Fondo.se – Ett billigt fondsparade utan mellanhänder

Ingenstans i världen är fonder en så populär sparform som i Sverige, här spara åtta av tio svenskar i fonder. Fondo är en ny handelsplattform där fonder handlas till inköpspris. I praktiken betyder det att exempelvis den populära fonden TIN Ny Teknik erbjuds till en avgift på 0.95% – istället för 1.55% som nätbankerna Avanza och Nordnet tar för precis samma fond.

Vi har pratat med grundarna Daniel och Olof för att bättre förstå bakgrunden till verksamheten, fördelar plattformen och vad vi kan förvänta oss i framtiden!

Daniel och Olof, berätta gärna om er själva

Daniel: Jag är formgivare och reklamare i grunden men tog en avstickare under mina universitetsstudier och skolade om mig inom finans. Innan Fondo så arbetade jag i lite över tio år som aktiehandlare samt produktutvecklare på en svensk storbank.

Olof: Jag lärde känna Daniel efter mina studier och när vi arbetade tillsammans som aktiehandlare på samma bank men jag gick senare över till att bli managementkonsult med inriktning på finansiella regelverk. 

Berätta kort om Fondo för läsare som ännu inte känner till er: 

Fondo är en sparapp vars mission är att dels erbjuda billigare sparande i form av provisionsfritt fondsparande men även att göra just fondsparande mer tillgängligt och enkelt för en ny generation av investerare.

Hur skiljer sig Fondo från andra investerings-plattformar?

En stor skillnad mellan oss och de så kallade nätmäklarna eller storbankerna är priset samt transparansen. Vi erbjuder ett provisionsfritt fondsparande, det vill säga att vi returnerar de kickbacks som annars är inbakade i fondavgifter tillbaka till våra kunder. Det innebär många gånger att vi kan erbjuda samma fonder du redan sparar i men istället upp till halva den ordinarie avgiften. 

Detta är ofantliga summor som svenska sparare betalar i provisioner varje år. En försiktig beräkning uppskattar att svenskarna betalar någonstans runt 20 miljarder, per år, till bankerna och sparplattformarna. Och det är just det, dessa avgifter är inte en engångssumma likt moms eller courtage utan du betalar dessa provisioner löpande som en procentuell del av ditt sparkapital. 

Vi tycker detta är vansinnigt eftersom vad du huvudsakligen betalar för är förvaret och tillgången mot fonderna. Tjänster vi anser är total basvara och varför vi erbjuder detta helt kostnadsfritt utan någon plattformsavgift eller liknande.

Vi kommer istället att lansera värdehöjande tjänster till våra kunder. Dessa tjänster kommer vara helt frivilliga att använda. Istället för att ta betalt i procent på kapitalet kommer vi ha fasta priser i kronor som till skillnad från procentuella inte växer bara för att ditt sparande gör det. 

Utöver olikheterna finns även likheter med bankerna och nätmäklarna. Du har till exempel precis samma skyddsnät och garantier då vi täcks av investerarskyddet samt insättningsgarantin och vi är ett värdepappersbolag som står under direkt tillsyn av Finansinspektionen. 

Vad skulle du säga är Fondos största fokus nu de närmsta året?

Just nu handlar det mycket om att vidareutveckla både vårt kunderbjudande via appen men även vårt B2B erbjudande mot partners. Vi har en ganska intressant affärsmodell då vi valt att gå en egen väg när det kommer till teknisk infrastruktur.

Vi valde väldigt tidigt i vår resa för att kunna bygga en långsiktig och hållbar modell så måste vi se till att klippa så många mellanhänder vi bara kan. För vår del innebar det att förutom att bedriva verksamheten under eget tillstånd även ta fram en helt egen teknisk infrastruktur för handel och depåhållning. 

Fondos plattform är byggd helt i molnet med den absolut senaste tekniken och detta öppnar upp för intressanta samarbeten med andra spartjänster. Det betyder att Fondo-kunder i framtiden kommer att kunna välja bland ett urval av tilläggstjänster som inte nödvändigtvis är framtagna av Fondo. Vi har valt att kalla detta koncept för Open Savings.

Varför tror ni svenskar älskar att spara i fonder?

Vi har dels en historia i Sverige där fonder länge varit en politisk prioritering för att få fler att se över sitt eget sparande med initiativ som exempelvis Allemansfonderna eller Premiepensionen. Alla som arbetar och har en inkomst fondsparar på något sätt, många gånger kanske utan vetenskap, men vi introduceras till fonder från många vinklar.

Det är också en relativt enkel sparform att sätta sig in i samt att det redan finns en inbyggd riskspridning i att exponera sig mot fonder snarare än att försöka ge sig på stockpicking. Med relativt små medel, hundralappar, kan du få exponering mot hela index eller industrier.

Hur ser framtidsambitionerna ut för Fondo och vart är ni om 5 år?

Vi tror och hoppas att vara det självklara valet för svenskens fondsparande. Vi jobbar outröttligt på att ta ombord nya fonder och fondbolag så att vi kan vara det bredaste och mest prisvärda fondtorget i Sverige.

Vi ser även att utvecklingen inom fintech och sparade fortsätter med många nya och innovativa tjänster som kommer lanseras de närmsta åren. Här ser vi en självklar plats för Fondo i och med våra ambitioner inom Open Savings att möjliggöra infrastrukturen för nästa generations sparlösningar där du som sparare kan testa nya tjänster från olika leverantörer men känna dig trygg i att ditt förvar och dina sparkonton finns hos Fondo.

Vi säger stort tack till både Daniel och Olof. Appen går att hitta på exempelvis AppStore här.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *