Ha en plan för utdelningarna

Många av alla oss som strävar efter ekonomiskt oberoende har sedan länge insett att utdelningsaktier är ett av de bästa sätten att skapa en pengamaskin. Varje investerad krona kommer att jobba för dig, så länge aktien du köpt förblir välskött.

Men vad många inte tänker på är att de behöver ha en plan för pengarna som ramlar in via utdelningarna. Ett vanligt råd är att återinvestera, vilket är helt rätt. Då får du ränta-på-ränta effekten som gör att det går snabbare och snabbare att få mer pengar – som i sig skapar ännu fler kronor som skapar fler kronor som…

Problemet är bara att många vet inte vad de ska återinvestera pengarna i. Nya aktier – eller någonting annat? I den här artikeln kommer vi inte reda ut alternativen till aktier, så låt oss hålla oss till att återinvestera i nya aktier. Men vilken aktie? Samma som delade ut? Det kan vara ett alternativ, men tänk på att den kommer att gå ner direkt efter utdelningen och då får du inte samma värde för kronorna du investerar. Däremot är chansen stor att den kommer att återhämta sig inom rimlig tid och ofta innan det är dags för nästa utdelning.

Då kommer du dock inte att ha lika stor nytta av de där kronorna, för då får de sitta och vänta. Varför inte sätta dem i arbete?

Min plan, som jag gärna delar med mig av, har hela tiden varit att rullande återinvestera utdelningarna. Jag har redan på förhand bestämt mig för och analyserat vilken utdelningsaktie som ska köpas för utdelningen. Ofta, men inte alltid, är det någon av de aktier som står näst på tur i kalendern.

Det har dessutom blivit allt vanligare att aktier delar ut allt oftare, och Sverige har nyligen fått sin första månadsutdelare. Jag låter dock inte pengarna rulla per automatik tillbaka i samma aktie, även om den skulle dela ut flera gånger per år eller rentav varje månad. Istället viktar jag hur mycket pengar jag fått i utdelning mot värde på aktien jag vill köpa och hur mycket som delas ut. Lågutdelande aktier går med andra ord ofta bort. De får sitta kvar och dela ut till dess att utdelningarna växer – eller försvinner helt. För det mesta har jag i ett sådant läge redan skördat värdet på den aktien.

Oavsett hur du tänker göra så se till att ha en plan i förväg – och håll dig till den. Du kommer att upptäcka att det ger mer värde. Men kom ihåg att det är alltid du själv som är ansvarig för dina beslut och således måste du också sätta sig in ordentligt i dina köp. 

Innehåll på sidan

Dela:
vad betyder allokerad
Ekonomi
Vad betyder allokerad?

Vad betyder allokerad? Utforska hur resurser fördelas inom ekonomi och investeringar.

vad är cykliska aktier
Aktier
Vad är cykliska aktier?

Cykliska aktier: Vad de är, hur de fungerar och deras roll i ekonomiska cykler