Sök
Stäng denna sökruta.

Billigaste aktierna Avanza

Avanza är en av de mest populära aktiemäklarna i Sverige, bland annat då de erbjuder ett stort urval av aktier till låga avgifter. Jämför Avanza med andra aktörer i tabellen nedan.

På en nedåtgående aktiebörs kan det skapas möjligheter att göra vinst, om man lyckas placera sina pengar rätt. Många ekonomiska experter skriver under på att det är på en lågt stående aktiemarknad som de höga förtjänsterna gömmer sig. Historiskt sett rör sig börsmarknaden i vågor, och många förväntar sig en uppgång efter en nedgång. Det är dock viktigt att veta att historisk utveckling inte är någon garanti för framtida utveckling, och att det är möjligt även för billiga aktier att sjunka ännu mer i värde.

Samtidigt kan en billig aktie ha möjlighet att också stiga mycket. Att handla med billiga aktier kan ses som ett sätt att få mer för pengarna, och kan också vara en möjlighet för den som inte har så stora ekonomiska medel att röra sig med att få vara med på aktiemarknadens potentiella utveckling. För den som precis ska börja att handla med aktier kan billiga aktier vara ett sätt att pröva sina vingar på börsen utan att göra alltför stora insatser.

Hur hittar man billiga aktier?

I dag har hela aktiemarknaden flyttat in i helt vanliga privatpersoners mobiltelefoner, med hjälp av smarta appar som till exempel Avanza. När du letar efter billiga aktier i appar som Avanza är det viktigt att du är medveten om vad som räknas som en “billig” aktie. Det är nämligen inte så enkelt att du kan avgöra om en aktie är billig eller inte sett till priset i kronor för att köpa en enskild aktie.

Du som letar efter billiga aktier bör i stället hålla utkik efter vad som kallas P/E-tal, som sätter priset i relation till det du faktiskt betalar för när du köper en aktie – andelen ägarskap i företaget. Två olika aktier som båda kostar 10 kronor kan alltså ge dig större eller mindre andel ägarskap eller del av vinsten i företaget – det vill säga att det du köper för de tio kronorna inte är likvärdigt. Förkortningen P/E står för Price/Earnings, det vill säga pris/vinst.

Billigaste aktierna Avanza

Att avgöra vad som är en billig aktie kan vara komplicerat. För enkelhetens skull håller vi oss till P/E-talet i denna lista på fem aktier som för tillfället kan anses vara billiga:

  • SSAB, tidigare Svenskt Stål AB, är ett av Sveriges mest kända företag och Nordens största tillverkare av handelsstål.
  • Millicom är ett telekommunikationsbolag med säte i Luxemburg, och driver verksamhet under varumärket Tigo.
  • Orrön Energy är ett dotterbolag till Lundin Energi. Orrön Energy är inriktat mot förnyelsebara energikällor som till exempel solenergi.
  • Alleima är ett internationellt verksamt företag inom stålindustrin, med inriktning på stålprodukter för industriell användning.
  • Bilia är en bilkedja med främsta verksamhetsbas i Norden. Bilia arbetar speciellt mot försäljning och service av personbilar och transportbilar.

Det är viktigt att veta att ovanstående information inte är en direkt köprekommendation, utan syftar till att förklara och exemplifiera vad som räknas som en billig aktie. Som aktiespekulant behöver du även ta hänsyn till faktorer som till exempel pris i kronor/aktie och hur mycket utdelning aktien kommer generera.

Facebook
Twitter
LinkedIn