Sök
Stäng denna sökruta.

Aktier under Coronatider

Det är många som just nu ställer sig frågan hur man ska agera med sina aktier under pågående coronavirus. Alla världens börser har haft kraftiga nedgångar de senaste veckorna och tusentals miljarder har försvunnit i börsvärde. Krasst sett kan man säga att ingen riktigt vet hur länge utbrottet kan komma att pågå. Här nedan försöker vi reda ut lite hur man kan tänka kring sina aktier i dessa tider.

Ska jag sälja mina aktier?

När man investerar i aktier ska man alltid göra det med pengar som man har råd att förlora. Dock så kan det vara svårt att följa detta råd och det är troligtvis många som önskar att man hade följt rådet innan viruset bröt ut. Om man är i behov av sina pengar inom en snar framtid kan det vara dags att sälja sina aktier. Börsen kan gå upp, men den kan också fortsätta att gå ner. Tänk efter med sunt förnuft och förbered er på ännu större nedgångar om ni väljer att inte sälja.

Ska jag köpa mer aktier?

Världens börser kommer så småningom att vända upp, även om det är svårt att säga när. Det är ofta svårt att veta när botten är nådd och även om det finns väldigt billiga bolag på börsen just nu så kan tyvärr trenden fortsätta neråt.

Om du vill investera dina pengar på börsen men är osäker på vilken aktie som kommer klara av den pågående krisen bäst – eller sämst – kan en billig indexfond vara ett mycket bra alternativ. Nätbanken Avanza har en indexfond som heter Avanza Zero. Fonden följer indexet SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, vilket ger en bra riskspridning. Fonden är också gratis, alltså förvaltningsavgiften är 0 SEK.

Hög avkasting oavsett hur börsen går

I oroliga börsstider kan det vara bra att inte bara investera ditt kapital på börsen. Plattformar som Tessin och Brocc delar ut ett stabilt kassaflöde med utbetalningar varje månad oavsett hur börsen går. Direktavkastningen kan uppgå till 10% årligen vilket är betydligt bättre än börsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn