De 3 bästa kreditkortsaktierna

En bild som visar inomhus, objekt, accessoarer, ordnad

Automatiskt genererad beskrivning

De 3 bästa kreditkortsaktierna

Att investera i ett kreditkortsbolag är idag exakt samma sak som att investera i Fintech, det vill säga IT-branschen. I Fintech-nischen återfinns stora bolag såsom PayPal, Square och Stripe, vari konkurrensen är lika hög som lönsamheten. 

Men i kreditkortssegmentet då – hur är konkurrensen där?

Svaret är påtaglig, men med färre inblandade aktörer. Mer specifikt är det tre stora aktörer som kontrollerar majoriteten av kreditkortsmarknaden. 

3 stora aktörer inom kreditkort

  1. Visa: Kostar ca. 202 kr per aktie.
  2. Master Card: Kostar ca. 2 950 kr per aktie.
  3. American Express: Kostar ca. 950 kr per aktie.

Nedan pratar vi mer om de kreditkortsaktier som precis nämnts i större detalj.

1. Visa – stora i Afrika och Sydamerika

Visa har utfärdat cirka 30 miljarder kredit- och kontokort i över 200 länder. I Sverige utfärdar Visa kreditkort i samarbete med bland annat Bank Norwegian, Ikano Bank samt Marginalen Bank. Visa har relativt små andelar av USA-marknaden men i Ryssland, Afrika och stora delar av Nordasien har de en dominerande ställning.

Mer specifikt är tillväxten god. År 2020 ökade aktievärdet med cirka 26 %, och direktavkastningen på 0,66 % medför att en betydande del av den årliga förtjänsten går tillbaka till aktieägarna.

Tips:Kreditkortsval.se kan du jämföra de bästa kreditkorten som nischats mot svenska kunder. Med ett bra kreditkort kan du bland annat få bonus, gratis reseförsäkringar samt shoppingförsäkringar. Att skaffa ett kreditkort är dock ett stort ansvar, och du bör inte låna större summor pengar med ett kreditkort då räntesatsen i regel ligger på mellan 15 % 25 %.

2. Master Card – stora i Skandinavien

Invånare i såväl Sverige som i Norge och Danmark föredrar Master Card, som utfärdar ett flertal kreditkort som nischats mot den svenska marknaden. Komplett Bank kreditkort samt Shell kreditkort är två av de mest populära kreditkorten av Master Card-typ, som i sin tur nischats mot skandinaviska kunder. 

Utöver Skandinavien är Master Card som mest dominerande i Kanada samt Australien, vari de är den i särklass mest populära kortutfärdaren. Likt Visa ökade aktievärdet med cirka 26 % år 2020, och mycket talar för att organisationens goda resultat håller i sig även under 2021.

3. American Express – stora i USA

Logiskt nog dominerar American Express på USA-marknaden, och som aktieportalen Dividend förtydligar är American Express dessutom ett av världens mest välkända varumärken. År 2020 ökade aktievärdet med cirka 42 %, och mycket talar för att den uppåtgående resultatkurvan inte mattas av år 2021.

En bild som visar text, inomhus, kontroll, hand

Automatiskt genererad beskrivning

Varför ska man investera i kreditkort?

Även om konkurrensen är påtaglig är lönsamheten historiskt sätt god inom kreditkortsbranschen. Få aktörer armbågar sig fram och gör allt för att vinna marknadsandelar, men trots det finns det utrymme nog för att världens tre största kreditkortsutfärdare ska kunna verka och vara lyckosamma.

Hur tjänar kreditkortsföretagen pengar?

Om du skaffar ett kreditkort får du ta del av ett flertal kostnadsfria förmåner, som bland annat kan inkludera bonussystem, försäkringar och rabattprogram.

Då kan man undra, vad är haken egentligen?

Sanningen är att kreditkortsföretagen tjänar stora summor pengar på kunder som väljer att delbetala sina köp, samt via de transaktions- och licensavgifter som återförsäljarna tvingas betala. Kreditkortsinnehavare som använder sina kreditkort på rätt sätt, det vill säga betalar sina månadsfakturor tillfullo, är i regel en nettoförlust för kreditkortsföretagen.

Sammanställning – de tre stora kreditkortsföretagen

Nedan får du ta del av kompakt statistik som visar på hur mycket de kreditkortsaktier som tagits upp är värda, samt vad direktavkastningen ligger på.

FöretagPris per aktieDirektavkastning
Visaca. 202 kr0,6 %
Master Cardca. 2 950 kr0,56 %
American Expressca. 950 kr1,48 %
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *