Vad är ett SPAC-bolag och hur fungerat det? ​

pexels-energepiccom-159888

Vad är ett SPAC-bolag och hur fungerat det?

SPAC-bolag har länge varit en av dem starkaste trenderna i USA och har även börjat bli mer vanligt förekommande på Stockholms börsen, men vad är egentligen ett SPAC-bolag?

Det första SPAC-bolaget (Special Purpose Acquisition Companies) grundades 1993 av David Nussbaum och är ett så kallat skalbolag som börsnoteras med syftet att förvärva ett annat onoterat bolag som snabbt vill till börsen. Med andra ord har SPAC-bolaget inga egna driftstillgångar utan i stället tar in pengar med löftet om att på en bestämd tidsplan hitta ett annat företag att förvärva/ slå ihop med. SPAC-bolaget får inte i förväg känna till/ ha kontaktat bolaget dem tänker förvärva/ slås ihop med.

Om ni vill veta mer om själva SPAC processen, kolla in denna video: 

Vad är fördelarna med att bli förvärvad av ett SPAC-bolag?

  • Försäljningspriset av onoterat bolag brukar säljas till minst en 20% premium jämfört med en typisk private Equity -affär.               
  • Förvärvet innebär en betydligt snabbare börsintroduktion jämför med en vanlig IPO process. En vanlig IPO process kan ta år och är väldigt kostsam medans en SPAC-deal kan ta 2-3 månader till en bråkdel av kostnaden.
  • Vanligtvis brukar ägaren av företaget som blir uppköpt av SPAC-bolaget kunna bevara mer kontroll jämfört med en vanlig private equity deal

Vad finns det för olika SPAC investeringsmöjligheter?

Det finns egentligen tre olika investeringsmöjligheter för dig som investerare att delta i en SPAC: 

  1. Antingen kan du var en del av ”sponsorgruppen”. Normalt brukar ett SPAC-bolag börja med att ”sponsras”/ ta in pengar från investerare som ofta har en mediterande bakgrund från att förvärva eller driva bolag. Värt att noter är att sponsorerna är dem som tar störst risk eftersom alla investerare har rätt att ta tillbaka sina pengar efter att affären har offentliggjorts. Dock är uppsidan betydligt högre för sponsorn då dem flest SPAC-bolag brukar generera minst 6x return.
  2. Ett annats investeringsalternativ är att vara med på SPAC-bolagets börsnotering. Att investera direkt i ett SPAC-bolags IPO är ett utmärkt sätt för privatinvesterare att få vara med på ett SPAC-bolags resa. SPAC-bolag börjar bli mer och mer populärt och i augusti 2020 gick SPAC-IPOs om traditionella IPOs på New York börsen.
  3. Vara med i en ”PIPE” (detta är dock en möjlighet för industriella investerare t.ex. hedgefonder) – Efter att SPAC-bolaget har identifierat sitt företag dem vill förvärva, samlar de flesta SPAC -sponsorer in pengar genom en ”PIPE”, privat investering i offentligt eget kapital, för att tillhandahålla försäkring på det kapital som tidigare samlats in i börsnoteringen.

 

Vad ska man tänka på när man investerar i olika SPAC-bolag?

Då ett SPAC-bolag inte har några tillgångar, tjänster, produkter, patentera, historik från tidigare prestationer etc. är det viktigt att du som investerare undersöker vilka som står bakom och ska driva SPAC-bolaget. Med andra ord är det ledningen i bolaget du investerar i snarare en ett bolag.

Vidare är det också viktigt att läsa på om vad målet samt villkoren är för SPAC-bolaget, så du inte köper något du inte tror på. Ett bra första steg är att noggrant läsa IPO prospektet samt kolla upp vad personerna i ledningen har gjort tidigare.

Sist men inte minst, när SPAC-bolaget hittar ett potentiellt bolag att förvärva är det viktigt att du läser på om det bolagetoch ser att du tror på det förvärvet. Man får aldrig glömma bort alternativkostnaden när man investerar i bolag.

Vad finns det för SPAC investeringsmöjlighet på Stockholmsbörsen?

SPAC-bolagen börjar bli mer vanligt förekommande i Sverige och du kan investera i SPAC-bolags IPOer genom till exempel Avanza eller Nordnet. I våras kom första SPAC-bolaget till Stockholmsbörsen genom ACQ Bure, som grundandes på initiativ av Bure Equity AB, men den senaste SPAC-IPOn var av Sven Hagströmers SPAC-bolag Creaspac som även sponsrats av Familjen Person (H&M).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *