Sök
Stäng denna sökruta.

Det viktigaste att tänka på när du ska börja köpa aktier

Aktier

Historiskt sett har det nästan alltid varit gynnsamt att investera i aktier långsiktigt. Några av de rikaste människorna på planeten har fått sina förmögenheter genom smarta köp och försäljningar på aktiemarknaden. Med internetbanker har det blivit enklare för vem som helst att spara i aktier. Men hur köper man aktier som småsparare?

Processen att köpa aktier kan sammanfattas i tre enkla steg:

  1. Öppna ett konto hos en nätmäklare
  2. Läs på om de olika börsbolagen
  3. Välj bolag och gör dina placeringar

Det kan se förrädiskt lätt ut, och när man ser andra tjäna hundratusentals kronor på ett par månader kan det klia i fingrarna att själv komma igång. Det finns dock några saker du bör tänka på och ta ställning till innan du börjar investera.

Välj rätt konto för aktiehandel

Du kan välja mellan olika kontotyper när du handlar med aktier. Vanligast är kanske ett investeringssparkonto, ett så kallat ISK. Men det är också många som väljer aktiesparkonto. Ett aktiesparkonto kan du öppna i de flesta bankerna, men vanligtvis är det mest förmånligt att öppna hos en nätmäklare som är inriktad på aktieköp. Oavsett vilken plattform du väljer skiljer sig ett aktiekonto från ett investeringssparkonto i flera avseenden. Jämför olika villkor för att komma fram till vilken som passar bäst för dig.

Den främsta skillnaden är att du inte betalar någon schablonskatt för ett aktiekonto, vilket är fallet för ISK. Istället flyttar du fram beskattningen till en senare tidpunkt, när du tar ut pengarna från kontot. Det innebär att du kan få en större beskattning på en gång när du väl vill ta ut dina pengar. Beskattningen är omkring 30 procent på vinst och utdelning om avkastningen är under 30 000 euro.

Avkastning och risk hänger ihop

Det första du bör tänka på är att avkastning och risk hänger ihop. Det innebär att en aktie med högre avkastning också är förknippad med större risk. Om du vill investera i högriskaktier kan du plötsligt förlora mycket pengar. Då ska du inte sälja dina aktier i panik, utan lugnt vänta tills de stiger i värde igen.

Genom att göra dina aktieköp med jämna mellanrum minskar du risken att förlora mycket värde på en gång. Du köper då vid både hög och låg aktiekurs, vilket ger dig en medelkurs. Generellt är det ett klokt tillvägagångssätt om du planerar att spara i aktier under lång tid.

Ett annat sätt att minska risken på dina aktieinnehav är att sprida ut placeringarna i olika branscher och i olika länder. Om du till exempel har placerat alla dina pengar i läkemedelsbolag i Europa och det plötsligt börjar gå dåligt för dessa förlorar alla dina aktier värde. De här grundläggande tipsen kan sammanfattas i tre punkter:

  • Ha alltid minst fem bolag i portföljen
  • Köp aktier vid olika tidpunkter
  • Gör regelbundna aktieköp

Tänk långsiktigt när du investerar i aktier

När du ska köpa aktier i ett bolag vinner du mycket på att granska bolagen som du planerar att investera i. Ställ dig själv frågor som:

  • Hur ser deras nyckeltal och avkastning ut?
  • Har de bra produkter som kommer att vara efterfrågade över tid?
  • Har de en pålitlig affärsmodell?

Allt detta är faktorer som påverkar bolagens trovärdighet på aktiemarknaden och vilken avkastning dina aktier kan generera över tid. Tänk på att du vill att aktierna ska ge avkastning över lång tid. Tech-sektorn är ett exempel på bransch som länge har gått bra men fundera själv över vilken bransch du vill investera i.

Det är dessutom viktigt att investera i en idé och ett bolag som du själv tror på. Kom ihåg att du blir en del av bolaget som du investerar i. Ett tips är därför att bara investera i bolag med värderingar som motsvarar dina egna. Om bolaget inte kan redogöra för sina värderingar är det troligtvis inte heller ett bolag som kommer vara hållbart över tid.

Facebook
Twitter
LinkedIn