Aktivt förvaltade fonder

Lär dig mer om aktivt förvaltade fonder och de bästa tipsen på investeringar

Vad är en aktivt förvaltad fond?

En aktivt förvaltade fonder är en fond där en eller flera förvaltare väljer vad som ska placera i fondens portfölj. Beroende på fondens inriktning väljer förvaltarna att investera fondens kapital därefter, det kan exempelvis vara en aktiefonder, räntefonder eller obligationsfonder.

Fördelen med en aktivt förvaltad fond

Det finns flera fördelar med att investera i en aktivt förvaltad fond. Om investeringar är någon som antingen är nytt för dig, eller att du inte har ett större intresse för investeringar, kan det vara tryggt att låta duktiga professionella investerare hjälpa dig att förvalta ditt kapital.

Det gäller dock att urskilja vilka som är duktiga och kommer skapa värde för dig med de förvaltare som tar ut en hög avgift och snarare förstör värde för dig. precis som att det är viktigt att välja rätt aktie, lika viktigt är det att väljare rätt fond och rätt förvaltare.

Nackdelarna med en aktivt förvaltad fond

Det finns många skräckexempel om hur fondbolag tagit ut hutlösa avgifter för fonder som inte lyckats avkasta bättre än sitt jämförelseindexet. Avgifterna äter upp avkastningen och de som investerade i fonden hade gjort bättre av att investera i en passivt förvaltad indexfond. Om du investerar i en passivt förvaltad fond är det viktigt att studera avgiften och hur väl fonden har avkastat historiskt.

Förslag på aktivt förvaltade fonder

Det finns en hel ljungel av aktivt förvaltade fonder och utbudet tycks bara fortsätta att växa. Vilka fonder du väljer till din pension eller privata sparade kommer ha en stor påverkar på din privatekonomi på lång sikt. I listan hittar du fonder som vi tycker passa bra in i de flesta svenska småsparares portföljer.

Carnegie Sverigefond – En traditionell svensk aktiefond som förvaltas av Simon Blecher. Fonden har en avgift 1.4% årligen och 4 stjärnor av Morningstars.

SEB småbolagsfond – SEBs bästa Sverigefond, jämfört i total avkasting, är SEB Småbolag och förvaltas av Per Trygg. Fondens avgift är 1.5% och har 4 stjärnor av Morningstars.

Odin Sverige C – En något billigare aktivitet förvaltad Sverigefond förvaltad av Vegard Søraunet. Morningstars har gett fonden 3 stjärnor, vilket vi tycker är något låg. Odin Sverige C är ett bra alternativt för den som vill investera i en bra sverigefond.