de varningstecken som existerar. Om du känner till dessa har du ett bra och grundläggande skydd online, men det skadar absolut inte att fördjupa sig en aning. Ju fler hot du känner till, desto bättre skydd har du. Du bör även känna till vad du ska göra för att undvika dem, men även vilka steg som bör tas om du väl råkar ut för ett investeringsbedrägeri.

Utbilda dig på regelbunden basis

Branschen utvecklas hela tiden. Dessa bedrägerier tar nya former för varje år som går, vilket gör att du ständigt måste hålla dig uppdaterad för att inte hamna bakom. Ha som rutin att du uppdaterar dig med de nya tillvägagångssätten och metoderna åtminstone en gång varje halvår, men gärna oftare. Sannolikheten är hög för att du även kommer tycka att det är ganska kul att lära dig dessa saker, vilket gör att du slår två flugor med en smäll.

Facebook
Twitter
LinkedIn