Sök
Stäng denna sökruta.

GameStop aktie: Vad hände egentligen och är det värt att investera idag?

Undrar du vad allt snack handlar om angående Gamestop-aktien? Varför den har varit på allas läppar de senaste åren och om den idag är värd att investera i? Då har du kommit till rätt ställe!

I det här blogginlägget fördjupar vi oss i historien kring den omtalade Gamestop aktie som sköt i höjden år 2021. Här får du veta vad som hände och tips på om det fortfarande är värt att köpa GME aktie eller inte.

Vad är GameStop?

Först och främst – vad är bolaget GameStop för några? Bolaget är en amerikansk detaljhandelskedja som specialiserar sig på försäljning av dator- och TV-spel, konsoler, tillbehör och samlarobjekt. Företaget grundades 1984 och har sedan dess vuxit till att bli en av de största återförsäljarna inom spelindustrin.

GameStop har butiker över hela världen, men majoriteten av dess verksamhet finns i USA. De erbjuder både nya och begagnade spelprodukter och har även en onlinebutik där kunder kan köpa produkter och ladda ner digitala spel.

De senaste åren har dock företaget kämpat med att anpassa sig till förändringarna i spelindustrin, eftersom allt fler konsumenter väljer att köpa spel digitalt istället för fysiska kopior. Detta har lett till minskade försäljningssiffror och stängning av butiker. Trots dessa utmaningar har GameStop fortsatt att försöka diversifiera sitt erbjudande och förbättra sin online-närvaro för att möta konsumenternas förändrade beteenden och förväntningar.

Rusningen efter GameStop aktie

I början av 2021 hände något som skulle gå till historieböckerna på aktiemarknaden och inom gamingbranschen. Aktien började plötsligt att stiga i värde efter att ha legat på bottennivåer. För många människor kom denna plötsliga rusning som en chock.

Blankning av Gamestop aktien

Men varför hände det? Vissa investerare såg en möjlighet att utnyttja Gamestops svaghet genom att satsa emot dem med så kallad blankning av aktier. Blankning innebär att man kan tjäna pengar på en aktiekurs som sjunker, i motsats till vanlig aktiehandel där man vill att aktiekursen ska stiga.

Investerarna gör det genom att låna aktier som de själva inte äger och tar upp en blankningsposition. De lånade aktierna säljs med målet att köpa tillbaka dem till ett lägre pris i framtiden. För att gå med vinst behövde alltså GME aktie fortsätta att sjunka. Men detta blev alltså plötsligt inte fallet.

Hur mycket steg Gamestop aktien?

Kursen har haft en rörig historik med både kraftiga stigningar och minskningar. Här följer en kort sammanfattning av några av de viktigaste datumen i GME-historiken:

   

   • Första veckan i januari 2021 kostade en Gamestop aktie cirka 4 USD.

   • Den 29 januari 2021 kostade samma aktie 82 USD. En ökning med över 1000%.

   • Den 22 februari 2021 hade aktiens värde störtdykt till cirka 11 USD.

   • Efter detta återhämtade den sig på nytt, men har sedan dess varit svajig och aldrig nått upp till toppnivån igen.

  WallStreetBets på Reddit köpte GME aktie

  Vad som hände är att privatpersoner, varav många var aktiva på plattformen Reddit i forumet som kallas ”WallStreetBets”, började köpa Gamestop aktier. Det var delvis för att visa de stora ”hajarna” på börsen att även småsparare har makt, men många såg det också som en kul grej att satsa på ett företag som haft bottensiffror.

  Hela händelseförloppet visar hur kraftfullt sociala medier kan vara. Aktien rusade gång på gång under början av 2021 – men störtdök också emellanåt på grund av rykten, nyheter och annat som påverkar börsen. Vissa människor tjänade tusentals, ibland miljontals, kronor på det som hände. Andra förlorade lika stora summor pengar, eller såg sina investeringar rusa uppåt för att sedan störtdyka innan de hann sälja aktierna och ta del av vinsten.

  Är det en smart investering i dag och bästa sättet att handla med Gamestop-aktien?

  Med all uppmärksamhet som Gamestop-aktien har fått i media och på sociala medier, är det lätt att bli lockad att hoppa på trenden och investera i den. Men är det verkligen en smart investering i dag? Nja, på sätt och vis har stormen blåst över och chansen att vi får se en sådan enorm ökning som hände 2021 hända igen är låg.

  Med det sagt så är aktiemarknaden oförutsägbar. Det kan komma nyheter som gör att GME aktie börjar att öka markant i värde igen. Om du är intresserad av att diversifiera din aktieportfölj med amerikanskt innehav och inom gamingbranschen kan Gamestop vara ett intressant alternativ. Avanza och Nordnet är exempel på populära nätmäklare att handla hos. Även internationella aktörer så. som eToro är pålitliga plattformar för att trada inom gamingbranschen.

   

  • Över 30 miljoner användare
  • Över 3000 tillgångar
  • Gratis investeringsutbildning
  • Stort utbud av research- och analysverktyg

  eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital är i riskzonen.

  Rätt kunskap, en bra investeringsstrategi och tålamod är som vanligt nycklarna till framgångsrika investeringar. Läs på om bolaget och marknaden innan du bestämmer dig för att investera i denna GME aktie.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn