Sök
Stäng denna sökruta.

Aktietips

Här hittar du allt du behöver veta om aktiehandel och dessutom de bästa aktietipsen just nu.

Jämför aktiemäklare

Att komma igång

Att börja investera i aktier kan vara ett av de smartaste besluten du kan ta. Några av världens rikaste människor har fått sin förmögenhet genom långsiktiga och sluga aktieinvesteringar.

Men om det här med att investera pengar på börsen är något som är nytt för dig kan det vara svårt att veta hur man ska börja. Vilka aktier eller fonder du borde köpa, vilken bank, risknivå och så vidare. Se till att du samlar på dig tillräckligt med börskunskap innan du investerar. Nedanför har vi tagit fram konkreta aktietips till dig som kommer hjälpa dig att komma igång med ditt sparande.

Val av bank

Vilken bank är bäst för att börja investera i aktier? Oavsett om du är kund hos någon av traditionella bankerna, eller en av nätbankerna kan du investera i både aktier och fonder via den banken. Dock skiljer sig avgiften i courtage, alltså den kostnad som tillkommer varje gång du gör en aktiehandel, ganska mycket mellan nätbanker och de traditionella bankerna.

Vi som driver Börssmart använder banken Avanza. Banken har både en användarvänlig tjänst och förmånliga avgifter för att handla aktier och fonder. Om du regelbundet ska handla aktier eller fonder är Avanza ett bra alternativ för dig.

Aktietips

När du valt bank för dina aktieinvesteringar blir nästa steg att välja vilka aktier eller fonder du ska investera i. Om du valt att starta ett konto via Avanza kan du ta del av deras indexfond Avanza Zero som är gratis för alla deras kunder. Ett mycket bra alternativ för erfarna såväl nybörjare på börsen.

Om du vill investera i aktier, snarare än fonder, finns det några saker du först borde överväga. Vårt tips är att du undviker att köpa aktier i bolag som inte har några intäkter, dessa bolag kallas för ”förhoppningsbolag”. Aktieägarna i dessa bolag har investerat med förhoppning om framtida intäkter, snarare än hur bolaget presterar idag. För att minska risken att förlora pengar råder vi dig att investera i bolag som har intäkter idag. Vill du köpa fonder till rabatt kan du göra det hos Savr 

att köpa aktier i ett investmentbolag är ofta ett bra alternativt för både nya och erfarna investerare på börsen. Dessa bolag har starka kassaflöden och utspridda risker. Investmentbolagen Investor, Lundberg, Latour, Industrivärden har tillsammans flera hundra tusen aktieägare. Dessa aktier har avkastat bra på lång sikt för många svenska aktiesparare.

Månadsspara

Man brukar säga att consistency is key och det stämmer när det kommer till investeringar och börsen. Det viktiga är inte hur mycket du lyckas spara en månad, utan snarare hur konsekvents du lyckas vara med ditt sparade.

En tips är att månadsspara via ett autogiro, precis som med en vanlig räkning. Se till betala dig själv före du skickar iväg dina hårt förtjänade pengar till någon annan.

Utländska aktier

Att äga aktie från andra länder kan vara bra utifrån ett riskperspektivet. Om exempelvis ekonomin och svenska företag presterar sämre jämfört omvärlden är det bra att äga utländska aktier eller fonder för att minimera den risken.

Tänk dock på källskatten. Om du får utdelning från bolag som har sitt säte i annat land än Sverige så drar ursprungslandet en skatt (utländsk källskatt).

Den utländska källskatten är ofta 15% av utdelningsbeloppet, men kan variera från land till land. Källskatten redovisas i din transaktionshistorik i samband med att utdelningen bokas in på ditt konto.

Hur sker avräkning på ISK?

På ISK sköter Skatteverket avräkningen av utländsk källskatt. Om du är berättigad avräkning så sker den året efter du erlagt källskatten då utländsk källskatt som betalats under 2021 kommer med per automatik i deklarationen för 2020, som man deklarerar för år 2022.