Sök
Stäng denna sökruta.

Apple – köp, sälj eller behåll?

Medan många aktie har återhämtat sig sedan marknaden kraschade i februari/mars förblir andra aktier långt under nivåerna innan nedgången. Apple är en av dessa aktier. Aktier handlas till kursen 276 dollar per aktie, en minskning med cirka 16% från deras höjdpunkt i februari.

Noterbart är emellertid att aktien är betydligt högre än bottennivån på 230 dollar som Apple-aktier kort handlades på i mitten av mars. Frågan är om investerare som satt på sidelinjen missat sin möjlighet att köpa aktier i teknikjätten? Eller är Apple fortfarande attraktivt till det här priset?

Låt mig argumentera för att Apple fortfarande skulle kunna vara en attraktiv aktie att köpa, även om aktie stigit sedan botten i mars.

Dåliga nyheter redan diskonterat i priset

Liksom många företag kommer Apple sannolikt att minska försäljningen i både Q1 och Q2. Redan i februari kommunicerade Apple att de ”retracted its guidance” för perioden med motieringen att de ”saw supply constraints and weakened demand in China”.

Men aktier pris har antagligen redan diskonterat detta. Aktien handlas med 22 gånger vinsten (P/E) idag, från ett P/E på cirka 26 innan i mitten av februari. Om coronavirus-pandemin visar sig vara en tillfällig kan efterfrågan på Apples enheter komma tillbaka och denna nedgång i teknikföretagets aktiekurs kan i efterhand se ut som en bra köpmöjlighet.

Starka katalysatorer

Ser vi bortom de nära utmaningar som Coronavirus presenterar, är en av de främsta orsakerna till uppgång av Apples aktie innan krisen potentialen i de två snabbast växande segmenten: services and wearables, home, och accessories. Dessa två segment har sett en explosiv tillväxt nyligen och det finns en chans att dessa två segment kan faktiskt dra nytta konsumeter behöver stanna hemma.

Apples viktigaste katalysator är dess tjänstesegment, som inkluderar intäkter från företagets egna tjänster, som Apple Music, Apple Care och Apple TV +, samt dess andel av intäkterna från tredje parts appförsäljning och prenumerationer på sin plattform. Tjänsterna står för 18% av omsättningen de senaste 12 månader och är företagets näst största segment. Dessutom verkar har dessa segment högre bruttovinstmarginal än resten verksamhet, vilket gör det möjligt för segmentet att ha en stor effekt på bolaget sista rad, alltså resultatet. Tänk på att under året 2019 hade Apples hårdvarudel en bruttomarginal på 32% medan tjänsternas bruttomarginal var 64% – dubbelt så hög. Vidare växer tjänsteintäkterna snabbt, omsättningstillväxten var 16% från föregående år till 2019.

Ska du köpa Apple-aktien?

Apples stark tillväxt med sina nyaste iPhones, i kombination med företagets snabbväxande services and wearables gör att aktiens relativt låga värdering värdering idag ser tilltalande ut.

Facebook
Twitter
LinkedIn