Lån utan UC gör det bland annat möjligt att ansöka om lån trots betalningsanmärkningar och utan att påverka sin kreditvärdighet negativt. Allt fler väljer att låna utan kreditupplysning från UC, men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att få ett så bra lån som möjligt. I den här artikeln får du fem tips.
Vad innebär det att låna utan UC-förfrågan?
Att ansöka om att låna utan UC-förfrågan innebär att ett annat företag än UC sköter den obligatoriska kreditprövningen. UC, tidigare kallat Upplysningscentralen, kontrollerar till exempel:
- Din inkomst
- Dina nuvarande skulder och krediter
- Eventuella betalningsanmärkningar
Alla kreditupplysningar hos UC på dig sparas i 12 månader. Långivare kan se alla dessa – och har du flera kan det påverka dina möjligheter till att få låna pengar negativt. Detta eftersom det kan innebära att du har många lån och krediter, vilket sänker din kreditvärdighet.
När det gäller lån utan UC så sker samma process för kreditprövning, men av ett annat företag. Den stora skillnaden blir att långivaren inte kan se dina tidigare kreditupplysningar om de görs av andra företag än UC, eftersom dessa kreditupplysningsföretag inte delar med sig av din upplysning till UC. På så sätt får du bättre kreditvärdighet och större chans att få lån.
Tips för ett bättre lån
Utbudet av lån utan UC är idag stort. Innan du skickar iväg en ansökan finns det några saker som är viktiga att tänka på, för att ditt lån ska bli så bra som möjligt.
1. Använd en jämförelsesajt för att hitta lägsta räntan
Istället för att leta runt på egen hand och försöka jämföra alla alternativ separat, kan du med fördel kolla på en jämförelsesajt. Där hittar du flera långivare samlade på ett ställe, till exempel i en överskådlig lista sorterad efter lägsta räntan. Tänk på att titta på den effektiva räntan för ett lån, där alla avgifter är inkluderade. Då vet du på förhand vad månadskostnaden kommer att bli.
2. Se över din ekonomi först
Vissa lån har väldigt hög ränta, vilket snabbt kan bli dyrt. Innan du ansöker om att låna pengar, särskilt när det gäller snabblån som har höga räntor, bör du kolla på andra alternativ. Kan du dra ner på utgifter i vardagen, sälja något du inte använder eller skaffa ett extrajobb? Om du verkligen bestämt dig för att ta ett lån, se över din budget så att du har råd att betala tillbaka det i tid, inklusive ränta och avgifter.
3. Ha en medlåntagare
Genom att ansöka tillsammans med en familjemedlem eller sambo, som har fast inkomst och bra kreditvärdighet, ökar dina chanser att få bättre ränta. Detta eftersom långivaren anser sig ta en lägre risk. Att dela lånet med en närstående blir också en extra trygghet för dig.
4. Betala av så fort som möjligt
Du sänker din totalkostnad om du ser till att välja så kort amorteringstid som möjligt. Att betala tillbaka lånet snabbt gör att du betalar mindre i ränta och avgifter totalt sett, men det kräver också att du har ekonomi till att betala mer per månad. Extra inbetalningar är alltid en bra idé om räntan är hög, för att så fort som möjligt kunna lösa lånet.
5. Samla dina befintliga lån
Slutligen kan du få bättre villkor och lägre ränta om du samlar eventuella nuvarande skulder i ett samlingslån. Ett större privatlån hos en enda långivare gör att denne långivare mer sannolikt kommer ge dig bättre ränta.