Sök
Stäng denna sökruta.

Topp 10 inflytelserika svenska företag på börsen att investera i

Staden

På den svenska börsen dominerar jättar vars namn du säkert känner igen. IKEA, Volvo och H&M är bara tre av många världskända svenska aktiebolag som många investerar i. Men vad är det egentligen som gör de här bolagen så inflytelserika och på vilka sätt gör de skillnad i världen?

Stark ställning på globala marknaden

Att Sverige har förhållandevis många starka börsnoterade bolag gör att du som sparare har gott om valmöjligheter och potential till att få positiv avkastning på dina investerade pengar. Intresset för att köpa aktier i dessa bolag har ökat tack vare deras finansiella stabilitet och goda förväntningar på framtida vinster. Många människor ser investeringar i aktier som en möjlighet att få en bra avkastning på sina pengar på lång sikt.

De stora svenska börsnoterade bolagen gör skillnad både i Sverige och i världen – välkända företag som har en stark närvaro i flera olika länder och branscher, allt från möbelförsäljning och kläder till helt digitala tjänster. Detta gör att de kan vara med och påverka den globala ekonomin. Samtidigt bidrar de till att skapa jobb och möjligheter för människor genom att investera i olika projekt och verksamheter.

Mest inflytelserika svenska företagen på börsen

Är du nyfiken på att veta mer om de topp 10 mest inflytelserika svenska företagen och hur de gör skillnad för människor över hela världen? Kanske har du redan aktier i vissa av bolagen eller fonder där något eller några av företagen ingår i innehavet? Eller vill du köpa aktier i de största svenska bolagen? Oavsett vilket så är det bra att känna till vad dessa verksamheter jobbar med och vilken nytta de gör i världen – det kan göra sparandet både roligare och mer framgångsrikt när du har kunskap om vad du satsat dina pengar på!

Stockholm – en perfekt plats att starta företag 

Hur kommer det sig att just Sverige lyckats få fram så många stora bolag, trots att landet är relativt litet? En av orsakerna är att Sverige har Stockholm, som är en perfekt stad att starta företag i tack vare av sin starka ekonomi, sin internationalisering och stadens höga livskvalitet.

Stockholm lockar talangfulla människor från hela landet, vilket gör att det är lätt att hitta rätt kompetens för att starta och driva ett företag. Det är också en global stad med en stark närvaro i olika branscher, vilket ger företag möjlighet att nå ut till en internationell marknad. En välutvecklad infrastruktur med bra förbindelser till övriga Europa och världen gör att bolagen enklare kan skapa affärsmöjligheter och etablera sig på olika marknader.

Topplistan

Låt oss dyka ner i några av de mest dominerande jättarna på den svenska aktiemarknaden! Här har vi samlat tio svenska börsbolag med högt inflytande och som många väljer att köpa aktier i.

IKEA

Den blågula loggan är känd över stora delar av världen och IKEA-prylar återfinns i de flesta svenska hemmen. Möbelföretaget IKEA tog sin början i småländska Älmhult och är förknippat med grundaren Ingvar Kamprad.

Sedan 2008 är IKEA den största möbelåterförsäljaren i världen och är bland annat kända för sina restauranger i varuhusen, där det serveras klassiska svenska köttbullar. Att låta kunderna själva montera möblerna gör att företaget kan hålla nere priserna och därmed ge fler chansen att förnya sina hem. Miljöarbetet pågår också aktivt. IKEA planerar bland annat att ta bort alla plastförpackningar till år 2028.

H&M

H&M grundades 1947 och har sedan dess vuxit till att bli en av världens största modekedjor, känt för att erbjuda trendmedvetna kläder till låga priser. Företaget har en bred målgrupp som omfattar alla åldrar och en egen designavdelning som utvecklar egna kollektioner, samt samarbeten med kända designer.

H&M arbetar för att göra skillnad i världen genom bättre hållbarhet och miljövänlighet. Med en ambitiös hållbarhetsstrategi vill bolaget minimera sitt miljöavtryck och öka andelen hållbara material i produktionen. Det finns också en egen kollektion av hållbara plagg, H&M Conscious, och företaget har även samarbetat med olika organisationer och initiativ för att bidra till en mer hållbar värld.

Volvo

Volvo, som producerar personbilar och lastbilar, har bidragit till att öka säkerheten på vägarna genom att utveckla nya säkerhetstekniker och säkerhetsfunktioner. Det svenska bilmärket har också gjort skillnad i världen genom sitt arbete för hållbarhet och miljövänlighet, med en hållbarhetsstrategi som syftar till att bidra till en mer hållbar transportindustri. Volvo har därför börjat att satsa stort på utveckling av hybrid- och eldrivna bilar för att minska koldioxidutsläppen.

Ericsson

Ericsson har bidragit till att revolutionera kommunikationen i världen genom att utveckla tekniker för mobiltelefoni och nätverk, vilket ökar tillgängligheten till information och kommunikation för människor över hela världen, oavsett var de befinner sig. Företaget har också varit en pionjär inom 5G-tekniken – nästa generations mobilteknik som möjliggör snabbare kommunikation. Ericsson gör även positiv skillnad genom partnerskap med olika organisationer för att skapa en mer inkluderande, hållbar teknikindustri.

Scania

Scania tillverkar lastbilar, bussar och industrimotorer och har bidragit till att revolutionera transportindustrin genom att utveckla innovativa och energieffektiva fordon. Företaget jobbar för att skapa en mer hållbar transportindustri, inte minst genom att utveckla hybrid- och eldrivna fordon för att minska utsläppen från transportsektorn.

Spotify

Den digitala musiktjänsten lanserades 2006 och har förändrat världen genom att revolutionera hur vi lyssnar på musik. Med Spotify kan användare streama musik från en stor katalog av låtar på sin dator, telefon eller annan enhet. Spotify har bidragit till att förändra hur musikbranschen fungerar genom att erbjuda en betalningsmodell som baseras på abonnemang snarare än försäljning av enstaka låtar och album. Genom enkel tillgång till en stor mängd musik har Spotify förenklat och förändrat vår relation till musik.

Skanska

Skanska har anor från 1887 och bidrar till att bygga och förbättra infrastruktur och livsmiljöer för människor i många länder. Företaget sätter stort fokus på hållbar samhällsutveckling. Tillsammans med andra aktörer jobbar de för att hitta innovativa lösningar genom olika forskningsprojekt. 2011 uppmärksammades de av The Sunday Times som Storbritanniens grönaste företag och bland företagets mål finns bland annat noll etiska oegentligheter och noll miljöincidenter.

Klarna

Fintech-bolaget Klarna har förändrat vardagen för människor genom att erbjuda enkel och säker betalning på nätet. Klarna har utvecklat flera tjänster såsom delbetalning och inloggning på webbplatsen eller appen, där man får en tydlig överblick över alla ens inköp och hantering av ekonomin på ett enkelt sätt.

Electrolux

Electrolux är en av världens största tillverkare av hushållsapparater såsom kylskåp, tvättmaskiner, diskmaskiner och spisar. Tack vare smarta funktioner och utveckling av tekniken, utan att ha orimligt höga priser, kan Electrolux underlätta i vardagen för människor och gynna miljön genom mer energieffektiva produkter som sparar el.

Tetra Pak

Slutligen har vi klassiska Tetra Pak, som de flesta förknippar med mjölk- och juiceförpackningar. Deras innovationer har inte bara gjort det smidigt att använda och återförsluta förpackningar, utan även bidragit till bättre hållbarhet genom resurseffektivitet i tillverkning, transport och återvinning samt återvunna material i förpackningarna och FSC-certifierat papper.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Det viktigaste att tänka på när du ska börja köpa aktierNästa