Sök
Stäng denna sökruta.

Gör bilköpet till en investering – ta hjälp av Bilregistret

bilköp

Aktier, fonder och fastigheter. Det finns många sätt att investera sina pengar. Det sägs att dock att det aldrig är en bra investering att köpa en bil – att värdet går ner för varje år. Så är ofta fallet, men påståendet är också att betrakta som en sanning med modifikation. Genom att sitta på rätt kunskaper inför ett bilköp finns möjlighet att göra en bra affär där värdet har vuxit när det blivit dags för vidareförsäljning.

Vad är Bilregistret?

Bilregistret är det allmänt vedertagna namnet på det register där man kan söka efter uppgifter om alla svenskregistrerade fordon, såväl personbilar och motorcyklar som lastbilar och släpvagnar. I dag finns många olika aktörer som erbjuder denna tjänst, men i stort sett samtliga baseras på data från Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Då fordonsuppgifter är offentliga finns mängder av information att hämta i registret. Här ingår allt från tekniska uppgifter till uppgifter om skatt och avgifter samt besiktning. Att använda denna tjänst kan därav vara en stor fördel i det fall du ska köpa en bil, då du får reda på viktig information som kan avslöja huruvida köpet är en bra investering eller inte.

Kontrollera att fordonsuppgifterna stämmer

Om man ska köpa en bil av en återförsäljare får man ofta all nödvändig information om fordonet av säljaren. Om man vill vara på den säkra sidan kan man dock söka i Bilregistret, för att säkerställa att alla uppgifter stämmer.

Ska du köpa en begagnad bil av en privatperson ökar vikten av att slå upp fordonet i registret. Detta dels då säljaren kanske inte uppgett all information i sin annons, dels då det minskar risken för att du blir lurad av felaktig information.

Vill du köpa en bil som en investering är det särskilt viktigt att se över fordonets skick samt de tekniska specifikationerna. På så sätt ser du klart och tydligt huruvida bilen har potential att öka i värde eller inte.

Så söker du i registret

Det går att nå Bilregistret på flertalet sätt. Som tidigare nämnt finns många tjänster för att hitta fordonsuppgifter. Därtill erbjuder Transportstyrelsen även SMS-tjänster gällande fordonets besiktningsuppgifter och vem som äger det. Det de alla har gemensamt är att du endast behöver uppge fordonets registreringsnummer för att få ta del av uppgifterna.

Vilka bilar ökar i värde?

Som vi tidigare nämnt ses bilar sällan som en särskilt lönsam investering. De flesta bilar av nyare modell, från sent 1900-tal eller 2000-tal, går ner i värde allt eftersom åren går. Om det är en sådan bil du står i begrepp att köpa kan du trots allt använda Bilregistret för att kontrollera dess status, och på så sätt se till att värdeminskningen blir så liten som möjligt.

Med det sagt är det trots allt marknaden som styr bilens värde, och marknaden går som bekant upp och ner. Under senare år har vi kunnat se en rusning efter begagnade bilar. Detta bland annat med anledning av coronapandemin, som fick fler att vilja undvika kollektivtrafiken, och komponentbrist. Därav har många kunnat sälja sina fordon till ett högt pris.

Det finns dessutom möjlighet att efterfrågan på begagnade bilar kommer att gå upp även i framtiden. Inte minst då EU vill förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från och med år 2035.

Klassiska bilar som ökar i värde

Om du ska köpa en bil i rent investeringssyfte är det mest säkra kortet ofta att blicka åt de äldre, klassiska modellerna. Exempelvis kan det handla om en Ferrari eller Pontiac från 60-talet, eller en Land Rover eller Mazda från 80-talet. Oavsett vilken modell du bestämmer dig för bör du kontrollera dess status i registret innan du slår till.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Billigaste aktierna Avanza
Hur du upptäcker ett investeringsbedrägeriNästa