Kategorier
Aktier Aktieutdelningar

Aktieutdelningar under Coronatider?

Just nu råder en stor ovisshet på marknaden och världens börser. Vi vet fortfarande inte hur länge denna Coronakris kommer att pågå och vilka konsekvenser den kan komma att få. Mycket har redan hänt och börserna har störtdykt, men frågan är om det bara är början eller slutet? För våra kära företag som vi har köpt aktier i för att vi tror på dem och för att vi har sett det som bra investeringar är framtiden oviss. Säljrekommendationer och sänkta riktkurser haglar in och ett par bolag har redan börjat kommunicera att utdelning kan komma att utebli.

Sänkta eller inga utdelningar alls?

Än så länge är det bara en handfull bolag som kommunicerat till aktiemarkanden att de kommer slopa utdelning för år 2020. Några av våra absolut största bolag på Stockholmsbörsen, som SEB och H&M har kommunicerat att den pågående krisen kommer i högsta grad påverkar deras verksamheter. H&M stänger butiker runt om Europa vilket naturligt kommer påverkar resultatet och eventuellt också utdelningen.

I nuvarande läge kan det dessutom vara svårt för banker och företag att motivera sina utdelningar när många företag och privatpersoner kryper på knä rent ekonomiskt. Det kan bli eb moralisk fråga – om det känns rätt att säga upp stora delar av sin personalen och samtidigt lyfter ut en utdelningar till ägarna.

Företag som hittills har slopat eller minskat utdelning efter Coronautbrottet

Det är redan ett par företag som har kommunicerat att det antigen slopar utdelningen helt, eller minskar den förslagna utdelningen. Hittills har följande bolag som är noterade på Stockholmsbörsen ställt in eller minskat utdelningen:

 • Bufab Group – Drar tillbaka hela den förslagna utdelningen
 • Scandic Hotels – Slopar hela den förslagna utdelningen
 • Pandox – slopar hela den förslagna utdelningen
 • SAS – Ingen utdelning
 • Trelleborg – Halverar den förslagna utdelningen per aktie.
 • Actic – Slopar den förslagna utdelningen
 • Rottneros – Drar tillbaka sitt förslag om en extra utdelning på 20 öre per aktie
 • Coor – Drar tillbaka sitt förslag om en extra utdelning på 2,20 per aktie.
 • BE Group – Drar tillbaka sin föreslagna utdelning på 1,75 kronor per aktie.
 • Profilgruppen – Slopar utdelningen.
 • Fenix Outdoor – Slopar utdelningen.
 • Cloetta – Slopar utdelningen.
 • Beijer Alma – Ändrar sitt förslag om utdelning, från 5:10 kronor per aktie till 2:50 kronor per aktie.
 • Thule – Slopar hela utdelningen.

Ska jag köpa mer eller sälja mina utdelningsaktier?

Om du är långsiktigt i ditt sparande och investerande så finns det ingen direkt anledning till att sälja anser vi. Dock får man vara beredd på att börsen och aktier kan fortsätta neråt under en tid, men kommer till slut vända.

Världens börser kommer så småningom att vända upp, även om det är svårt att säga när. Det är ofta svårt att veta när botten är nådd och även om det finns väldigt billiga bolag på börsen just nu så kan tyvärr trenden fortsätta neråt.

Om du vill investera dina pengar på börsen men är osäker på vilken aktie som kommer klara av den pågående krisen bäst – eller sämst – kan en billig indexfond vara ett mycket bra alternativ. Nätbanken Avanza har en indexfond som heter Avanza Zero. Fonden följer indexet SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, vilket ger en bra riskspridning. Fonden är också gratis, alltså förvaltningsavgiften är 0 SEK.

Hög avkasting oavsett hur börsen går

I oroliga börsstider kan det vara bra att inte bara investera ditt kapital på börsen. Plattformar som Tessin och Brocc delar ut ett stabilt kassaflöde med utbetalningar varje månad oavsett hur börsen går. Direktavkastningen kan uppgå till 10% årligen vilket är betydligt bättre än börsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *